05 Dagjournaal woensdag 19 augustus trainingskamp Oostenrijk

Het zwaartepunt vandaag lag op het voetbalgebeuren. We begonnen, als voorbereiding, om 10.15 uur met een bergwandeling vanaf ons appartement. De ochtend begon regenachtig met lage temperaturen, maar vanaf het begin van onze wandeltocht brak steeds meer de zon door en werd het aangenaam weer.

Nadat we waren teruggekeerd in restaurant Duxeralm kregen we van de organisatie een kop koffie aangeboden. Het was inmiddels goed toeven op het terras. Hierna konden de jongens hun voetbalkleding gaan ophalen in het appartement. Nadat we de warme maaltijd genoten hadden, vertrokken we om 13.30 uur naar Westendorf. Het was een busreis van 1,5 uur en het reizen door de bergen, dorpjes en stadjes was zeker geen straf.

Om half 4 kwamen we op het complex van Westendorf aan. De velden lagen er bij als een plaatje, en de zon scheen inmiddels volop.  De gretigheid om te spelen was dan ook bij alle jongens aanwezig. Na een korte wedstrijdbespreking en warming up begon de wedstrijd van het 2e om 16.30 uur tegen het 2e van Westendorf dat onder leiding stond van oud Zutphenaar Gert van Soest, een familielid van Toon Hillebrand, de trainer van het 2e van FC Zutphen. Jeroen Saedt, onze oud deelnemer van de Olympische spelen, had zijn voetbalspullen bij zich. Hij werd gevraagd deel te nemen bij het elftal van Westendorf. Hij speelde een prima partij. De thuisclub schoot uit de startblokken en in de 13e minuut was het 1-0 nadat de spits alleen op doelman Ivan Nijland af stevende die zijn schot net niet genoeg wist te keren om een doelpunt te voorkomen. Maar in de 19e minuut viel de verdiende 1-1. Het was Tijmen Veen die scoorde na een goede actie van Timon Kuiper.

Vijf minuten later was het Marnix Marsman  die, na een mooie solo de doelman van de thuisclub kansloos liet en voor 1-2 zorgde. FC Zutphen schudde nu alle schroom van zich af en in de 27e minuut was het Timon Kuiper die doelpuntte na een uitstekende pass van Joran van der Kamp, 1-3. De thuisploeg uit Oostenrijk trachtte wat terug te doen. Men beschikte over een aantal goede spelers, waaronder de aanvoerder, maar de Zutphenaren gaven niets meer weg. Nadat Steije Kleizen na een goede actie pech had dat zijn schot op de kruising belandde, was het in de 60e minuut opnieuw raak. Een duidelijke handsbal in de 16 meter werd bestraft met een penalty. Sten Kamerman was degene die de strafschop  prima raak schoot, 1-4. Westendorf bleef het proberen, maar zonder resultaat. Sterker nog in de 90e minuut was het Tom Wijnhoven die voor de eindstand 1-5 zorgde.

Ondanks de positieve eindstand, zaten de jongens er behoorlijk doorheen. Het veld was prima, maar door de vele regen zeker niet gemakkelijk bespeelbaar.

Om 19.00 uur was het de beurt van het 1e elftal. Nadat de foto’s waren gemaakt vloog het elftal er vol in. Met Floris de Boer en Lucas Hengstenberg in de basis, was het al in de 4e minuut raak. Een uitstekende pass van Rik Vlutters bracht de bal bij Sem Veeger die met een mooie individuele actie voor de 0-1 zorgde. Westendorf trachtte wat terug te doen, maar verder dan een wegens buitenspel afgekeurde goal kwam men niet. Hierna was het Floris de Boer die na een mooie actie onderuit werd gehaald in de 16 meter.

In de 13e minuut benutte Nathan Greven de toegekende strafschop, 0-2. De tegenstander speelde met veel inzet en fysieke kracht, maar kreeg geen vat op het snelle spel van de Zutphenaren. In de 16e minuut viel de 0-3 door Nathan Greven, na een assist van aanvoerder David te Slaa.

FC Zutphen bleef goed spelen, en in de 30e minuut was er een prachtige aanval die begon bij Jesse de Vries, die Floris de Boer lanceerde en die vervolgens David te Slaa een niet te missen kans gaf, 0-4. En nog was het niet genoeg want in de 37e minuut zorgde Rik Vlutters voor de 0-5 na een pass van Jesse de Vries.

Westendorf kwam in de 2e helft in het veld met de intentie zich niet te laten afslachten, en gooide er een flinke portie energie en fysieke kracht tegen aan. FC Zutphen moest na de zware afgelopen dagen wat gas terug nemen, en dat resulteerde in kansen voor de gastheren. Een doelpunt kon niet uitblijven en in de 60e minuut viel de 1-5 na een afgemeten voorzet die keihard met een snoekduik koppend werd verzilverd. Een prachtig doelpunt. Daarna schoten de Oostenrijkers nog op de paal, en was het doelman Ezra Arends die met een geweldige redding een doelpunt voorkwam. Het slotakkoord was echter voor FC Zutphen. De, met veel inzet, mogelijkheden zoekende Jesse de Vries, bediende met een mooie lange pass Sem Veeger op maat die na een prima actie de doelman kansloos liet. Dat betekende de 1-6 eindstand.

Na afloop van de wedstrijd was het een gezellige boel op het sportpark. De braadworsten vonden gretig aftrek, vooral ook bij de Zutphenaren, en het was nog lang gezellig.

Morgen speelt het 1e elftal opnieuw en dan tegen SC Wald, dat zaterdag met de eerste competitiewedstrijd in de Oostenrijkse regio begint. Deze competitie begint vroeg omdat men een langdurige winterstop kent.