Onverdiende 2-1 nederlaag van FC Zutphen (zat.) bij ASC ’62 in Dalfsen

FC Zutphen heeft zaterdag op een ijskoud sportpark Gerner in Dalfsen een onverdiende 2-1 nederlaag geleden. Toch hadden de Zutphenaren dat ook aan zichzelf te wijten. Door tactisch zwak te beginnen keek men na 5 minuten al tegen een 1-0 achterstand aan. En pal na rust werd verzuimd gelijk te maken door een strafschop te missen. FC Zutphen was een groot gedeelte van de wedstrijd in bal bezit, en bij vlagen werd er goed gespeeld. Maar ASC opereerde veel slimmer met veel mensen achter de bal, en loerend op de counter.

Bij aanvang van de wedstrijd miste FC Zutphen captain Jelle Macare, vanwege een polsbreuk. ASC stond er om bekend dat men met veel mensen achter de bal speelt, maar toch trok FC Zutphen volop ten aanval, waarbij er achterin alle risico werd genomen. Dat resulteerde direct al in het begin tot een grote kans voor Chiel Pasman die net over schoot. Maar de Zutphenaren bleven volharden in hun veel te opportunistische spel.

Dat werd in de 5e minuut afgestraft door Matthijs van Gelder. Hij zorgde voor de 1-0 na een goede actie, waarbij de verder goed spelende Hidde Ruessink geen enkele rugdekking kreeg.

Na de vroege achterstand moesten de Zutphenaren wel komen. En dat deden ze zeker niet slecht tot aan de 16 meter. Maar daar stokte de creativiteit. ASC speelde puur verdedigend en liet de tegenstander rustig komen, maar ook zij schiepen weinig mogelijkheden.

FC Zutphen had vervolgens ook nog de pech dat middenvelder David te Slaa zich in de 18e minuut met rugklachten moest laten vervangen door Jan van der Mark.

In de eerste helft was er een goed schot van Gabi Maduro die net naast ging en aan de andere kant dook Roel van Zanten alleen voor doelman Rietman op, maar die redde bekwaam.

De 2e helft bracht veel meer vuurwerk.

FC Zutphen begon goed aan de 2e helft en zette de tegenstander vol onder druk.

Dat resulteerde al na 5 minuten in een strafschop doordat Rik Vlutters ten val werd gebracht na een goede actie. Deze unieke mogelijkheid werd door Jort Bleumink niet verzilverd doordat doelman Thom Scherpenkate de goede hoek uit zocht na de te zacht ingeschoten bal.

FC Zutphen had ondanks de tegenslag het beste van het spel doordat Rik Vlutters en Luuk Meijer een goede partij speelden op het middenveld, en Jesse de Vries, na een matige 1e helft, zich in het 2e bedrijf prima manifesteerde.

Een goede actie van laatstgenoemde bracht de bal bij Rik Vlutters, die over schoot.

Een prima genomen vrije trap van Rik Vlutters bracht de bal bij Jan van der Mark, die in goede positie stond, maar zijn schot tegen een tegenstander zag af ketsen.

Aan de andere kant moest FC Zutphen alert blijven op de counter.

Matthijs van Gelder schoot op de paal nadat hij alleen op doelman Rietman af stevende.

In de 70e minuut werd Niel Vos ingebracht voor Nando Bleumink.

In de 78e minuut viel op ongelukkige wijze de 2-0 voor ASC. Een lange bal belandde op ca. 20 meter van het doel, waarbij doelman Rietman de keuze maakte om uit te komen. Vanuit een aantal spelers belandde de bal voor de voeten van Matthijs van Gelder, die vanaf grote afstand de bal met een mooie boog over iedereen heen in het doel schoot.

De wedstrijd leek gespeeld.

In de 80e minuut werd Gabi Maduro gewisseld voor Hugo Groters.

Een minuut later was er een prachtig doelpunt van Nils Vos. Hij rondde koppend een schitterende voorzet van Jesse de Vries af, 2-1.

FC Zutphen gooide nog eenmaal alles op de aanval, en ASC kwam er totaal niet meer uit.

Luuk Meijer had zijn goede wedstrijd kunnen bekronen met een doelpunt, maar zijn schot belandde over het doel.

De Zutphenaren kregen nog enkele goede mogelijkheden, maar voorin ontbrak een spits die de scherpte had om de zaak af te ronden.

Hierdoor zijn de Zutphenaren terecht gekomen in de hoek waar de klappen vallen, en zal er in het nieuwe jaar hard gewerkt moeten worden om uit dit dal te komen.

Opstelling FC Zutphen: Owen Rietman, Niek Bakkerweerd, Hidde Ruessink, Jort Bleumink, Khen Bakkerweerd, Davis te Slaa ( 18. Jan van der Mark), Luuk Meijer, Rik Vlutters, Nando Bleumink ( 70. Nils Vos), Gabi Maduro ( 80. Hugo Groters), Jesse de Vries.