Gevolgen corona voor FC Zutphen, prestatievoetbal en ALV

Inleiding
Gezondheid voor ons allen en onder controle krijgen van de crisis heeft de hoogste prioriteit. Maar ook deze crisis gaat voorbij en zullen wij een volgende keer als maatschappij beter voorbereid zijn. Nog maar kortgeleden op 8 maart was er het positieve nieuws dat Jaap Verhagen, namens de gemeente Zutphen verantwoordelijk voor de voetbalvelden, zich de beste grasmeester van Nederland mag noemen. Nog geen week later staat de wereld op zijn kop en zijn de gevolgen van het wereldwijde coronavirus in Nederland merkbaar. Het laatste perscommuniqué van de regering op maandag 30 maart jl. heeft in ieder geval duidelijkheid gegeven dat tot en met 28 april, de strenge maatregelen gehandhaafd blijven. Aansluitend heeft de KNVB besloten dat het voetbalseizoen 2019/2020 voor de amateurs voorbij is.

Omgaan met onzekerheid is voor velen lastig, echter in deze zeer bijzondere crisissituatie zullen wij daar mee moeten leven. Niemand weet op dit moment hoe lang het gaat duren, de effecten op onze samenleving en de economische gevolgen. In eerdere berichtgeving van het bestuur hebben wij al aangegeven rekening te houden met einde voetbalseizoen en dat er tot 1 juni nagenoeg geen activiteiten mogelijk zijn. Met deze brief willen wij schetsen wat de gevolgen zijn voor onze club en tevens duidelijkheid geven over het onderwerp prestatievoetbal (op verzoek) ter voorbereiding op een algemene ledenvergadering.

Coronavirus en FC Zutphen
Samen met een aantal vrijwilligers is het bestuur 2 weken geleden begonnen met het treffen van de noodzakelijke maatregelen en het uitzetten van acties. Het is mooi om te zien dat op alle fronten de schouders er onder worden gezet en partijen ook meebewegen. Leden, commissies, vrijwilligers, trainers en de Stichting dragen bij of nemen initiatieven om de club door deze crisis te slepen. Ook toeleveranciers en KNVB bewegen mee. De overheid diverse maatregelen getroffen, waar de club deels van kan profiteren, de benodigde acties daarvoor zijn in gang gezet. Dat lijkt mooi, maar een deel van kosten lopen door en de kantineomzet, een belangrijke inkomstenbron, is gedurende sluiting van het clubgebouw nihil. Aangezien bepaalde maatregelen alleen maar uitstel van betalingen inhouden, moeten de kosten later dit jaar toch worden voldaan. Bij de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, zal daar rekening mee gehouden moeten worden. Het is niet voor niets dat de overheid oproept om zoveel mogelijk financiële verplichtingen te blijven voldoen, als je daartoe in staat bent natuurlijk. Er breken na deze sombere periode ook weer betere tijden aan. Als de lasten goed verdeeld worden zal de economie zich sneller herstellen.

De huidige situatie maakt het ontzettend moeilijk om vooruit te kijken, ook voor het bestuur van FC Zutphen. Niemand kan op moment aangeven hoeveel bedrijven en mensen getroffen worden door deze crisis. Een ding is zeker, hoe langer het duurt hoe dieper de gevolgen zullen zijn. De gevolgen zijn nu al merkbaar en zullen in de tijd toenemen. Kan ik in de toekomst nog wel aan mijn verplichtingen voldoen, heb ik nog een baan, hoe lang houdt mijn bedrijf het vol, niemand kan dit met zekerheid beantwoorden. De industrie heeft wellicht een iets langere adem, maar het uitblijven van opdrachten en te verwachten lagere investeringen, zullen zeker effect hebben na de crisis op de langere termijn. Alleen de tijd zal het leren.

Helaas zijn de gevolgen voor FC Zutphen nog niet te overzien. Het bestuur kan niets anders dan de juiste voorwaarden creëren voor het nieuwe seizoen. Het volgen van ontwikkelingen op de voet en daarbij rekening houden met diverse toekomstige scenario’s is daarbij belangrijk. De huidige maatregelen worden door de regering op 20 april geëvalueerd en eventueel aangepast. Dat is een belangrijk meetmoment van hoe wij als maatschappij ervoor staan. Zodra de overheid en de omstandigheden het toestaat gaat het complex weer open en worden de trainingen weer hervat. Wellicht is het nog mogelijk een paar voetbal activiteiten te organiseren voor de zomervakantie. Natuurlijk onder de strikte voorwaarde dat de gezondheid daarbij niet in gevaar komt.

