blok-oranje-rood

Voortgang van de gemaakte plannen door Stichting ‘t Meijerink

blok-oranje-rood

We ontmoeten elkaar zoveel mogelijk op Sportpark ‘t Meijerink. Op dit moment veel minder dan we zouden willen. Maar hopelijk komt daar snel verandering in. Wist je trouwens dat er ook een Stichting ‘t Meijerink is? Hoe dat precies zit leggen we je graag uit. Ook geven we een update over de plannen die deze stichting heeft.

Huur velden en clubgebouw

Stichting ’t Meijerink bestaat al vanaf de start van de bouw van het clubgebouw en de aanleg van de sportvelden. Stichting ‘t Meijerink huurt de velden op ons sportpark van de gemeente Zutphen. Ook is de stichting eigenaar van het clubgebouw. De velden en het gebouw worden aan FC Zutphen verhuurd. De stichting heeft een eigen bestuur. Dat bestuur bestaat uit 4 bestuursleden, die vorig jaar na een bestuurswisseling zijn aangetreden. Een van deze bestuursleden is ook lid van het bestuur van FC Zutphen. Beide besturen werken nauw samen om alle plannen te ontwikkelen en te realiseren.

De exploitatie van de stichting

Na de overdracht van het oude naar het nieuwe bestuur van de stichting is gestart met de exploitatie. De jaarrekening over het seizoen 2019 – 2020 en de begroting 2020 – 2021 waren door het vorige bestuur al vrijwel afgerond. Het nieuwe bestuur heeft de stukken besproken, aangevuld en vastgesteld. Toen zijn ze ter beoordeling aangeboden aan Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) en de financier. De SWS en de gemeente Zutphen staan samen garant voor de betaling van de rente en aflossing van de lening. De stukken zijn eind vorig jaar door SWS goedgekeurd.

Onderhoudsprognose

Aan het begin van dit jaar is een onderhoudsprognose opgesteld voor de komende jaren. Deze prognose omschrijft de conditie van het clubgebouw en installaties en de te verwachten kosten voor het onderhoud. Met de prognose kunnen we dus berekenen hoeveel geld er apart gehouden moet worden voor onderhoudskosten. Hierdoor kan er op termijn sprake zijn van een goede en gezonde exploitatie. Er vindt regelmatig een inspectie plaats van onderdelen van het gebouw. Zo kunnen we de prognose volgen en bijhouden. De uitkomst van de prognose stemt het bestuur tevreden. Zoals het er nu naar uitziet hoeft de jaarlijkse storting, die al vanaf het begin van de exploitatie wordt gedaan, maar beperkt te worden verhoogd. Dat is gunstig voor de huur die we bij FC Zutphen in rekening brengen.

Inbraakbeveiliging

In het laatste kwartaal van vorig jaar was de inbraakbeveiliging defect. We hebben met de hulp van het onderhoudsbedrijf en enkele vrijwilligers het systeem snel kunnen vervangen, waardoor de beveiliging van het gebouw weer goed geregeld is. Ook de organisatie rond het sleutelbeheer verliep goed.

Beleidsnotitie

Als bestuur van de stichting hebben we gekeken hoe we de prachtige accommodatie op Sportpark ‘t Meijerink veel breder kunnen benutten. Vooral gericht op de nog steeds groeiende woonwijk Leesten en de directe omgeving. Met het bedrijf Sportenergie uit Deventer hebben we gewerkt aan een beleidsnotitie. Belangrijkste doel: een aanzienlijke verbreding van het gebruik van de accommodatie realiseren. Niet alleen in de avonduren, maar ook overdag. Ook willen we de accommodatie verduurzamen. Op de algemene ledenvergadering van FC Zutphen op 14 december jl. hebben we deze notitie gepresenteerd.

Coronapandemie

Samen met het bestuur van FC Zutphen hebben we een aantal subsidies aangevraagd als compensatie voor de verliezen die we leden vanwege de coronapandemie. Deze subsidies zijn ook toegekend. Ook hielp de gemeente Zutphen ons door voor de periode april t/m juni 2020 de huur kwijt te schelden. Deze kwijtschelding kon men via een landelijke regeling vervolgens weer vergoed krijgen.

Uitvoering van het beleid

Als je vanwege corona toch bezig bent met subsidieregelingen, is het ook goed om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn. In nauwe samenwerking met Sportenergie hebben we een aantal subsidies aangevraagd en ook verkregen. We blijven onderzoeken voor welke subsidies we nog meer in aanmerking komen. Ook overleggen we met de bank en garantieverstrekkers over de financiering van duurzaamheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld door led-verlichting op de velden en in het clubgebouw te installeren. De sponsorcommissie van FC Zutphen onderzoekt de aanschaf van zonnepanelen, waarop eventueel ook reclame uitingen kunnen worden aangebracht om de kosten te dekken.

Ideeën

Om de accommodatie overdag beter te benutten, zijn er ideeën om wellicht een verenigingsmanager aan te stellen. Deze persoon coördineert activiteiten en vraagt vrijwilligers voor overdag. Ook kan hij/zij optreden als gastheer en zich richten op verhuur van ruimtes, aanvragen van subsidies en in de middag voor enkele uren de jeugd trainen. Op dit moment wordt er gedacht om dit voor een proefperiode van een half jaar te doen. De dekking zal moeten komen uit subsidies en verhuur van de accommodatie. Daartoe zal ook contact gezocht worden met het bedrijfsleven, verzekeringsmaatschappijen e.d. Sport BSO en fysiotherapie maken ook onderdeel uit van het idee.

Toekomst van de stichting

De stichting is opgericht vanuit organisatorische en fiscale motieven. De fiscale voordelen zijn sinds vorig jaar verdwenen, waardoor het bestuur vindt dat er niet langer redenen zijn om deze stichting te handhaven. Het opheffen daarvan heeft voorlopig nadelige fiscale gevolgen. Daardoor is besloten dat het huidige bestuur tussen nu en enkele maanden terugtreedt en het bestuur overdraagt aan het bestuur van FC Zutphen. Op de achtergrond, in de vorm van een commissie, kan dan gebruikgemaakt worden van kennis en ervaring. Organisatorisch is er dan sprake van een eenvoudige en heldere structuur en verantwoordelijkheden en niet meer 2 besturen die naast elkaar fungeren.

Neem voor vragen contact op

Heb je vragen over deze update of over de plannen van Stichting ‘t Meijerink? Dan kun je terecht bij een bestuurslid van de stichting: Jan Boersma, Remco Elders, Herman Tuininga of Gerjan Nijland.

Tekst: Gerjan Nijland

Vind ik leuk 1