blok-oranje-rood

Echt gras

blok-oranje-rood

Over smaak valt te twisten. Een mooi gladgeschoren groen grasveld is een kunstwerk en toch veel mooier dan een kunstgrasveld? Kunst’gras’ dat net niet de natuurlijke graskleur heeft en je het gevoel geeft dat je naar een nepperd zit te kijken. Je pakt terplekke een zonnebril om een opkomende staaraanval te voorkomen en het glazuur pleurt van narigheid van je tanden.

[ux_image id=”28937″]

[gap]

De geur van echt gras ruikt toch veel lekkerder dan het zwart giftige rubber van kunstgras? Een sliding zet je op 20 meter lekkerder in op echt gras dan op kunstgras. Dit vinden je knieën ook. Je knieën blijven ook soepeler/flexibeler op echt gras, behalve natuurlijk in de winter, als de velden keihard zijn van de kou en het gras geen zin meer heeft om te groeien.

Net als de zoveelste vinexwijk, de laatste smartphone, of de laatste hippe schoenen met dikke zolen, inderdaad zoals elke laatste nieuwe modetrend, moest zo nodig elke voetbalclub in het betaalde voetbal EN in de amateurtak een kunstgrasveld hebben. Eerst eentje, maar je ziet nu al amateurverenigingen die bijna helemaal zijn voorzien van uitsluitend kunstgras.

Over smaak valt niet te twisten.

Maar de NEPmat verdwijnt wel beetje bij beetje uit het betaalde voetbal. Kunstgras zegen of gruwel? Welke rol speelt kunstgras nou eigenlijk echt? Financiën? Kunstgras vergt veel minder onderhoud en dat drukt natuurlijk de kosten. Minder snel afgelast? Maar wel meer blessures.

In het betaalde voetbal hebben nog maar een paar clubs kunstgras. Terreinmeesters zijn in jaren niet meer zo blij geweest en lopen nu met een tokus rond van Den Haag tot aan de oude Ijsselbrug te Zutphen. Kijk eens ik kan weer zonder puffertje het echte gras inademen om fantastisch recht de lijnen te kalken. Ooit (hopelijk) zullen de amateurs ook nog wel een keer overstag gaan. Al zal dat nog wel ff duren. Die zullen eerder als argument hebben: met kunstgras minder wedstrijden afgelast en er moeten wel wekelijks door minstens 50 elftallen op getraind worden.

Kunstgras is in de loop der jaren natuurlijk wel verbeterd. Dat moest ook wel anders lag iedereen aan de beademing. Oke, wat dan niet prettig was als het echte gras was vertrapt en overgegaan was op keiharde grond en dat het veld zo hard was geworden dat je elke nop bij elke stap in je voetzool voelde branden. (Maar toch…)

Zo groen als gras, het kuiltje, de molshoop, graspolletje ff terugleggen, en niet te vergeten de penaltynemer afleiden met een pluk grasgrond. (heerlijk)

Over smaak…

Peter Kiezebrink

(Ik voetbalde ongeveer 4 jaar met mijn vriendjes bij Wilhelmina SSS, in de periode 1975 t/m 1979 (ik kan er een jaar naast zitten). Mijn bijnaam was toentertijd Rensenbrink! Daarna vertrok ik naar Den Haag. Mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, Lange poten en het… )

[block id=”16399″]

[gap]

Vind ik leuk 5