Standpunt bestuur inzake prestatievoetbal
Door de wereldwijde crisis, is de discussie over het prestatievoetbal bij FC Zutphen logischerwijs op de achtergrond gekomen. De bijzondere algemene ledenvergadering van 23 maart is niet doorgegaan. Inmiddels heeft de commissie een levende enquête gehouden en de werkzaamheden afgerond. De rapportage is door het bestuur ontvangen. Het bestuur heeft zich ook breed georiënteerd en naast het advies van de commissie, een mening gevormd over wat het beste is voor de toekomst van FC Zutphen.

Er is geen discussie over het betalen van spelers en het centraal stellen van de eigen jeugd voor prestatieteams. Discussie gaat alleen over prestatievoetbal binnen onze vereniging, categorie A spelers dus. Er is ook geen discussie over recreatief voetballen op zondag, zaterdag of vrijdag.

Feit is dat de maatschappij verandert. Onder andere door demografische ontwikkelingen en de trend van individualisering, is een gevolg dat er minder jeugd doorstroomt naar seniorenvoetbal. Een ander fenomeen is het ontstaan van vrijdagavondvoetbal. Vrijdagavond voetbal heeft ook bij FC Zutphen voor een enorme aardverschuiving gezorgd. Binnen onze club zijn veruit de meeste seniorenleden actief en betrokken bij de vrijdagavond. Het aantal seniorenteams in het weekend, is de afgelopen jaren gestaag gedaald naar 4 op zondag en 5 op zaterdag.

Wie internet raadpleegt zal over heel Nederland de discussie zien rond prestatievoetbal op zaterdag of zondag. Wat wij als FC Zutphen moeten beseffen is dat er maar 142 verenigingen van de 2527 amateurvoetbalverenigingen dezelfde discussie voeren. Er zijn maar 142 amateurvoetbalverenigingen met zowel een A-spelers selectieteam op de zondag als zaterdag. Daarbij gaat het veelal om grotere clubs met meer voetballende seniorenteams in het weekend. Als FC Zutphen moeten wij ons bewust zijn van het feit dat wij in een uitzonderingspositie zitten, dat nog eens versterkt door het succes van vrijdagavondvoetbal. Visie van het bestuur is dat een gezonde voetbalclub de maatschappelijke ontwikkelingen moet volgen, om toekomstbestendig te kunnen opereren. Tijd staat niet stil en de maatschappij verandert.

Als bestuur hebben wij dan ook het standpunt ingenomen, dat gebaseerd op het voornoemde er ruimte is voor maar één selectieteam met A-categorie spelers binnen onze vereniging. Hieruit volgt automatisch dat er gekozen moet worden voor een selectieteam op de zondag of de zaterdag. Gezien het feit dat de jeugd voor de zaterdag kiest en de landelijke trend overduidelijk is, is de keuze voor de zaterdag het meest logisch.

Het bestuur sluit de ogen niet voor de geschiedenis van de club waarbij er 2x een fusie heeft plaatsgevonden. Maar de fusies hadden ook een reden, en sinds de laatste fusie van 2006 staat de maatschappij ook niet stil. Ook de emoties begrijpen wij, maar die staan het maken van een objectieve keuzes voor de toekomst nog wel eens in de weg. Ieder individueel lid heeft zijn eigen afwegingen, belangen en goede bedoelingen. Wij als bestuur moeten verantwoordelijkheid nemen en in het belang van de toekomst van de club handelen, en dus in het belang van alle leden. Wij zijn ervan overtuigd dat deze stap noodzakelijk is en de enige juiste voor de toekomst. Dit hadden wij de leden willen voorleggen op de bijzondere algemene ledenvergadering. De leden hebben uiteindelijk het laatste woord op de eerstvolgende te houden ledenvergadering. Aangezien de toekomst onzeker is en mensen om duidelijkheid van het bestuur hebben gevraagd, hebben wij besloten ons standpunt op dit moment naar buiten te brengen.

Algemene ledenvergadering maandag 15 juni (onder voorbehoud)
Onder voorbehoud van de maatregelen die van kracht zullen zijn, stelt het bestuur alvast een algemene ledenvergadering vast op maandag 15 juni. Indien de overheidsmaatregelen en de algehele gezondheidssituaties dit niet toestaan, zullen wij rekening houdend met de zomervakantie, een nieuwe datum voorstellen. Hoe dan ook zal dit een bijzonder vergadering worden, na deze corona crisis. Als bestuur zullen wij dan de plannen voor het nieuwe seizoen presenteren en in discussie gaan. Wij hopen op een grote opkomst, waarbij wij naar de toekomst kunnen kijken en gezamenlijk de draad weer kunnen oppakken. Met sportieve groet,

Het Bestuur van FC Zutphen

 

Addy Garritsen
Herman Tuininga
Jeroen Bleumink
Peter Verhey
Wilfred Welmers

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
()
x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!