Een staande ovatie van minstens 10 minuten

Voetbal is een mannending. Je zal maar de hele dag ouwehoeren over voetbal. Stoere mannenpraat over trainers, spelers, tactiek, snelheid, lopen zonder bal, hoog staan, box to botox en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En haantjesgedrag, vooral in die vreselijke talkshows, al kun je er af en toe ook nog wel een beetje om gniffelen.

Daar hoort bier bij, heel veel bier. En we nemen er nog eentje en dan zetten we meteen nog even een heerlijk plaatje op van Frans Duits of heb je liever Marianne Weber? Papegaaiengedrag. ‘Dat zei hij ook al’, ‘Dat vind ik ook ja’, ‘Ja he’, ‘Echt he’.

En vrouwen hebben geen verstand van voetbal; wat is eigenlijk buitenspel, met hoeveel man spelen ze eigenlijk, wie is Go Ahead Eagles, waarom heeft hij een ander shirt aan? Tja, dat is de scheidsrechter. En als je vriendinnetje dan een keer kwam kijken en je maakte een goal, dan stond ze natuurlijk net te keuvelen, of keek ze de andere kant op. Heb er ooit 4 in een wedstrijd gemaakt onder toeziend oog van …… geen één gezien.

In de jaren 70 werd er ook al vrouwen/damesvoetbal gespeeld. Flinke forse vrouwen vaak, met slidings tot op kniehoogte. Competities vanaf 80 kg, inclusief haarband, kniebanden, korset en flink wat haar op de tanden. Tegenwoordig is dat wel ff wat anders. Mooie meiden! Meiden met techniek, snelheid, overzicht en het lichaam mooi in balans, al ligt het tempo nog wel wat laag.

Tegenwoordig heb je ook vrouwen die coachen en vrouwen die fluiten. En schuiven er dames aan bij talkshows om over de tactiek van het voetbal te praten. Wennen, dat zeer zeker. Bij mannen zapp ik het vaak weg, bij de vrouwen dus ook.

Wat is ze toch mooi, die technische linksbuiten met die dubbele schaar en mooie voorzet. Jawel, zij heeft al 3 jaar een verhouding met Tineke. Wat heeft die mid-mid een warme spontane uitstraling, en wat zorgt zij voor rust op het middenveld. Jawel, al 5 jaar een relatie met Esmeralda, en gaan volgend jaar trouwen. Wat heeft die rechtsback een power, gecombineerd met hardheid, zonder helemaal over de scheef te gaan. Jawel, al 10 jaar een lat relatie met Daphne. Tja, je kan ook niet alles mee hebben, maar ze kan wel waanzinnig goed keepen. Jawel, zij is al 10 jaar getrouwd met Gradus en hebben 2 kinderen, Ronald en Roland.

Allemaal de normaalste zaak van de wereld in de stadions en in het leven. En ook nog eens dat we vrouwenvoetbal ook leuk mogen vinden.

Bij een Haagsche voetbalclub waar ondergetekende gespeeld heeft gaf een jochie van begin 20 na een paar biertjes stotterend en stotend een keer aan dat hij gevoelens had voor mannen. Zijn vrienden, waar hij al jaren en jaren mee omging, reageerden heel fel, of eigenlijk heel erg teleurgesteld… ‘Je had dit als vriend toch gewoon veel eerder kunnen vertellen?’

Bij het spelletje voetbal voor mannen blijkt dit echter nog steeds een taboe. Degenen die daar nog wat moeite mee hebben haal je er over het algemeen ook zo uit: Eenheidsworsten, zelfde zeikerige kledingstijl, mannen (altijd mannen) die nooit hun kop boven het maaiveld uitsteken, stoere mannen die het woord afzeiken hebben uitgevonden en nooit buiten de lijntjes durven te functioneren; ‘Wat praten? Heb toch de hele dag gewerkt en zorg nou maar voor mijn verdiende prakje (groente, aardappels en een groot stuk vlees).’

Raar, vreemd, volgens mij leven we toch echt in het jaar 2021!

Dus: wil de 1e homo in het betaalde voetbal nu opstaan? En als het dan (eindelijk) zover is, dan verwacht ik een staande ovatie van minstens 10 minuten. En dan is het klaar en dan beschouwen we dit (bij de mannen) als de normaalste zaak van de wereld.

En dan over 3 jaar de Gendemarietjes: hier hebben we linksbuiten Gerda (hij is 17 jaar geleden geboren als Gerrit). En rechtsbuiten Petra (24 jaar geleden geboren als Peter) en tot slot: laat me aan u voorstellen, Corina onze keepster (36 jaar geleden geboren als Cor).

Amen!!!

Peter Kiezebrink

(Ik voetbalde ongeveer 4 jaar met mijn vriendjes bij Wilhelmina SSS, in de periode 1975 t/m 1979 (ik kan er een jaar naast zitten). Mijn bijnaam was toentertijd Rensenbrink! Daarna vertrok ik naar Den Haag. Mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, Lange poten en het… )

Vijfde gevoel

Vijfde Gevoel verwijst naar Wilhelmina SSS 5 van eind jaren '80 / begin jaren '90, waarvan een aantal spelers nog steeds actieve FC Zutphenaar is, maar waarvan minstens de helft inmiddels meer of minder ver van de Zutphense stadsgrenzen woonachtig is. Vijfde Gevoel bezoekt elk jaar trouw het Ouwe Rotten Toernooi.
Ruud Jansen VenneboerRuud Evers

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud Jansen Venneboer
Trouwe volger
Ruud Jansen Venneboer(@fanopafstand)
Offline
27 oktober 2021 13:53

Jemig Peter, je wordt zelfs in Australie gelezen! Laat dat applaus dus maar vast beginnen….. https://www.bbc.co.uk/news/newsbeat-59060323

1
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
()
x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!