Een beladen wedstrijd voor de MO19-1

Zaterdag 11 juni 2022. De dag dat wij als MO19-1 zijnde kampioen konden worden. Na de verloren wedstrijd tegen Oeken moesten we de klus klaren tegen Sp Lochem MO19-1. Een geduchte tegenstander met het oog op de voorgaande wedstrijden. De wedstrijd voor de winterstop ging met 2-5 verloren, maar de 1e wedstrijd na de winterstop werd omgezet in een 3-0 overwinning. Het zou er dus om gaan spannen wie er met de punten vandoor zou gaan. Wij hadden aan 1 punt genoeg om op doelsaldo kampioen te worden, maar wij waren erop gebrand om de overwinning in Zutphen te houden. Met een complete selectie en 2 aanvullingen van de MO17 begonnen we aan onze warming-up. We oogden scherp en met goede moed begonnen we aan de wedstrijd.

[gap]

De 1e helft

Iets over twaalven werd er gefloten en het laatste duel van dit seizoen was begonnen. Er werd actief druk gezet op de tegenstander, maar deze wist door hoog baltempo het spel razendsnel te verplaatsen. Het duurde ook niet lang of de 1e kans voor Lochem was een feit. Hun rechterspits werd diep gestuurd en schoot direct op goal. Gelukkig voor ons vloog deze inzet naast, maar dit was een duidelijke waarschuwing voor ons. Dit gebeurde ons nog 2 keer en uiteindelijk besloten Ellamijn en Aniek van kant te wisselen en kregen we meer grip op de tegenstander.

We waren rustig aan de bal en Lochem zette niet actief druk. Hierdoor konden we in alle rust kijken of een teamgenoot vrij stond zodat we konden gaan opbouwen. Dit lukte aardig en na ongeveer 10 minuten spelen gebeurde het volgende: Een ingooi op de helft van Lochem werd weggewerkt en Ellamijn probeerde de bal te onderscheppen. Haar tegenstander zette onreglementair haar lichaam in de strijd en de scheidsrechter floot voor een vrije trap op ongeveer 30 meter van de goal. Ellamijn ging achter de bal staan en schoot de bal prachtig over de keeper heen. De ontlading was groot, want we kwamen op voorsprong en het doelpunt was echt schitterend! Van binnen genoot ik als trainer om te zien hoe blij iedereen was met het 1e doelpunt van Ellamijn en hoe dit gevierd werd, maar aan de andere kant was het nu belangrijk om geconcentreerd te blijven verdedigen en geen fouten te maken.

We kregen in ieder geval genoeg kansen met onze snelle buitenspeelsters. Zij sjeesden achter elke diepe bal aan en de backs van Lochem hadden daar geen antwoord op. We verzuimden alleen de score te verdubbelen. Dit door de bal naast of in het zijnet te schieten, of de keepster wist de bal te onderscheppen. Na ongeveer 30 minuten gebeurde er iets wat we allemaal niet verwacht hadden. Door een fout in de opbouw aan onze kant kwam de snelle rechtsbuiten van Lochem in balbezit. Zindzhi stond iets te ver voor haar goal en met een prachtige lob wist Lochem langszij te komen. Zoals ik al zei: Lochem is voor ons een geduchte tegenstander. Dit was wel een wake-up call voor de meiden. We bleven knokken voor elke bal en het middenveld zette nog eens een tandje bij. Na een goede opbouw vanuit achter wisten we de ingevallen Yara weg te steken. Zij stormde op de goal af en nadat ze haar 1e kans liet liggen, schoot zij haar 2e kans wel achter de keeper. Na 40 minuten spelen brachten we de stand op 2-1. Dit was tevens de ruststand.

Een spannende 1e helft met over en weer kansen. Het opbouwen van achteruit werd in mijn ogen niet optimaal benut. We kregen veel ruimte van Lochem om in te dribbelen en te dreigen. Als we dit meer zouden doen dan konden we elkaar makkelijker vinden op het middenveld en aanval. Dit zou er toe kunnen leiden dat we nog meer op de helft van Lochem konden spelen. Het was dan wel zaak om meer te gaan bewegen zonder bal en we moesten zuiver blijven in de passing. Door middel van het bord een aantal situaties beschreven en verduidelijkt en nu hopen dat we snel de marge konden gaan vergroten.

