FC Zutphen 1 (zat) trekt aan het kortste eind na doelpuntenfestijn in Nunspeet, 5-4

FC Zutphen 1 (zat) heeft afgelopen zaterdag op sportpark Wiltsangh in Nunspeet opnieuw de smaak van de overwinning niet mogen proeven. De Zutphenaren verspeelden in de 1e helft een 0-2 voorsprong, deels door eigen onmacht, deels door pech.

Bepalend voor het eindresultaat waren enkele gebeurtenissen vlak voor rust, die elkaar razendsnel op volgden. Een goede pass van Jelle Macare bracht de goed spelende Niek Bakkerweerd alleen voor doelman Henrico Abma. Jelle Macare kreeg echter na zijn passing een forse aanslag te verduren van een Nunspeet verdediger.  De matig leidende scheidsrechter H. Noppers paste terecht de voordeelregel toe. Niek Bakkerweerd stevende op doelman Abma af, maar twijfelde vervolgens tussen schieten en passeren. Daardoor verprutste hij een unieke kans op 2-3. Jelle Macare moest met een zware knieblessure het veld verlaten. Gevreesd moet worden dat hij vele weken niet kan spelen. Zijn tegenstander kwam slechts met geel weg.

In de direct daarop volgende aanval werd een discutabele vrije trap gegeven aan Nunspeet, 20 meter voor het Zutphen doel. Het was man of the match Dani Schmitz die met een fantastische lob in de kruising Nunspeet op 3-2 zette. Scheidsrechter Noppers floot direct daarop voor de rust. In plaats van een 2-3 voorsprong tegen 10 man, moesten de Zutphenaren gaan rusten met een 3-2 achterstand tegen 11 man en het uitvallen van de goed spelende Jelle Macare. Hoe onrechtvaardig is voetbal soms.

FC Zutphen ging voortvarend van start. Binnen 7 minuten stond het 0-2. Al in de 3e minuut was er een prima aanval over rechts. De afgemeten voorzet van Jelle Macare eindigde op het hoofd van spits Thomas Nijkamp. Zijn kopbal belandde echter tegen het lichaam van doelman Abma, die toevallig in de baan van de kopbal stond.

Even later opnieuw een goede aanval over rechts via Jelle Macare, die nu laag over de grond de andere spits Niek Bakkerweerd vond, die in de 5e minuut voor de 0-1 zorgde.

De verdediging van Nunspeet, die toch al geen beste middag had, ging 2 minuten later opzichtig in de fout. Een goede dieptepass op Thomas Nijkamp, die alleen op de doelman af stevende leek op niets uit te lopen, maar verdediger Marco Dost van Nunspeet schoot de bal in paniek achter zijn eigen doelman 0-2.

Iedereen bij FC Zutphen vroeg zich daarna af of de eerste 3 punter nu binnen gehaald konden worden.

In de 9e minuut werd die hoop echter al de grond in geboord.

Het verdedigende werk van FC Zutphen bleek deze middag in negatieve zin niet onder te doen voor die van Nunspeet. Een snel genomen corner werd door de volledig vrijstaande Marnix Tissingh doeltreffend raak gekopt, 1-2.

Daarna ontstond een wedstrijd met wisselende kansen waarbij de Zutphenaren zeker niet onder deden voor het op de 4e plaats staande Nunspeet. Kansen waren er voor Job Hoogedoorn, die over schoot, en Luuk Meijer, die een goede inzet net naast zag gaan na een goede pass van Thomas Nijkamp.

Even later werd Thomas Nijkamp onderuit gehaald, nadat hij was doorgebroken en alleen op doelman Abma af stevende. Helaas liet scheidsrechter Noppers door spelen, wat even later resulteerde in een vrije trap halverwege de middenlijn voor Nunspeet. Opnieuw was het Marnix Tissingh, die volledig vrij stond en doeltreffend kon in koppen, 2-2. Een zeer naive wijze van verdedigen van de Zutphenaren.

Daarna golfde het spel op en neer met kansen voor beide doelen, tot aan het beslissende moment vlak voor rust, waaruit de 3-2 viel.

In de rust werd de geblesseerde Jelle Macare gewisseld voor Joost van Vliet.

Nunspeet bleek door de fraaie treffer op slag van rust beter uit de kleedkamer te zijn gekomen dan FC Zutphen, dat duidelijk aangeslagen was. Dat resulteerde in de 60e minuut in de 4-2 van Henk Baum, na een mooie dieptepass waarin hij in de kleine ruimte zowel Sebastian van Laar als Marijn Sangers verschalkte.

In de 69e minuut kwam Radjindher Banwari voor Rick Vlutters. En daarna had Henk Baum de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar zijn grote mogelijkheid werd ongedaan gemaakt door doelman Sangers.

In de 76e minuut een fout bij FC Zutphen achterin, die er voor zorgde dat de sterk spelende Dani Schmitz in stelling werd gebracht, en vervolgens voor de 5-2 zorgde. Het pleitte voor FC Zutphen dat men niet bij de pakken neer ging zitten.

De ploeg trok de wedstrijd naar zich toe, en de sterke spitsen Niek Bakkerweerd en Thomas Nijkamp, ondersteund door de snelheid van Aldo Joaquim brachten de verdediging van Nunspeet in de problemen. Tarkan Polat werd in de 77e minuut ingebracht voor Muhammed Kaya.

Een prima schot van Thomas Nijkamp belandde net naast het doel. In de 85e minuut viel de 5-3 nadat Thomas Nijkamp de bal goed terug kopte op Niek Bakkerweerd, die zo zijn 2e doelpunt maakte.

Even later was er een enorme kans voor Tarkan Polat na goed voorbereidend werk van Niek Bakkerweerd, maar hij schoot veel te zacht in waardoor doelman Abma de bal onschadelijk kon maken. Even later was het Aldo Joaquim, die na wederom een goede aanval, over de bal heen maaide.

Het 4e doelpunt viel alsnog in de 93e minuut uit een cornerbal, die doeltreffend door Thomas Nijkamp werd raak gekopt, 5-4. FC Zutphen probeerde nog in de resterende 3 minuten een punt in de wacht te slepen, maar ging te gehaast te werk. De volle buit bleef daardoor in Nunspeet, en opnieuw een dikke teleurstelling voor de Zutphenaren.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Jelle Macare ( 46. Joost van Vliet), Sebastian van Laar, Jocko Koster, Moussa Nahinama, Aldo Joaquim, Muhammed Kaya ( 77. Tarkan Polat), Rick Vlutters ( 69. Radjindher Banwari), Luuk Meijer, Thomas Nijkamp, Niek  Bakkerweerd.