Deze week eens een andere invalshoek. We hebben al een hoop melancholish gemijmerd, teveel zelfs volgens Hans Faber, dus even tijd voor iets anders. 

We weten allemaal dat er een directe correlatie bestaat tussen het hebben van de beste spelers en het winnen van (voetbal)wedstrijden. Maar als dit echt een 100% wetmatigheid zou zijn, dan zouden dezelfde teams altijd alles winnen. En dat is duidelijk niet het geval. Daarom wil ik hier even stilstaan bij 11 hele simpele voetbalwetten, die naar mijn bescheiden mening ELK voetbalteam beter kunnen maken! 

En ik hoop/verwacht vooral dat jij, de lezer, het niet steeds met me eens bent, en er hieronder dus een lekkere discussie gaat ontstaan. Reuring, inderdaad!

 1. Begin met je beste 11 – het staat vast dat het makkelijker is een voorsprong te verdedigen dan een achterstand goed te maken. Want elk team krijgt een zetje in de rug van een voorsprong, terwijl een achterstand juist voelt als fietsen met een straffe wind tegen. Begin dus – als het enigszins kan – altijd met je sterkste formatie. En ga er gelijk vol op!
 2. Hou het veld breed (als je aanvalt) – hoe lager het niveau, hoe meer de spelers baat hebben bij ruimte. Want de bal als aan een draadje aan de voet houden is niet veel spelers toegelegd. Door het veld breed te houden creëer je ruimte, en wordt voetballen ‘makkelijker’. 
 3. Maar compact als je verdedigt! – de omgekeerde regel geldt natuurlijk als je in de verdeging moet. Hoe compacter, hoe lastiger voor de tegenstander.
 4. Laat de keeper meedoen – niet elke keeper heeft de kwaliteiten om een moderne meevoetballende keeper te zijn. Maar dat wil toch niet zeggen dat ie zich niet aanbiedt als aanspeelpunt bij de opbouw? Want dat levert weer ruimte op voor de anderen. Oh, en elke vrije trap binnen, pak ‘m beet, 30 meter van het eigen doel neemt de keeper natuurlijk, want dat levert toch weer een extra aanspeelpunt op.
 5. Hou het simpel – natuurlijk is het prachtig als Frank de Boer met een pass over 60 meter Dennis Bergkamp de kans geeft een wereldgoal te scoren tegen Argentinië. Maar jij bent Frank de Boer niet, en Bergkamp speelt ook niet in jouw team. Hou de passes dus kort, en zoek de man/vrouw die er het beste voor staat.
 6. Iedereen een specialisme – eigenlijk te simpel voor woorden. Zoveel goals komen uit standaardsituaties, dus train daar op! Want luister eens naar een specialist, zoals bijvoorbeeld van Hooijdonk in het verleden: waar kwamen die vrije trappen vandaan? Door na elke training een kwartier langer te blijven hangen. Geef elke speler een specialisme (vrije trappen, penalties, corners, ingooien), en laat iedereen een kwartier per training daarmee aan de slag.
 7. Maak afspraken en houd je er aan – en als vervolg op het vorige punt: elk team moet gewoon afspraken hebben en zich daaraan houden. Wie gooit er in? Wie neemt de corners? Mag op het veld eigelijk nooit onduidelijkheid over bestaan.
 8. Twee man bij het nemen van een corner? Hou toch op! – over corners gesproken, wie heeft er ooit bedacht dat er twee spelers achter de bal moeten staan? Om de tegenstander te verrassen zegt u? A me hoela! Gaat de tegenstander die corner echt anders verdedigen? Kom nou toch! Die extra speler komt toch veel beter van pas in de 16 meter?
 9. Hou ALTIJD iemand voorin – hoe vaak zie je niet – bij corners vooral – dat alle 10 veldspelers zich massaal terugtrekken? Waarom? Je geeft dan nl. ook je tegenstander volop ruimte een extra speler mee door te schuiven. En er staat niemand van jouw team ver genoeg van het eigen doel om wat te doen met die afzwaaiende bal. Zo kom je toch nooit onder de druk vandaan?
 10. Beste moment om te scoren is altijd direct na een doelpunt – je krijgt een goal tegen, en je laat de kop even hangen. De organisatie is even weg. Het perfecte moment voor de tegenstander om direct weer te scoren. En als je daarin slaagt, dan is de wedstrijd vaak meteen gespeeld!
 11. Benut je wissels – er van uitgaand dat de meeste spelers gedurende de wedstrijd minder ‘kwiek’ worden, kun je je wissels een extra opdracht geven: ren je helemaal suf! Maak het je tegenstander lastig, zit er kort bovenop. Tien tegen één dat je fouten afdwingt, en mogelijkheden creërt.

Zie? Het is toch gewoon een heel simpel spelletje? Nu maar weer even hopen dat we het binnenkort ook weer eens in het ‘echie’ mogen gaan doen. Ik voorspel bij deze een hoop FC Zutphen overwinningen!

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

Vijfde gevoel

Vijfde Gevoel verwijst naar Wilhelmina SSS 5 van eind jaren '80 / begin jaren '90, waarvan een aantal spelers nog steeds actieve FC Zutphenaar is, maar waarvan minstens de helft inmiddels meer of minder ver van de Zutphense stadsgrenzen woonachtig is. Vijfde Gevoel bezoekt elk jaar trouw het Ouwe Rotten Toernooi.
Vind ik leuk 0

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud Evers
4 februari 2021 16:06

Punt 9, daar ben ik om meerdere redenen wel voorstander van 😅

Mark Mol
4 februari 2021 15:07

Oke, eens met 2 t/m vooral 12. Regel 1 is natuurlijk klinkklare onzin. Ik weet dat je nooit (geen nare opmerking maar een feit ;-)) in een selectieteam speelde. En dat geldt voor eigenlijk de meerderheid van de spelers in Nederland. Als je dan heel simpel regel 1 uitvoert, ben je snel door je wisselmogelijkheden heen omdat die er voordat ze kunnen invallen allemaal mee zouden stoppen. Je kunt dus niet altijd starten met dezelfde sterkste opstelling. Niet in de lagere teams maar eigenlijk ook niet in de selectieteams. Voor de rest buj een best jong 😀

Ruud Jansen Venneboer
5 februari 2021 11:20
Antwoord aan  Mark Mol

Mark, leuk dat je reageert. Eens dat de praktische uitvoering van ‘Wet 1’ soms lastig kan zijn, maar dat maakt ‘m niet minder waar! Heb jarenlang mogen voetballen met de legendarische, en helaas veel te jong overleden, Wim Bleumink. Was altijd verreweg de beste speler in mijn team. Moest natuurlijk ook regelmatig reserve staan, want zoals je terecht zegt: iedereen komt aan de beurt. Maar Wim stond in 99% van de wedstrijden aan de aftrap. Als we dan bij rust 3-0 voor stonden (of 4-1 achter…) dan pakte Wim zijn wisselbeurt, want dan hadden we ‘hem toch niet meer nodig’. Zo kan het dus ook!

Ruud Jansen Venneboer
4 februari 2021 14:58

De actualiteit gebiedt me om er een 12e ‘wet’ aan toe te voegen: als je een dure speler aantrekt, vergeet dan niet ‘m in te schrijven voor de Europa League….. 🙂

4
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
()
x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!