In Den Haag heb je het Zuiderpark
In Amsterdam heb je het Vondelpark
In Arnhem heb je het Sonsbeekpark en
In Zutphen heb je De Wei!

De Wei

De Wei, gelegen aan de Schimmelpennincklaan.
Zo groen als gras ging je hier o.a. hutten bouwen, als het sneeuwde van de bult afglijden, met de klas picknicken, verstoppertje spelen. Buskruit, en vooral voetballen. Elke dag heel veel voetballen! Het veld was, op een enkele molshoop na, een biljartlaken in vergelijking met het trainings/ knollenveld van Wilhelmina SSS. Van heinde en ver kwam men hier een kijkje nemen.

Mag ik mee doen?

Ja hoor, met als afspraak dat je de volgende keer zelf ook een bal meeneemt. Ik woonde precies tegenover De Wei op nr. 67. Op nr. 87 woonde de familie v/d Linde. Een gezin van 7 kinderen. 3 broers waren ook altijd van de partij. De jongste genaamd Peter (Joop voor gevordenen) is nog altijd één van mijn beste vrienden. Jansen Venneboer, Leene, Sietsma, De Jonge, Kwakkelaar (zijn vader had zo’n mooie snor), de huidige trainer van het 1ste, Ido te Loo, en vele anderen, waren ook geregeld van de partij. Niks geen schermpjes, codes en piepjes, maar naast je bed een paar zwarte schoenen met 3 strepen, i.p.v. een op holgeslagen mobiel.

Partijtje doen?

Leuk dan gaan we eerst poten. Kennen jullie dit nog? Wie bij wie? Niks geen hesjes, gewoon goed uit je doppen kijken bij wie je bent. Maar het voetbalspel waar je niet omheen kon was…

Latje

Gespeeld door 2 personen.
Ieder aan een kant van het doel (toen had je nog geen netten). Hiermee leerde je schieten met binnenkant en buitenkant voet (met gevoel scheppen dus niet peunen). De lat was 2 punten, de kruising 3 punten en de paal was 1 punt. Goed mikken tot de 21 (2 punten verschil). Ook speelden wij het spel Amateurtje en Profje.

Amateurtje

Op één goal partijtje (4 t/m 10 personen). Als je scoorde was je door naar de volgende ronde. Wie als 1ste scoorde mocht de volgende ronde keepen en dan was je automatisch door. Wie overbleef lag eruit. Net zolang tot er 2 personen overbleven. Degene die hier scoorde had gewonnen.

Profje

Op één goal partijtje (4 t/m 10 personen). Als je naast of over schoot lag je eruit. Als je scoorde moest je keepen. Net zolang tot er 2 personen overbleven. Degene die hier scoorde had gewonnen.

We hadden in De Wei ook één of twee keer per jaar een wijktoernooi. Met een team van jong tot oud. De Polbeek tegen het Voorsteralleekwartier. De Schimmelpennincklaan tegen….. (natuurlijk allemaal zonder scheidsrechter). De meeste vriendjes van mij zaten, net als ik, op de Prinses Julianaschool. Na school en na het avondeten (10 over 6) ging je De Wei in. Niks afwassen, dat deed je moeder, in de tijd waar 9 van de 10 moeders huisvrouw waren. Misschien zelfs wel 10 van de 10.

De bal zag eruit als een ei! Gooide je hem de lucht in dan slingerde hij alle kanten op. Een ronde bal was in die tijd een stukje duurder. Veel ballen hadden geen goeie relatie met de prikkelbosjes. Schoot je te ver naast en je ging de bal halen, dan hoorde je op afstand al pssssssst! Shit, weer een lekke bal. Dit gebeurde minstens 1 keer in de 2 weken.

Bedtijd

Om 5 voor half 9 (vaste prik) werden o.a. Peter en Peter (Tja, in die tijd had je op een straal van 500 meter toch wel 10 Peters wonen) door onze moeders altijd naar binnen geroepen. Wij kwamen natuurlijk nooit (meteen). Peeeéeeeeeteeeeeeeer, binnenkomen! Pas na 3 keer roepen maakten wij op onze manier aanstalten. De moeders schoven ook weleens na elkaar toe met een glaasje in de hand, want het schoot niet altijd op. Vier rode koppen liepen langs elkaar heen. Twee van het voetballen en twee van o.a. het harde schreeuwen…

Op mijn 9de of 10de mocht ik pas op voetballen bij Wilhelmina SSS (Ik moest eerst mijn zwemdiploma halen). Toen ik op voetballen ging kon ik al voetballen (zie De Wei). Tegenwoordig moeten ze nog leren voetballen als ze op voetbal gaan. Mijn eerste wedstrijd speelde ik, om 10.00 uur, als linksbuiten in de D2 uit tegen Warnsveldse Boys, en ik maakte de 1-1.

Mijn laatste wedstrijd speelde ik, om 10.00 uur, als linksbuiten bij Die Haghe in de Veteranen, uit tegen DUNO. Ik maakte de 1-1.

Peter Kiezebrink

(Ik voetbalde zo’n 12 jaar in De Wei aan de Schimmelpennincklaan. Ik voetbalde ongeveer 4 jaar met mijn vriendjes bij Wilhelmina SSS, in de periode 1975 t/m 1979 (ik kan er een jaar naast zitten). Mijn bijnaam was toentertijd Rensenbrink! Daarna vertrok ik naar Den Haag. Mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, Lange poten en het……..)

Vijfde gevoel

Vijfde Gevoel verwijst naar Wilhelmina SSS 5 van eind jaren '80 / begin jaren '90, waarvan een aantal spelers nog steeds actieve FC Zutphenaar is, maar waarvan minstens de helft inmiddels meer of minder ver van de Zutphense stadsgrenzen woonachtig is. Vijfde Gevoel bezoekt elk jaar trouw het Ouwe Rotten Toernooi.
Vind ik leuk 0

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!