Terechte overwinning FC Zutphen op streekgenoot vv Oeken

FC Zutphen trakteerde vv Oeken op de eerste nederlaag van dit seizoen, waarbij het verschil meer dan 1 doelpunt betrof. Bij rust was het nog 0-0 ondanks een groot veldoverwicht. Dit kwam mede door de soms slordige passing van de jonge ploeg van FC Zutphen. In de tweede helft werd het krachtsverschil ook in doelpunten uitgedrukt, waardoor uiteindelijk de 3-0 eindstand werd bereikt.

[ux_image id=”25921″ image_size=”original” caption=”true”]

[gap]

Voor de wedstrijd stond voorzitter Herman Tuininga stil bij het overlijden van 2 grote clubmensen: Henk Nijland en Piet Brandsma. Henk Nijland is bekend als de man van FC Zutphen Internet TV. Hij zorgde bijna 20 jaar voor de prachtige beelden van FC Zutphen op de clubsite. Piet Brandsma heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt voor FC Zutphen als bestuurslid en sponsor.

Beide teams hadden vandaag een groot aantal afwezigen door blessures en verplichtingen elders. Er moest dan ook ruim gebruik worden gemaakt van spelers die normaliter niet in de basis staan. Een grote vereniging als FC Zutphen kan dat makkelijker opvangen dan de kleine sympathieke dorpsclub uit Oeken.

Vanaf de start koos FC Zutphen vol voor de aanval. Er werd flink gecombineerd, maar veel verder dan het strafschopgebied van de tegenstander kwam men niet. Een slordige passing en hapering in de onderlinge afstemming lag hieraan ten grondslag. VV Oeken koos voor een compacte verdediging en een eenzame spits die zich het vuur uit de sloffen liep om de opbouw van FC Zutphen te storen. Vermeldingswaardige feiten uit de eerste helft zijn: knappe reddingen van de keeper van Oeken. Hij dook vrije trappen van Timon Kuiper en Luuk Meijer uit de kruising. Verder een handvol hoekschoppen voor FC Zutphen die niet veel gevaar opleverden en het veelvuldige tijdrekken van de spelers van VV Oeken. Kortom: er gebeurde niet veel bijzonders in de eerste helft.

Hoe anders was dat in de tweede helft. Trainer Mark Horstman had het een en ander omgezet en de balvaardige en slim spelende Mido Blok verving Zidane El Hadouchi. In de 48ste minuut gaf aanvoerder Luuk Meijer met een knal van afstand op de lat het startsein voor een overrompeling van vv Oeken. Eindelijk werd de ban gebroken. Spits Niek Bakkerweerd, die na een langdurige blessure weer in de basis stond, zette FC Zutphen met een mooi afstandsschot op 1-0. Dit leidde tot grote opluchting onder de supporters van FC Zutphen. Een minuut daarvoor werd een doelpunt van hem, op aangeven van de grensrechter, vanwege buitenspel nog afgekeurd.

Twee minuten later maakte Koen Hulleman dankbaar gebruik van een misverstand tussen de keeper en de verdediging en zorgde zo voor de 2-0. In de 62ste minuut maakte de rappe buitenspeler Jesse de Vries zijn rentree na een zware blessure waardoor hij meer dan een jaar aan de kant stond. Ondanks de achterstand kwam VV Oeken niet verder dan compact verdedigen met het doel een grote nederlaag te voorkomen. Bij FC Zutphen kregen de jeugdige wisselspelers Ivan Staring en Noah Bolt ook nog speeltijd. Het slotakkoord was voor de ingevallen Hidde Ruessink die een slim genomen vrije trap van Luuk Meijer binnen tikte: 3-0. Al met al een goede uitslag die gemakkelijk hoger zou zijn uitgevallen als er meer kansen zouden zijn benut.

Opstelling FC Zutphen: Ezra Arends, Lucas Hengstenberg, Khen Bakkerweerd, Hidde van Kalker (Hidde Ruessink), Koen Hulleman, David te Slaa, Luuk Meijer, Jelle Macaré (Noah Bolt), Zidane El Hadouchi (Mido Blok), Niek Bakkerweerd (Ivan Staring) en Timon Kuiper (Jesse de Vries)

Verslag: René Bickes