Zware 8-1 nederlaag van FC Zutphen 1 (zat) bij koploper Flevo Boys 1

FC Zutphen 1 (zat) heeft zaterdag 4 november in Emmeloord een van haar zwaarste nederlagen in de clubhistorie geleden. Tegen koploper Flevo Boys 1 werd het maar liefst 8-1.  Daar zag het in het eerste half uur van de wedstrijd helemaal niet naar uit. Achterhoede speler Niek Bakkerweerd was in plaats van de geblesseerde Joshua Palm in de spits geposteerd. En Bakkerweerd maakte de keus van de technische staf volledig waar, door al in de 3e minuut de 0-1 op het scorebord te brengen. Daarna was de wedstrijd binnen 10 minuten beslist door 2 persoonlijke fouten en een uitstekend uitgevoerde counter. Na de rust was het binnen een minuut 4-1 na opnieuw een persoonlijke fout, en in de 66e minuut bij de 5-1 eveneens, en het wordt eentonig, na een persoonlijke fout. Dat is eigenlijk het verhaal van de wedstrijd.

Doordat dit euvel door het hele team heen zit, gaat FC Zutphen 1 (zat) een heel moeilijk seizoen tegemoet, ondanks dat het voetballend bij vlagen nog niet eens zo slecht was.

FC Zutphen 1 (zat) begon met Shabani Rajabu en Niek Bakkerweerd in de spits, en met een goed spelend middenveld. Dat had al na 3 minuten resultaat. Een goede pass van achter uit van Sebastian van Laar werd door Aldo Joaquim uitstekend koppend verlengd, waarna Niek Bakkerweerd in stelling werd gebracht die zijn directe tegenstander er op snelheid uit liep en doelman Rodney Rosink kansloos liet.

De koploper pakte daarna het initiatief met individueel sterke spelers als Madih Doufikar en Timon Rorije. Maar de tegenaanvallen van FC Zutphen waren zeer gevaarlijk. Goede mogelijkheden waren er voor Timon Rorije en Ivar Span. Maar aan de andere kant was het bijna 0-2, doordat Niek Bakkerweerd opnieuw zijn tegenstander er uit liep, maar een teen tekort kwam waardoor doelman Rodney Rosink kon ingrijpen. Even later was er een dot van een kans van Shabani Rajabu, die 1 beweging te veel maakte, terwijl hij direct had moeten afdrukken.

Een goede vrije trap van Sebastian van Laar ging net over het doel, en even later was het Radjindher Banwari die vanuit een goede positie over schoot. Even later greep hij goed in, na een snelle aanval van de thuisploeg.

De 1-1 in de 28e minuut viel uiterst ongelukkig. De prima leidende scheidsrechter Poffers constateerde dat doelman Marijn Sangers hands had gemaakt bij een uittrap omdat hij zich buiten het 16 meter gebied bevond. De toegekende vrije trap op de 16 meter werd door Doufikar op de paal geschoten waarna de bal voor de voeten van Bjorn Adams belandde die gemakkelijk kon scoren.

Een ongevaarlijk voorzet van Doufikar kwam, even later, bij FC Zutphen op links terecht, waar Banwari de bal had kunnen laten lopen, maar doordat hij uit gleed schoof hij de bal voor de voeten van Timon Rorije die in de 35e minuut de 2-1 scoorde. Na opnieuw een goede aanval van FC Zutphen had Bakkerweerd de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot werd net geblokt.

In de daaropvolgende razend snel uitgevoerde counter werd het in de 39e minuut 3-1. De achterhoede van FC Zutphen had geen grip op Aran Nijboer die door de verdediging soleerde en scoorde.

2e helft

In de rust had FC Zutphen de pech dat centrale verdediger Sebastian van Laar in de kleedkamer moest achterblijven door een teenblessure. Hij werd vervangen door Muhammed Kaya, waarna Jelle Macare centraal achterin ging spelen.

De 2e helft was nog geen 40 seconden oud of de 4-1 lag achter Marijn Sangers. Dom balverlies op het middenveld zorgde voor een prima steekpass op Timon Rorije die alleen voor de doelman kwam en doel trof. FC Zutphen trachtte nog wel wat terug te doen, via een goede vrije trap van Moussa Nahinama maar de wedstrijd was volledig gespeeld, en het individueel sterke Flevo Boys wachtte rustig haar tijd af.

En de gastheren werden daarbij opnieuw geholpen door FC Zutphen. Een eenvoudige uittrap van Marijn Sangers werd volledig verkeerd verwerkt, waarna Timon Rorije zo kon doorlopen en oog in oog met de doelman niet faalde en 5-1 maakte in de 66e minuut.

Kort daarna werd Shabani Rajabu gewisseld voor Mehmed Arslan en Niek Bakkerweerd in de 78e minuut voor Tarkan Polat. Het mocht allemaal niet meer baten.

In de 79e minuut was er een pegel van invaller Arjan Spaan in de kruising, vanaf zeker 20 meter, zodat het 6-1 werd. En daarna zorgde de andere invaller Frank Post in de 86e en 90e minuut voor de 7-1 en 8-1.

De uitslag mag beschamend genoemd worden, het vertoonde spel van FC Zutphen was dat met name in de 1e helft zeker niet, maar de spelers dienen bij zichzelf te rade te gaan hoe het mogelijk is dat er zo veel persoonlijke fouten worden gemaakt.