blok-oranje-rood

Woltman

blok-oranje-rood

Bekertoernooien; ooit, in een niet eens zo heel ver verleden, had een bekertoernooi status. Vooral de Engelse FA Cup. Herinner me nog heel goed hoe ook in Nederland de ‘FA Cup Final’ iets was waar je voor ging zitten, op een zaterdagmiddag ergens in mei. Altijd gespeeld op Wembley, voor een mannetje of 100.000, en live uitgezonden in bijna de hele wereld. Eén van de eerste die ik me nog vaag herinner was begin jaren 80, tussen Manchester City (toen nog met uitsluitend Engelse en Schotse spelers in de opstelling. Hoe de tijden zijn veranderd) en het ‘Tottingham’ van Villa en Ardiles. Wie de uitslag weet (zonder te spieken) mag ‘m hieronder noteren. Een gratis Vijfde Gevoelens boekje voor de winnaar!

[ux_image id=”27230″]

[gap]

Draaien we de klok een jaar of 40 verder en we zien dat deze zelfde FA cup, net als trouwens de bekertoernooien elders in Europa, flink aan glans hebben ingeboet. Sommigen redeneren dat het opheffen van de Europa Cup 2 (met uitsluitend cup winnaars, of finalisten als de winnaar zich ook voor de Europa Cup 1 had gekwalificeerd) hieraan ten grondslag ligt. Persoonlijk denk ik dat het anders ligt, en dat de veelvraat die Champions League heet de schuldige is.

Arsene Wenger, toen hij nog trainert was bij Arsenal, vatte het mooi samen. Gevraagd naar de status van de FA Cup meldde Arsene: voor mij prioriteit nummer 4. Op 1 staat het winner van de Premier League, gevolgd op 2 door het winnen van de Champions League (Jawel! Engelse titel voor de Europese…). Prioriteit nummer 3 is om bij de eerste 4 te eindigen in de Premier League (want dat garandeert deelname aan de ‘League der Kampione’), en dan pas de FA Cup. Hoe belangrijk tradities ook zijn in dit land (en geloof me, dat zijn ze!), uiteindelijk wint gewoon het geld. Zelfs als het om Euros (Heel veel Euros!) gaat…

En dus zie je, vooral bij de grotere teams, vooral in de eerste vier of vijf rondes van de FA Cup (om over de nog minder belangrijke League Cup maar te zwijgen) vaak de meest wonderlijke fantasieopstellingen. Zo was ik zelf ooit een keer live aanwezig bij ‘mijn eigen’ clubje Exeter City (4e niveau) thuis tegen Liverpool. De grootste troef bij Liverpool was Jurgen Klopp op de bank. Voor de rest had je van de spelers (met absurd hoge rugnummers) nog niet eerder gehoord. Toen niet, en later meestal ook niet. Ter info: bij Liverpool speelde die avond ene Joao Teixeira. Recent nog even onder contract bij Feyenoord, met weinig succes. Verder was alleen de naam Christian Benteke een bekende.

[section label=”Section with box left” bg_color=”rgb(234, 234, 234)” padding=”59px” height=”300px” border=”1px 0px 0px 0px” border_color=”rgb(235, 235, 235)”]

[row style=”large” v_align=”middle” h_align=”center”]

[col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]

Vijfde Gevoelens boek

Je leest een column uit de reeks Vijfde Gevoelens verhalen. Vijftien voetbalvrienden die jaren geleden samen bij onze club speelden schrijven om de beurt een column. Nostalgie, weemoed, vriendschap en de eeuwige liefde voor het spelletje.

Een selectie van deze verhalen is samengebracht in een uniek Vijfde Gevoelens boek.

Het boek is voor 5 euro te koop in onze webshop. De volledige opbrengst van de boekverkoop gaat naar de jeugd van FC Zutphen.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″ padding=”15px 15px 15px 15px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” depth=”2″ depth_hover=”5″]

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ show_cat=”0″ show_rating=”0″ show_add_to_cart=”0″ show_quick_view=”0″ ids=”26342″ image_height=”100%” image_size=”original”]

[/col]

[/row]

[/section]
[gap]

Dat ik dit onderwerp heb gepikt deze week komt allemaal doordat ik afgelopen weekend de opstelling van Liverpool in de 3e ronde van de FA Cup bekeek, benieuwd naar welke fantasieopstelling Liverpool dit keer gekozen had. Liverpool speelde thuis tegen Shrewsbury Town uit League 1 (3e niveau. Shrewsbury was natuurlijk tot vrij recent een zusterstad van Zutphen!), en mijn voorspelling dat ik weinig namen zou herkennen kwam helemaal uit. Nummer 62 op doel, 84 op rechtsback, een middenveld met de nummers 45, 80 en 3 (Verrassend; Fabinho speelde, net als van Dijk trouwens), en de rechtsvoor plek, normaal voor Salah, werd ingenomen door ‘Gordon’ met nummer 49…

Maar waar mijn oog vooral op viel was de nummer 82 in de spits: Woltman. Woltman? Sjaak of Pieter? Dit behoeft wellicht uitleg voor de jongere leden. In een ver verleden, toen Be Quick in Zutphen nog een club van naam was, waren de gebroeders Woltman de trekkers van de blauw-witte kar. Denk dat er in de jaren midden 60 – midden 80 altijd wel een Woltman in het eerste van Be Quick speelde. En hier staat er ineens eentje in de spits bij Liverpool. Met nummer 82 weliswaar, maar toch.

Benieuwd of we hiermee de tweede Zutphense link hadden gescoord die dag, natuurlijk gelijk even de hulp ingeroepen van onze vriend Google. Maar helaas, deze Woltman, Max is z’n voornaam, lijkt zo Engels als het maar kan. Geboren en getogen in de Wirral, een sjiek voorstadje van Liverpool, te bereiken via de fameuze ‘Ferry across the Mersey’. Kan natuurlijk altijd verre familie zijn; wie het weet mag het zeggen. En bij Be Quick? Even gespiekt, en helaas moeten constateren dat de naam, in de selectie tenminste, inmiddels geschiedenis lijkt te zijn…

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 1