blok-oranje-rood

Shirtjes

blok-oranje-rood

Toon een voetbalfan het shirt van zijn of haar favoriete voetbalclub en het hart gaat sneller kloppen. Want clubkleuren horen bij de fan als peper bij zout. En er is dan dus ook weinig wat tot meer debat leidt als ‘jouw club’ het tenue voor het nieuwe seizoen presenteert. Een iets bredere rode baan over het midden van het ajax shirt, en een hele kudde mannen (meestal mannen) gaat uit z’n dak. Ik herinner me nog goed toen, ruim 20 jaar geleden al weer, Adidas de plek innam van Umbro als de kleermaker van de godenzonen. “Wat? Drie rode strepen op de mouwen? Over mijn lijk!” Dezelfde mannen van middelbare leeftijd die al bijna hun hele leven in een vale spijkerbroek met een veels te strak zittend bloesje (in de broek!) rondlopen, hebben opeens een uitgesproken mening over hoe hun favoriete clubje gekleed moet gaan…

[ux_image id=”27444″]

[gap]

In deze reeks Vijfde Gevoelens columns ging Jeroen van de Nieuwenhuizen al eens uitgebreid in op wat Hercules een cultclub aan de Damlaan maakte. Het tenue speelde daarin een belanrijke rol. En laat nou net dat wijnrode shirt waar Hercules zo bekend om stond een ‘revival’ beleven als het meest recente uitshirt van de Go Ahead Eagles uit Deventer? Weliswaar niet met kanariegele sokken (!), maar toch, het shirt staat ze niet slecht. Manchester City in Engeland had een vergelijkbaar uitshirt een paar jaar geleden.

Ruim 25 jaar geleden speelde die andere club uit Manchester, United, een uitwedstrijd tegen Southampton. United had al 12 keer op rij gewonnen, maar waarempel, bij rust stond het 3-0 voor Southampton (1-0: Ken Monkou). Volgens manager Alex Ferguson had dit slechts één reden: de grijze uitshirts van United staken onvoldoende af tegen de kleuren van de reclameborden en het publiek, en dus kwamen de pases niet aan… Hij nam het opmerkelijke besluit om in de rust van tenue te wisselen (wat United op een boete van £10.000 kwam te staan). United speelde nooit meer in de grijze outfit, en alhoewel ze de wedstijd tegen Southampton die dag met 3-1 verloren, won het dat seizoen wel de Engelse titel. Ondanks Monkou.

Dan rijst natuurlijk de vraag: is er een verband tussen de clubkleuren en de kans op succes? Heb de Europese top 20 (bron: UEFA Club coëfficiënten lijst) eens bekeken, en dan vallen er toch wel een paar dingen op: rood, rood en nog eens rood voert de boventoon (al dan niet gecombineerd met wit). Maar liefst 9 teams in de top 20 hebben de kleur rood nadrukkelijk in hun tenues. Wit (meestal in combinatie met, of ondersteuning van, een andere kleur) staat op twee (8 clubs), en op ruime afstand, blauw op drie (4 clubs). Twee clubs, Dortmund (#16) en Villareal (#20) spelen in het geel. Er is een bijzondere plek ingeruimd voor Barcelona en AS Roma; twee clubs die het hebben aangedurfd om tegen de rood, wit en blauwe trends in te gaan, door met gewaagde, vertikaal gestreepte kleurencombinaties de strijd aan te gaan. Niet zonder succes…

Waar zit onze eigen FC in dit verhaal? In de nadrukkelijke uitzonderingspositie: oranje is weliswaar niet uniek (Shaktar Donetsk, #19 in de lijst, speelt in het oranje), en je zou kunnen beweren dat de AS Roma kleuren een overeenkomst vertonen met die van ons clubje. Als je niet al te nauwkeurig kijkt tenminste, en de geringe nadruk op oranje even voor lief neemt.

[section label=”Section with box left” bg_color=”rgb(234, 234, 234)” padding=”59px” height=”300px” border=”1px 0px 0px 0px” border_color=”rgb(235, 235, 235)”]

[row style=”large” v_align=”middle” h_align=”center”]

[col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]

Vijfde Gevoelens boek

Je leest een column uit de reeks Vijfde Gevoelens verhalen. Vijftien voetbalvrienden die jaren geleden samen bij onze club speelden schrijven om de beurt een column. Nostalgie, weemoed, vriendschap en de eeuwige liefde voor het spelletje.

Een selectie van deze verhalen is samengebracht in een uniek Vijfde Gevoelens boek.

Het boek is voor 5 euro te koop in onze webshop. De volledige opbrengst van de boekverkoop gaat naar de jeugd van FC Zutphen.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″ padding=”15px 15px 15px 15px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” depth=”2″ depth_hover=”5″]

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ show_cat=”0″ show_rating=”0″ show_add_to_cart=”0″ show_quick_view=”0″ ids=”26342″ image_height=”100%” image_size=”original”]

[/col]

[/row]

[/section]
[gap]

Maar er is één kleur waarin je niet wilt voetballen: groen! Niet één van de clubs in de Europese top 20 speelt in het groen, en als ik er even wat langer over nadenk dan komen ook slechts uitsluitend treurige voorbeelden voorbij: Plymouth Argyle, Werder Bremen, FC Dordrecht, Baakse Boys. Okay, Sporting Portugal en Celtic zijn natuurlijk ook ‘groene clubs’, maar op het hoogste niveau (Europees gezien) doen ze al een tijdje niet meer mee. En in de Italiaanse Serie A mogen clubs zelfs niet meer in het groen voor de dag komen. De TV cameras hebben er nl. moeite mee, zo wordt beweerd. En FC Wageningen bestaat ook al jaren niet meer.

Dus misschien was de visie van Ferguson zo gek nog niet, en redde hij, daar in de rust aan de Engelse zuidkust, zijn seizoen? Wie het weet mag het zeggen. En, er is hoop voor mijn twee favoriete clubs, want die spelen toevallig allebei in rood en wit. Liefst met een zwart broekje; dat dan weer wel.

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 0