Prestatievoetbal zonder strijd is als Boney zonder M, Koot zonder Bie, boerenkool zonder rookworst, Hepie zonder Hepie. Want hoe leuk het ook is om af en toe eens met een ‘grote uitslag’ te winnen, als dit week in week uit gebeurt dan is niet alleen de lol er gauw af, het is ook voor de tegenstanders geen pretje. Dit begrijpen de meeste sportbonden gelukkig ook en worden bij de meeste sporten teams ingedeeld in verschillende klassen; als je heel goed bent speel je in een hoge klasse, de minder goede teams spelen in – doorgaans redelijk homogene – klasses hieronder. Allemaal volstrekt logisch.
Maar winnen met grote uitslagen is nu net waar het vlaggenschip van FC Zutphen inmiddels erg vaardig in is geworden. 12 van de 14 gespeelde competitiewedstrijden zijn in 3 punten omgezet, een flink aantal ervan met flinke scoreverschillen. Een doelsaldo van +43 toont aan dat er gemiddeld met 3,5 goals verschil gewonnen wordt. En zoals iedereen weet: in de 3e klasse A zijn nog 2 teams waarvoor min of meer hetzelfde geldt: JVC Cuijk en vv Dieren. En hier wringt dus de schoen!
Want aan het einde van de rit zal er slechts één van deze drie rechtstreeks promoveren. De twee anderen, plus nog eentje die waarschijnlijk gaat komen uit het rijtje ESA, Eerbeekse Boys en DVOV, mogen via een nagelbijtende nacompetitie, in drie ronden, gaan vechten met 3 periodekampioenen uit 3B, plus de nummers 12 en 13 uit 2G, om precies één plekje in de 2e klasse G. In samenvatting: van de in totaal 28 ploegen in twee 3e klasses gaan er maximaal 3 teams over naar de tweede klasse. Misschien zelfs slechts twee!
Vanuit de 3e klasse A, ‘onze’ klasse, promoveren er dus maximaal twee! Maar we weten ook allemaal welke vreemde krachten er gaan spelen in een nacompetitie (iets waar de Graafschap fans alles van weten!) en dus zou het zomaar kunnen zijn dat van het drietal Zutphen, Dieren en JVC, er ook in het seizoen 22/23 twee teams weer gewoon op dit niveau actief zullen zijn. Zoals ik deze column begon: sport is gebaat bij strijd, en alleen al daarom is het in mijn optiek een heel onwenselijke situatie als dit de uitkomst zal zijn.
De 3e klasse A is trouwens niet uniek wat dit betreft: ook in de andere drie Oostelijke derde klasses zijn de krachtverschillen fors. In 3D bijvoorbeeld liggen De Zweef, ON Almelo en Hellendoorn zo ver voorop dat er van strijd ook voor deze 3 weinig sprake is. Met uitzondering dan natuurlijk als men tegen elkaar speelt. Ook hier geldt echter: slechts één directe promovendus, met een kans van 12,5% op een tweede gelukkige. Compleet van de zotte!
“Maar dit is al jaren zo.” Hoor ik een aantal van u roepen. Misschien, maar is het daarom okay? De impact van Covid in de afgelopen twee jaar, waarbij in één van deze twee jaren zelfs geen enkele ploeg is gepromoveerd of gedegradeerd, heeft wat altijd al een kromme situatie was nog slechter gemaakt. Natuurlijk hopen we dat FC Zutphen haar huidige voorsprong vasthoudt en volgend jaar heerlijk een treedje hoger mag ballen, maar wat als het toch ‘fout’ gaat? We hebben het geluk dat we een zeer trouwe ploeg spelers hebben. Maar het is ook een zeer talentvolle ploeg. Hebben al deze mannen en jongens nog wel trek in nog een heel jaar met potjes tegen Oeken, Waalstad en Redichem? Ik denk dat ik het antwoord wel weet…
De regels staan natuurlijk al een tijd vast, maar toch denk ik dat de club eens goed moet nadenken over een eventueel ‘goed gesprek’ met de KNVB. En dat zou ik samen doen met Dieren en JVC. En wellicht ook met vergelijkbare ploegen in de andere 3e klasses, zoals bovengenoemd. Met welk doel? Om aan de KNVB duidelijk te maken dat men onvoldoende heeft geanticipeerd op de gevolgen van Covid op de onderlinge krachtverschillen in de voetbalpiramide. Ik denk dat enig juridisch advies hierbij ook geen overbodige luxe is.
Want juist nu zijn er denk ik kansen. Waarom? Omdat de KNVB heeft bepaald dat er vanaf komend seizoen ‘horizontaal mag worden ingestroomd’ door ploegen die de zondag voor de zaterdag willen inwisselen. Maart liefst 53 (!) ploegen maken hiervan dankbaar gebruik. Dus waar JVC een paar jaar terug nog helemaal van de 3e divisie zondag naar de 4e klasse zaterdag moest terugschakelen ziet deze club zich nu ingehaald worden door zondagclubs op 1e en 2e klasse niveau die (pas) dit jaar de overstap maken. Bijvoorbeeld: Achilles ’12 uit Hengelo (O), nu nog zondag 2e klasse, speelt volgend seizoen 2e klasse zaterdag. Lijkt me EN niet eerlijk, EN toont aan dat als de KNVB dus (extra) ruimte WIL maken in een klasse, het dus blijkbaar wel kan (Quote KNVB rapport: ‘zo lang de klasses maar uit tussen de 14 en 16 teams bestaan’. M.a.w., er is flexibiliteit). ‘Waar een wil is is een weg’, etc.
Vooral voor JVC moet dit een bittere pil zijn die doet denken aan de ‘wet van remmende voorsprong’ (en eentje met juridische kansen lijkt me!), maar ook FC Zutphen en Dieren hebben hier een argument, want je zou met vrij grote zekerheid kunnen stellen dat als de ‘horizontale switch van zondag naar zaterdag’ ook al had bestaan toen JVC haar besluit nam, de situatie voor zowel Zutphen als Dieren er nu 33% positiever had uitgezien! Dus FC Zutphen, wees nu eens niet het braafste jochie in de klas en steek je nek uit. Want eerste worden in deze klasse is absoluut nog geen uitgemaakte zaak, en ‘niet geschoten is altijd mis’. Ik ben dan ook heel benieuwd: zien we volgend jaar weer volop strijd of wordt het weer een jaartje prijsschieten? We hopen natuurlijk op het eerste.
PS: Een linkje voor wie meer wil lezen over de zondag naar zaterdag migratie.
Ruud Jansen Venneboer
(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)
[block id=”16399″]
[gap]