blok-oranje-rood

Het Ouwe Rottentoernooi

blok-oranje-rood

Wanneer mag het weer beginnen te jeuken? Tegenwoordig moet je op straat vooraf een inschatting maken hoe je mensen gaat passeren. Vroeger met de bal aan de voet dacht je hier niet over na en op gevoel passeerde je de één na de andere tegenstander. Nu, als ouwe rot, passeer je in je hoofd nog de één na de ander. Maar het lichaam zegt: ‘echt niet, dit gaat je niet meer lukken met je overtollige kilo’s, je grijze haren, je mindere zicht en je stijve spieren.’

[ux_image id=”27130″]

[gap]

Wat ik duidelijk wil maken? Gaat in 2022 Het Ouwe Rottentoernooi weer een keer door? Opschieten, ja echt opschieten, anders wordt het toch echt Het Ouwe Breekbare Brokkentoernooi. We raken namelijk op … leeftijd! Oftewel, we worden er niet jonger op.

Maanden voorpret

Normaal gesproken begint het in april bij de meesten weer te jeuken. Een voorzichtig appje of mailtje volgt met de vraag: ‘Zie jij kans of ben jij fit genoeg om ergens in juni mee te doen met Het Ouwe Rottentoernooi?’ ‘Ik zal met moeder de vrouw even overleggen, maar meestal niet net voor een vakantie, want anders begint ze te blazen’. ‘Geen idee of ik fit ben. Heb al een paar jaar de voetbalschoenen niet meer aan gehad. Heb ook werkelijk waar geen idee waar ze liggen’. ‘Af en toe een balletje overschieten met de kinderen doe ik nog wel, maar na een minuut of 10 haken we meestal weer af’. ‘Ga binnenkort wel een keertje hardlopen en laat de biertjes en wijntjes wel een paar dagen staan. Ik trek ook wel een sprintje. Alleen bij het idee verrek ik al een kuitspier’.

Voorpret alom, meestal leuker dan het toernooi zelf. Ja, ja het voetbalgevoel komt langzaam weer terug. Met een boosterprik heb ik waarschijnlijk zoveel gif in mijn flikker dat ik de één na de ander voorbij nies. Nee, zonder dollen, mits ik fit en gezond blijf ben ik van de partij. Hoop wel dat er genoeg 5de Gevoelens zijn, anders zie ik het somber in met betrekking tot het uitspelen van de laatste wedstrijden. Minuutje of 5 moet kunnen. Ben er in ieder geval bij voor de elftalfoto.

Verzamelen vanuit alle windstreken

Hoe laat ben jij er? Hoe kom jij? Kan ik met jou meerijden en ook eventueel overnachten? Op de dag zelf of de dag ervoor kwamen we vaak al in Zutphen en omstreken aan. Uit Den Haag, Zwolle, Nijmegen, Arnhem, Lochem, Amsterdam, en zelfs uit Engeland, kwamen we aangevlogen. Vaak werd er op de avond ervoor al een feestje, bezoekje of concertje aangedaan. Met een Spa Geel werd er geproost op de vriendschap en het toernooi. Dit ritueel werd meerdere keren herhaald.

In het verleden sliepen we bij onze ouders in Zutphen. Nu niet meer, want de meesten liggen tegenwoordig helaas aan de andere kant van het gras, of verblijven in een woonvoorziening of aanleunwoning. Een aantal spelers rijdt met elkaar mee om bij het terrein van FC Zutphen te komen. Een enkele wordt op het station opgepikt. Of je heet Erik en pikt een willekeurige bus vanaf het station, waarna je erachter komt dat met de bus van station Zutphen naar ‘t Meijerink niet echt een optie is… Mooi dat sommige dingen nooit, maar dan ook nooit, veranderen!

[section label=”Section with box left” bg_color=”rgb(234, 234, 234)” padding=”59px” height=”300px” border=”1px 0px 0px 0px” border_color=”rgb(235, 235, 235)”]

[row style=”large” v_align=”middle” h_align=”center”]

[col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]

Vijfde Gevoelens boek

Je leest een column uit de reeks Vijfde Gevoelens verhalen. Vijftien voetbalvrienden die jaren geleden samen bij onze club speelden schrijven om de beurt een column. Nostalgie, weemoed, vriendschap en de eeuwige liefde voor het spelletje.

Een selectie van deze verhalen is samengebracht in een uniek Vijfde Gevoelens boek.

Het boek is voor 5 euro te koop in onze webshop. De volledige opbrengst van de boekverkoop gaat naar de jeugd van FC Zutphen.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″ padding=”15px 15px 15px 15px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” depth=”2″ depth_hover=”5″]

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ show_cat=”0″ show_rating=”0″ show_add_to_cart=”0″ show_quick_view=”0″ ids=”26342″ image_height=”100%” image_size=”original”]

[/col]

[/row]

[/section]
[gap]

Eindelijk: de Toernooidag

Het toernooi! Goedemorgen/middag, wat een genot om een ieder weer te zien. Hopelijk mogen we in het jaar 2022 weer een beetje met elkaar knuffelen. We gaan omkleden en ja ja, we spelen 5 wedstrijden. Met een beetje pech zelfs 6, maar dan moeten we wel alles winnen. Wil er nog iemand fluiten? Niet allemaal tegelijk (tegenwoordig heet dit Spelleider).

Opvallend dat de meesten zich tegenwoordig omkleden met de buik richting de muur. Sjakie heb jij de shirtjes meegenomen? Doe mij maar een XL! Wat vallen ze klein dit jaar Sjaak! De meeste jongens van het 5de gevoel voetballen niet meer. Een enkeling speelt nog 7 tegen 7, in een oude lullencompetitie op de vrijdagavond.

Was toch een geintje? Spelen we echt 5 wedstrijden. Dit voelt aan als een Corps Mariniersoefening die nog plaats moet vinden. De eerste 5 minuten gaan nog wel, maar daarna volgt al vrij snel de verzuring. Spelers die je vroeger met 2 vingers in de neus voorbij kwam tikken je nu op de schouder, zo van: Misschien moet je de volgende keer een beweging inzetten in plaats van als een dolende door mij heen proberen te lopen? Mag ik gewisseld worden? Doe maar meteen.

Langs de lijn is het gezellig, te gezellig. ‘Iemand moet erin jongens, het kan namelijk nog’. Na één wedstrijd maken we de elftalfoto. Nee, niet later, anders zijn er al teveel afgehaakt. Lust wel een biertje, nee ff wachten, nog twee wedstrijden. Eindelijk douchen, metertje bier aantikken, nog een metertje bier aantikken…

Wat gaan we doen? Op de club barbecuen of gaan we de stad in? Ruud reserveer jij ff een restaurant in het centrum? De volgende dag spierpijn, spierpijn en nog eens spierpijn! Wat was het weer leuk en gezellig. Volgend jaar weer?

Peter Kiezebrink

(Ik voetbalde ongeveer 4 jaar met mijn vriendjes bij Wilhelmina SSS, in de periode 1975 t/m 1979 (ik kan er een jaar naast zitten). Mijn bijnaam was toentertijd Rensenbrink! Daarna vertrok ik naar Den Haag. Mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, Lange poten en het… )

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 0