blok-oranje-rood

Super Spikes

blok-oranje-rood

Ik zit een of ander sportprogramma te kijken en daar wordt aandacht besteed aan zogenaamde Super Spikes. Een atletiekschoen waarvan de zool dusdanig veerkrachtig is dat – zo wordt althans beweerd – de atleet die er mee loopt een bewezen voordeel heeft. En daar ligt het probleem, want niet elk merk heeft ze op dit moment al in de collectie. En zoals we allemaal weten hebben alle professionele atleten een contract met een merk. Een probleem dus voor deze atleten. Of misschien niet?

Moest namelijk gelijk denken aan Johan Cruijff. De legende wiens rugnummer in het logo zit van deze column. Dit laatste is vast een geintje van Ruud Evers, de Ajax fan die weet dat ik een aanhanger ben van PSV. Maar ja, wie weet nog met welk rugnummer ‘Skiete Willy’ speelde? (Antwoord: dit varierde, maar meestal met 11). Ik dwaal af.

Johan Cruijff had nl. meerdere keren in zijn voetbalcariere problemen met zijn schoeisel. Zo had Johan, op commercieel gebied altijd al zijn tijd ver vooruit, een contract met Puma toen hij voor Oranje door Adidas werd aangekleed. Dus wat deed Johan? In de wetenschap dat ie niet zomaar in een Puma variant van het Oranje tenue uit de spelerstunnel kon wandelen (zie je het al voor je?), maar tegelijk toch een statement wilde afleggen. Hij was tenslotte Johan Cruijff! Dus liet Johan op zowel shirt, broekje en schoenen een van de drie beroemde Adidas strepen weghalen. Inderdaad, alleen Johan Cruijff kon dit doen zonder repercussies!

En zo waren er andere internationals die toch graag op de schoenen van de eigen sponsor balden, en om die reden het eigen logo van de schoenen afhaalden, en er keurig drie witte streepjes op schilderden, om zo de KNVB, en sponsor Adidas, te behagen. Ik zie het ze zo doen, aan de keukentafel, met tipex of zo. Probeer me in te denken of anno 2021 de Messi’s of Ronaldo’s van deze wereld iets dergelijks ook zouden doen? Denk dat ik het antwoord wel weet.

Voor onze Johan werd het tegen het einde van zijn cariere nog beroerder; hij had inmiddels zijn ‘eigen’ merk, Cruyff Sports (inderdaad, met een ‘y’), en de legende is dat de schoenen van Cruyff Sports zo beroerd in elkaar staken dat er opnieuw huisvlijt geboden was. Welk merk schoen Johan onder handen nam weet ik zo even niet, maar dat hij er handmatig het Cruyff Sports logo op liet verven geloof ik graag. Want hij moest natuurlijk wel in z’n ‘eigen’ kicksen spelen. Het gerucht gaat trouwens dat Ruud Geels, jarenlang het boegbeeld van het (toen nog) Hengelse sportmerk Quick, dit ook jarenlang gedaan heeft gedaan. Blijkbaar waren de Topstars dus niet goed genoeg voor deze vijfmalige (!) topscorer van de eredivisie met de beste voornaam ooit!

Dus, als u binnenkort bij een atletiekwedstrijd in de regen bij een of meerdere atleten de logo’s van de schoenen ziet druipen, dan weet u wat er aan de hand is. Men heeft van Johan Cruijff geleerd. Of deze column gelezen natuurlijk….

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 0