blok-oranje-rood

Linksbuiten

blok-oranje-rood

Wil de echte ouderwetse linksbuiten opstaan? De nr 11! Als laatste genoemd tijdens de opstelling van het 4-3-3 systeem. De echte zie je niet veel meer. Vaak zijn in de voetballerij linksbuitenspelers bijzondere, spectaculaire, spelers. Echte smaakmakers. Grijze muizen zijn het meestal niet. Kalk aan de schoenen op het echte grasveld. Bloed op de knieschijf op het kunstgras.

Hoezo eigenwijs? Makkelijk, maken zich niet zo snel druk, een duidelijke mening, eigengereid, wars van teveel opdrachten. Bal in de voeten, nooit diep. ‘In de voeten, zei ik toch?’ Laat mij mijn gang maar even gaan, laat me even in m’n spel komen, verwacht de bal niet meteen terug. Lekker pingelen, mannetje voorbij, nog een mannetje voorbij, enkele keer een mannetje teveel voorbij…

Shirt uit de broek, links karakter, stemmen in de meeste gevallen ook links, opvallende verschijning en 9 van de 10 keer kom je ervoor naar het stadion. Stijf links, het rechterbeen is alleen om op te staan. Redelijke snelheid, op enkele uitzonderingen na dan. De rechtsbuiten stuurde je meestal diep, inderdaad ook hier op enkele uitzonderingen na. De recalcitrante Hagenees Tscheu La Ling was er zo één. Ling wilde de bal altijd in de voeten (hij was de uitvinder van de dubbele schaar), aan verdedigen had hij een broertje dood en deed hij dus ook nooit. Balletje door de benen, oftewel stokken, tegenwoordig noemt men dit natuurlijk een panna. Stappen kon hij ook goed, zelfs de avond voor de wedstrijd tot in de kleine uurtjes. De dag erna kon hij zo maar weer de pannen van het dak spelen. Maar evengoed had hij een totale off-day in de oude Meer. De man van een 9 of een 3. Zelden een 6.

De Linksbuiten. Soms zie je hem de hele wedstrijd niet, en dan toch die ene onnavolgbare actie, maar wat hebben we er weer lang op moeten wachten. Wisselen? Of toch nog even wachten? De kapbeweging, op goed gevoel en met een goede timing 1,2,3 man voorbij, en dan het schot, de voorzet, de steekbal. Of: wordt ie tijdens zijn weergaloze actie genadeloos onderuit geschoffeld door de woeste, gek getikte, rechter vleugelverdediger. ‘Speel dan eerder man!’ Waarom? Beetje linksbuiten nam aan de goede kant ook altijd de corners die hij er dan in 1 keer probeerde in te draaien. Een beetje linksbuiten had een goede trap en dat vond hij zelf ook. Dit liet hij niet over aan de beperkte linksback die altijd om de bal vroeg. ‘Je bent beter zonder bal dan met de bal’, zei de linksbuiten. Denk dat 90% van de linksbuitens ook wel een keer gescheiden zijn. Er was ook altijd nog een 3de helft om uit te blinken als het een keer niet liep in de 1ste of 2de helft.

De pispaal of het afreageerpunt van de hardwerkende voorstopper / noeste verdedigende middenvelder. ‘Gaan we nog wat doen vandaag? Nog geen zweetdruppel te bekennen, je shirt hoeft vandaag niet in de was. Heb je die doos nog om je voetbalschoenen zitten of zo. Je mag hem koppen! Of ben je bang dat je haar weer uit model raakt?’ Een bijna uitgestorven ras, tenminste de echte ouderwetse linksbuiten. Toch opvallend dat er toch nog wel een aantal trainers uit voortgekomen zijn.

Wie waren die linksbuitens dan? Herman Brood heeft vroeger bij Pec Zwolle nog een jaar gespeeld als linksbuiten. Herman Brusselmans speelde linksbuiten bij SK Derlare. Vigor Hamme in de junioren bij Sporting Lokeren. Tony Morley, Leen Swanenburg, Herman Dijkstra, Herman Dijkstra, Martin Wiggemansen, Arthur Isselman, Bram Rontberg, Robbie Rensenbrink, Robbie de Wit, Fred Goemans, Regi Blinker, Pierre Vermeulen, Jesper Karlsson, Pier Tol, Frank Kramer, Max Huiberts, Frank van Straalen, Peter Kiezebrink, Marcus Beasley, Balasz Dzsudczak, Driesje Mertens, Eljero Elia, Bryan Linssen, Sam Larsson, Coen Moulijn, Piet Keizer, Queency Menig, Rini Plasmans, Petur Petursson, Carlo de Leeuw, Tommie Kristiansen, Arie van Staveren, Wally van Gils, Wout Holverda, Geert Meijer, Ab Gritter, Hallvar Thoresen, Eus van Vijfeyken, Toine van Mierlo, Toon Nelemans, Wim van der Hordt, Tini Ruys, Hennie Lalopua, Johan van der Hooft, Ruud Kaiser, Wimke Meijers, Luis Suarez, Miralem Sulejmani, Mounir el Hamdaoui, Joonas Kolkka, Robbie Fowler, Jack Grealish, Craig Bellamy, Henri Pelleboer, Ryan Giggs, George Best, Thierry Henry, Robin van Persie, Salomon Kalou, Ryan Babel, Peter Hoekstra en natuurlijk Ron Jans.

Sla ik door? Hét talent van de Nederlandse vrouwen op dit moment? Esmee Brugts! Inderdaad, L……….

Peter Kiezebrink

(Ik voetbalde ongeveer 4 jaar met mijn vriendjes bij Wilhelmina SSS, in de periode 1975 t/m 1979 (ik kan er een jaar naast zitten). Mijn bijnaam was toentertijd Rensenbrink! Daarna vertrok ik naar Den Haag. Mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, Lange poten en het… )

Vind ik leuk 8