blok-oranje-rood

Spitsenkont

blok-oranje-rood

Ik zat een wedstrijd van PSV in de Europa League te kijken, toen ergens in de tweede helft bij PSV de Belgische spits Yorbe Vertessen als invaller in het veld kwam. Het eerste wat me opviel aan Belgische Yorbe, toen ik hem zo richting het vijandige strafschopgebied zag hobbelen, was niet z’n rugnummer (32), maar z’n redelijke indrukwekkende achterwerk.

Kan dat, anno 2021, een professionele voetballer bij een vooraanstaande club als PSV, waarvan de fysiek op het eerste gezicht minder dan optimaal is? Want kijk nou eens een avondje professioneel voetbal tegenwoordig en de mannen (en vrouwen) zien er allemaal superfit uit. Een buikje zoals we dat vroeger nog weleens zagen (hoor ik iemand daar ‘Bolle van Zwolle’ zeggen?), of wat overgewicht hier en daar, is inmiddels toch echt uit den boze. En toch stond ie daar, in de zestien meter; de kont van Vertessen.

[ux_image id=”26664″]

[gap]

Een jaar of vier geleden hadden Mark Mol (u allen wel bekend) en ik het genoegen op ‘Boxing Day’ (Tweede Kerstdag), een wedstrijd te mogen bezoeken in de Engelse League One. ‘Mijn’ clubje, Exeter City, speelde die dag uit, en dus was het 3 kwartier verder in de auto, naar Plymouth, het Den Helder van Engeland. De plaatselijke Argyle (aardsvijand van Exeter, dus niet verder vertellen!) speelde die dag tegen Wycombe Wanderers. Bij de Wanderers speelde Adebayo Akinfenwa in de spits. Volgens de officiele statistieken weegt ie ‘ruim 100 kilo’, maar volgens mij is dat gemeten op een weegschaal waar het maximale gewicht ‘100 kilo’ is; ik gok dat ie er ruim boven ligt. En toch, hij speelt ook nu nog steeds (hij wordt 40 in mei!) bij de Wanderers uit Wycombe, dus blijkbaar zitten die paar extra kilos hem niet echt in de weg.

[section label=”Section with box left” bg_color=”rgb(234, 234, 234)” padding=”59px” height=”300px” border=”1px 0px 0px 0px” border_color=”rgb(235, 235, 235)”]

[row style=”large” v_align=”middle” h_align=”center”]

[col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]

Vijfde Gevoelens boek

Je leest een column uit de reeks Vijfde Gevoelens verhalen. Vijftien voetbalvrienden die jaren geleden samen bij onze club speelden schrijven om de beurt een column. Nostalgie, weemoed, vriendschap en de eeuwige liefde voor het spelletje.

Een selectie van deze verhalen is samengebracht in een uniek Vijfde Gevoelens boek.

Het boek is voor 5 euro te koop in onze webshop. De volledige opbrengst van de boekverkoop gaat naar de jeugd van FC Zutphen.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″ padding=”15px 15px 15px 15px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” depth=”2″ depth_hover=”5″]

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ show_cat=”0″ show_rating=”0″ show_add_to_cart=”0″ show_quick_view=”0″ ids=”26342″ image_height=”100%” image_size=”original”]

[/col]

[/row]

[/section]
[gap]

In Nederland kennen we onder andere Johnny van Beukering (‘van Burgerking’), Mariano Bombardo, en natuurlijk Henny Meijer als spelers die, zoals ik dat noem, een echte Spitsenkont hadden. En ook zij hadden het betaald voetbal gehaald. Sterker nog, waren deze spitsen even succesvol geweest als ze, bij wijze van spreken, de bouw hadden gehad van een Dennis Bergkamp of Ruud van Nistelrooij? En is het verrassend dat het allemaal spitsen waren? Het antwoord op beide vragen is natuurlijk nee. Dat Henny Meijer het meest succesvol was in ‘Grun’, aan de zijde van Milko Djurovski lag voor een groot deel juist aan Henny’s dikke reet. Want probeer als verdediger maar eens aan de bal te komen als ie wordt afgeschermd door een speler die jou er toe dwingt op minstens een meter afstand te blijven, ondertussen de bal lekker onder zich houdend, met behulp van eerdergenoemde derrière.

De meest legendarische Spitsenkont bij ons eigen clubje is natuurlijk in het bezit van Ido te Loo. Ook Ido zal ongetwijfeld regelmatig van trainers en begeleiders te horen hebben gekregen dat het misschien beter zou zijn als het ‘een onsje minder’ was, en toch, hij scoorde er denk ik niet minder om. Of er een correlatie bestaat tussen Ido’s Spitsenkont en zijn blessuregevoeligheid moet Ido zelf maar beantwoorden.

Dus, waar een onschuldig invalmoment, in de 58e minuut van de wedstrijd PSV – Sturm Graz, al niet toe kan leiden. Een verhaal over het achterwerk van (sommige) spitsen. En het grappige is, misschien was het wel gezichtsbedrog, en lag het simpelweg aan de moderne, strakke, snit van Yorbe’s blauwe Puma voetbalbroekje. Zou ook zomaar kunnen….

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 1