De 2e helft

Na de ranja en de stukken fruit voor de extra energie begonnen we heel sterk aan de 2e helft. We dwongen Lochem terug op eigen helft en het plan dat we hadden besproken leek zijn vruchten af te werpen. We kregen een aantal goede mogelijkheden via Zoë en Yara, maar laten we onze middenvelders niet vergeten. Arwen, Levy en de ingevallen Pomme waren aan het strijden. Elke keer als Lochem wilde opbouwen wisten jullie dit vakkundig te verstoren. Lochem kwam er niet aan te pas en wij bleven maar kansen missen. Via de opbouw vanuit Eva die het middenveld oversloeg en Nieke gelijk inspeelde konden we makkelijker onze vleugelspeelsters Yara, Zoë en later ook Michelle en Kijara in stelling te brengen.

Na 15 minuten voetballen leek het wel of de meiden er moedeloos van werden dat die bal er maar niet inviel. In die 15 minuten kwam Lochem er maar sporadisch uit door knap verdedigerswerk van Sharon, Eva, Ellamijn, Aniek en later ook Suze, maar na ongeveer 20 minuten wist Lochem via die gevaarlijke rechtsbuiten een goal te maken. Door deze treffer leek er wel iets te knappen. Je scoort zelf niet de verdiende 3e treffer en in plaats daarvan scoort Lochem de gelijkmaker. Dat is mentaal wel een tik, maar zolang de stand gelijk zou blijven waren we alsnog kampioen. Het bleef spannend en na ongeveer een halfuur spelen wist Lochem nog een goal te maken. Een prima voorzet met een prima goal tot gevolg. Dit betekende wel dat we hard aan de bak moesten om die gelijkmaker nog te maken. We bleven ervoor knokken, maar Lochem had ineens hernieuwde energie gevonden en bij ons vloeide het weg. Tot overmaat van ramp scoorde Lochem nog een keer en bracht de stand op 2-4.

Met nog 10 minuten te spelen leek het gedaan. Het geloof leek als een nachtkaars uit te gaan, maar 5 minuten voor tijd wist Arwen via een voorzet van Michelle de bal binnen te koppen, 3-4 en met nog een paar minuten te spelen was een gelijkspel nog steeds mogelijk. We gingen nog 1 keer volle bak en via de kluts kwam Yara in balbezit die de bal gelijk langs de keepster speelde. Heel langzaam leek hij de goal in te rollen, maar jammer genoeg belandde haar inzet op de paal. Dit was de laatste mogelijkheid om het gelijkspel binnen te slepen, 3 minuten later floot de scheidsrechter af en spatte onze kampioensdroom uiteen.

Wat jammer! Het kampioenschap was zo dichtbij. Je staat als elftal zijnde 8 speelrondes lang op de 1e plaats met 7 overwinningen en 1 verliespartij. Een prima doelsaldo van +27 en een elftal dat voor elkaar door het vuur gaat. De eerste tik die we kregen door de verliespartij van Oeken konden we deels zeker te boven komen, maar deze uitslag kwam nog iets harder aan. We hadden 60 minuten lang de wedstrijd onder controle en wisten veel gevaarlijker te worden dan de tegenstander. Des te zuurder is het dan om met verlies van het veld af te stappen. Het is zo tegen de verhoudingen in, maar helaas hoort dit ook bij het spelletje. Het was wel een genot om naar jullie te kijken afgelopen seizoen. Jullie hebben elke wedstrijd met veel strijd en passie gespeeld en zijn als team enorm gegroeid. Jullie hadden alles voor elkaar over en tijdens/na de trainingen zag ik ook een echt team. Met de vele “feestjes” na de trainingen straalden jullie eenheid en plezier uit. Met een 3e plek voor de winterstop en een 2e plek na de winterstop mogen jullie hartstikke tevreden zijn. Het zal de aankomende dagen niet zo voelen, maar jullie mogen trots zijn op elkaar. Als beloning voor deze prestatie heb ik in samenwerking met de sponsor de gewenste inloopshirts geregeld. Jullie wilden deze al aan het begin van het seizoen hebben. Nu kunnen jullie deze altijd voor de wedstrijd dragen en nog meer eenheid uitstralen. Daarom wil ik bij deze onze sponsor Eggink Maalderink bedanken voor het schenken van deze shirts. Hier wordt nog een foto van gemaakt!

Verder ook een bedankje aan onze supporters, de grensrechter Eric, maar ook zeker naar alle leenspeelsters die gedurende het seizoen mee hebben gedaan. Zonder alles en iedereen hadden wij dit resultaat niet kunnen behalen!

Een super trotse trainer die enorm verrast was door de leuke attentie en lieve woorden van de speelsters. Dit wordt erg gewaardeerd!

Opstelling FC Zutphen: Zindzhi; Ellamijn, Eva, Suze en Aniek; Sharon ©, Levy en Arwen; Kijara, Nieke en Michelle.
Wissels: Pomme, Zoë en Yara.