Ik zit een of ander sportprogramma te kijken en daar wordt aandacht besteed aan zogenaamde Super Spikes. Een atletiekschoen waarvan de zool dusdanig veerkrachtig is dat – zo wordt althans beweerd – de atleet die er mee loopt een bewezen voordeel heeft. En daar ligt het probleem, want niet elk merk heeft ze op dit moment al in de collectie. En zoals we allemaal weten hebben alle professionele atleten een contract met een merk. Een probleem dus voor deze atleten. Of misschien niet?

Moest namelijk gelijk denken aan Johan Cruijff. De legende wiens rugnummer in het logo zit van deze column. Dit laatste is vast een geintje van Ruud Evers, de Ajax fan die weet dat ik een aanhanger ben van PSV. Maar ja, wie weet nog met welk rugnummer ‘Skiete Willy’ speelde? (Antwoord: dit varierde, maar meestal met 11). Ik dwaal af.

Johan Cruijff had nl. meerdere keren in zijn voetbalcariere problemen met zijn schoeisel. Zo had Johan, op commercieel gebied altijd al zijn tijd ver vooruit, een contract met Puma toen hij voor Oranje door Adidas werd aangekleed. Dus wat deed Johan? In de wetenschap dat ie niet zomaar in een Puma variant van het Oranje tenue uit de spelerstunnel kon wandelen (zie je het al voor je?), maar tegelijk toch een statement wilde afleggen. Hij was tenslotte Johan Cruijff! Dus liet Johan op zowel shirt, broekje en schoenen een van de drie beroemde Adidas strepen weghalen. Inderdaad, alleen Johan Cruijff kon dit doen zonder repercussies!

En zo waren er andere internationals die toch graag op de schoenen van de eigen sponsor balden, en om die reden het eigen logo van de schoenen afhaalden, en er keurig drie witte streepjes op schilderden, om zo de KNVB, en sponsor Adidas, te behagen. Ik zie het ze zo doen, aan de keukentafel, met tipex of zo. Probeer me in te denken of anno 2021 de Messi’s of Ronaldo’s van deze wereld iets dergelijks ook zouden doen? Denk dat ik het antwoord wel weet.

Voor onze Johan werd het tegen het einde van zijn cariere nog beroerder; hij had inmiddels zijn ‘eigen’ merk, Cruyff Sports (inderdaad, met een ‘y’), en de legende is dat de schoenen van Cruyff Sports zo beroerd in elkaar staken dat er opnieuw huisvlijt geboden was. Welk merk schoen Johan onder handen nam weet ik zo even niet, maar dat hij er handmatig het Cruyff Sports logo op liet verven geloof ik graag. Want hij moest natuurlijk wel in z’n ‘eigen’ kicksen spelen. Het gerucht gaat trouwens dat Ruud Geels, jarenlang het boegbeeld van het (toen nog) Hengelse sportmerk Quick, dit ook jarenlang gedaan heeft gedaan. Blijkbaar waren de Topstars dus niet goed genoeg voor deze vijfmalige (!) topscorer van de eredivisie met de beste voornaam ooit!

Dus, als u binnenkort bij een atletiekwedstrijd in de regen bij een of meerdere atleten de logo’s van de schoenen ziet druipen, dan weet u wat er aan de hand is. Men heeft van Johan Cruijff geleerd. Of deze column gelezen natuurlijk….

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

Vijfde gevoel

Vijfde Gevoel verwijst naar Wilhelmina SSS 5 van eind jaren '80 / begin jaren '90, waarvan een aantal spelers nog steeds actieve FC Zutphenaar is, maar waarvan minstens de helft inmiddels meer of minder ver van de Zutphense stadsgrenzen woonachtig is. Vijfde Gevoel bezoekt elk jaar trouw het Ouwe Rotten Toernooi.
Vind ik leuk 0

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacques Hoogterp
24 februari 2021 18:52

Hoi Ruud gaan we in Running land niet meemaken. De top modellen bestaande uit een combi van een Carbon plaat met superfoam geven geen mogelijkheid tot “verbouwen” Met de voetbalschoen uit het verleden was het eenvoudiger. De 3 strepen los tornen was vrij simpel en vervolgens een bijv. Lotto logo plaatsen vrij eenvoudig. Onderzijde Copa Mundial bleef echter herkenbaar.

Ruud Jansen Venneboer
24 februari 2021 20:15
Antwoord aan  Jacques Hoogterp

Ha ha, dank Sjaak. Wist dat jij met een antwoord zou komen. Had nog wel een Saucony ‘plug’ verwacht, maar dat doe ik dan maar bij deze 🙂

Ruud Evers
24 februari 2021 11:52

Volgens mij maakte ook Marco van Basten zich schuldig aan logo-plakken. Ik kan me een artikel in VI herinneren met een foto van Van Basten waarop duidelijk zichtbaar is dat zijn voetbalschoenen van Adidas waren, maar aan de zijkanten het Cruyff logo stond.

3
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!