Het rook anders, het klonk anders, het voelde anders, het smaakte anders!

Ruim 30 jaar voordat FC Zutphen haar eerste U13 Tournament organiseerde werd er al ‘internationaal’ gevoetbald bij Wilhelmina SSS. Het toernooi op het knusse Helbergen werd, als m’n oude hersens me niet voor de gek houden, bezocht door een paar teams uit Duitsland, wellicht een Belgisch team, een paar clubs uit de eigen regio en natuurlijk onze speciale gasten uit het Engelse Rickmansworth: Whymax (West Hyde & Maple Cross).

Ik weet niet meer precies hoe de link met Whymax tot stand was gekomen, maar heb zo’n vaag vermoeden dat de familie Sietsma er iets mee te maken had. Omdat je vanuit Engeland natuurlijk niet zomaar ‘op de fietse’ naar een toernooitje in het oosten van Nederland kachelt, was besloten om gastgezinnen te zoeken. Met als ‘worst’ dat het een uitwisseling zou worden, en wij het jaar erop met de jeugd naar Engeland zouden gaan. Dat lieten de meeste C-junioren zich natuurlijk geen twee keer zeggen.Van het Whymax bezoek aan Zutphen kan ik me niet zo heel veel meer herinneren. ‘Mijn’ speler heette Darren, was keeper, en fan van Manchester United. Aardig ventje wel, beetje stil, en het meest op z’n gemak als ie met z’n makkertje Richard was, die gelukkig nou juist 8 huizen verder verbleef, bij de familie Leene. We hebben geloof ik nog een jaar of zo een briefwisseling onderhouden (voor de jongere lezers: een brief is een snapchat bericht op papier, die je in een envelop stopt, met postzegel, en in de brievenbus gooit), maar wat er daarna met onze Darren is gebeurd zal vrees ik altijd gissen blijven.

Behalve voetballen zijn ze volgens mij naar het Avonturenpark in Hellendoorn geweest, maar dat zouden ook zo maar eens de Bedriegertjes in Apeldoorn geweest kunnen zijn. Geen idee wat ze daar van vonden! Wat me van dat bezoek nog het helderst voor de geest staat is de oude Bedford bus waarmee ze reisden. Elke keer als die gestart moest worden stond de hele wijk de Waarden een half uur in de blauwe walmen! We zullen ook vast een profwedstrijd bezocht hebben bij of de Eagles of de Graafschap; wie het weet mag het (hieronder) zeggen.

Waar ik me echter des te meer van herinner is ons bezoek aan het (toen nog) Verenigde Koninkrijk! De busreis, de overtocht per veerboot, en natuurlijk de aankomst, in Maple Cross, iets ten noorden van London. Waar in Nederland de spelers waren ondergebracht in gastgezinnen, verbleven wij in een soort clubhuis, met aparte slaapkamers en stapelbedden. Sommigen, zoals ik, vonden dat jammer, maar de meesten kwam het wel goed uit. Het idee om Engels te moeten praten, ademen en eten (vooral eten!) was voor een enkeling toch wel een brug te ver. Want, zoals hierboven al gezegd: Het rook anders, het klonk anders, het voelde anders, het smaakte anders, het zag er anders uit; eigenlijkt was alles anders!

We hadden echt een enorm leuke tijd, met als hoogtepunt het bezoek aan een wedstrijd van Watford, met onder meer voorzitter Elton John, sterspeler Luther Blisset, manager Graham Taylor en Nederlandse middenvelder, en voormalig NEC’er Jan Lohman. De laatste kwam ons tijdens de warming up zelfs nog persoonlijk begroeten, terwijl op het scorebord ‘Welcome to our guests from Wilhelmina SSS’ verscheen. Gaaf! En natuurlijk had iedereen een replica shirtje gescoord. De mijne was van Manchester United, en verder waren ook de ‘claret and blue’ van West Ham, het rood wit van zowel Liverpool als Arsenal en natuurlijk het geel/zwart/rood van Watford populair. Al had Erik Leene, zoals wel vaker, andere ideëen, en kocht hij een shirt van Watford’s aartsrivaal Luton Town. Wel een mooi shirt trouwens (Wit met een oranje en zwart biesje). Veel van de shirts waren nog van het inmiddels verdwenen merk Admiral.

Dat ik ruim tien jaar na deze uitwisseling zelf in dit rare landje zou komen te wonen was toen nog niet te voorspellen. En waar in de ruim 40 jaar sinds deze schitterende ervaring heel veel is veranderd, herken ik één ding nog steeds: de geur! De mobiele bloedbank waar ik eens in de zoveel tijd een halve liter bloed doneer is hier bij ons bij de plaatselijke voetbalclub. En als ik daar binnenloop en de lucht opsnuif, dan denk ik altijd gelijk: Whymax! Mooie herinneringen!

Ruud Jansen Venneboer

(Lid van Wilhelmina SSS tussen 1978 en 1993, sinds die tijd woonachtig in Engeland, maar altijd ‘Fan op Afstand’ gebleven.)

Vijfde gevoel

Vijfde Gevoel verwijst naar Wilhelmina SSS 5 van eind jaren '80 / begin jaren '90, waarvan een aantal spelers nog steeds actieve FC Zutphenaar is, maar waarvan minstens de helft inmiddels meer of minder ver van de Zutphense stadsgrenzen woonachtig is. Vijfde Gevoel bezoekt elk jaar trouw het Ouwe Rotten Toernooi.
Vind ik leuk 0

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
André Kluin
23 augustus 2021 16:35

Ruud,

Wederom een leuk stukje.
De internationale contacten zijn in dit geval niet via de familie Sietsma ontstaan, je vage vermoeden was niet geheel correct.
Via mijn toenmalige werkgever had ik contacten in Engeland en na wat gesprekken zijn we tot de uitwisselingen gekomen tussen Whymax FC en Wilhelmina SSS.
Als ik mij niet vergis is de eerste uitwisseling geweest in 1978 of 1979.
Heb naast veel dia’s en foto’s ook goede herinneringen overgehouden aan deze uitwisselingen..

Ruud Jansen Venneboer
29 augustus 2021 13:16
Antwoord aan  André Kluin

Dank voor je reactie Andre, goed om te weten hoe het begon. Denk dat 1979 of 1980 de eerste keer was.

Ruud Jansen Venneboer
20 augustus 2021 13:58

Heb de foto nog eens goed bekeken en dan valt op dat van deze mannen, inmiddels allemaal ergens in de 50, er drie helaas al niet meer onder ons zijn: Roland Jolink, Wim Bleumink en Gerben Koeslag. Het leven is kort mensen, geniet van elke dag!

3
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!