FC Zutphen MO19-1 trekt aan het langste eind

Ondanks alle coronamaatregelen mochten we vandaag aantreden tegen Excelsior ’31 MO19-1 uit Rijssen. Een belangrijke wedstrijd met het oog op de ranglijst, want bij verlies zou Excelsior `31 onze 3e plek kunnen overnemen. Voor ons dus zaak om deze wedstrijd te winnen en zo onze 3e plaats te verstevigen. Door vertraging bij de tegenstander begon de wedstrijd 5 minuten later, maar wij zijn allang blij dat we dit weekend gewoon konden voetballen!

De 1e helft

We trapten af en begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Het spel speelde zich de eerste paar minuten op de helft van Excelsior af, maar we wisten nog geen schot op doel te lossen. Na ongeveer 5 minuten begon het aan de kant van Excelsior te lopen. Ze gingen erg fel de duels aan en wisten onze opbouw te verstoren. Hierdoor waren de meiden een beetje van slag en begonnen heel paniekerig te voetballen. De ballen werden niet meer in de voeten gespeeld en veel ballen die we onderschepten, werden zo weer ingeleverd bij de tegenstander. Dit zorgde voor veel frustratie bij de meiden, maar ook zeker bij de trainer. Het spel wat we de afgelopen weken lieten zien was geen moment terug te zien tijdens deze wedstrijd. De tegenstander wist hier uiteindelijk niet van te profiteren. Er was geen overtuiging te zien in de schoten en Zindzhi wist het doel dan ook schoon te houden. Na een halfuur spelen wisten we elkaar weer te vinden. Na een aantal combinaties was er dan eindelijk een gevaarlijk schot op doel. De keepster van Excelsior wist deze inzet te keren, maar de opzet van de aanval had zeker een doelpunt verdiend. Eindelijk lukte er een combinatie en werden we gevaarlijk. Vlak voor rust was er nog een best gevaarlijke aanval voor Excelsior. De spits was doorgebroken en stevende op Zindzhi af. Er was geen communicatie met de verdediging waardoor de tegenstander eigenlijk had moeten scoren, maar het vizier stond gelukkig niet op scherp. Hierdoor stond na 45 minuten voetballen 0-0 op het scorebord.

Tijdens de rust had ik een aantal op- en aanmerkingen wat betreft het verdedigen en het verwerken van een dieptebal van de tegenstander. Positioneel stond het op het middenveld niet helemaal naar mijn zin. Ik gaf ze als opdracht mee om tijdens balbezit van de tegenstander ervoor te zorgen dat ze dicht bij elkaar bleven staan. Geen ruimte geven om te voetballen en zelf zo snel mogelijk scoren. Dit zou ons meer ruimte moeten geven om te kunnen combineren.

De 2e helft

Vanaf de 1e minuut ging het een stuk beter. We lieten de bal snel rondgaan en bewogen door om zo weer aanspeelbaar te zijn. Dit resulteerde na 10 minuten spelen in een 1-0 voorsprong. Het schot van Fenna belandde in de bovenhoek. Na veel kansen was dit een bevrijding voor de meiden en de ontlading was groot. Niet alleen bij de meiden, maar ook bij mij als trainer! Een belangrijke treffer op een belangrijk moment. Dit gaf ons nieuwe energie en al snel werd de score uitgebreid naar 2-0. Na een mooie aanval met veel korte combinaties wist Pomme deze beheerst in de verre hoek te plaatsen. Een prachtgoal, maar de opzet was misschien nog wel mooier! Excelsior wist niet meer waar ze het zoeken moesten. Ze kwamen er mondjesmaat uit, maar de verdediging stond als een huis. Eva wist alle diepe ballen onschadelijk te maken en Zindzhi was de rust zelve wanneer ze de bal kreeg. Op het middenveld werden nog steeds stevige duels uitgevochten, maar we lieten ons niet aan de kant zetten. We bleven de combinaties zoeken en na een goede voorzet van Kijara wist Arwen deze af te ronden. Ze plaatste de bal zo goed in de verre hoek dat de keepster er met geen mogelijkheid bij kon. Eindstand 3-0 en de punten bleven in Zutphen.

Wat een wedstrijd was dit! Een moeilijke tegenstander om tegen te voetballen, want ze zaten er kort op. Als ze het vizier iets scherper hadden staan, had het zomaar de andere kant op kunnen vallen, want de eerste 15 minuten waren echt niet goed van onze kant. Hoe lekker is het dan dat je deze wedstrijd winnend afsluit. Je weet jezelf te herpakken en legt uiteindelijk een fantastische 2e helft op de mat. Aankomende zaterdag zal er getraind worden en op 18 december zullen we de laatste competitiewedstrijd spelen tegen SP Lochem.

Opstelling FC Zutphen: Zindzhi; Aniek ©, Suze, Eva en Ellamijn; Sharon, Levi en Arwen; Kijara, Fenna en Nieke.
Op de bank: Pomme.