Oproep aan alle bestuurders in het Amateurvoetbal!

Wie komen er in de KNVB Ledenraad? Na 14 december aanstaande weten we het. Dan zijn de dertig nieuwe afgevaardigden bekend die de belangen gaan vertegenwoordigen van meer dan 1,2 miljoen leden. Afgelopen zaterdag vergaderde ik voor de laatste keer met de bestaande ledenraad. We hebben teruggekeken op drie bewogen jaren, waarin fundamentele keuzes zijn gemaakt voor de toekomst van het amateurvoetbal. Met als meest impactvolle besluit: de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen.

Wie de cijfers erop naslaat weet waarom we deze veranderingen hebben doorgevoerd. Want zonder het succes van het vrouwenvoetbal – en de toestroom van meisjes – had de vlag er anders bijgehangen in het amateurvoetbal dan vandaag de dag het geval is. In plaats van een stabiel aantal leden, waren we geconfronteerd geweest met een daling van minimaal acht procent. Met name bij de jongens tussen de vijf en achttien jaar gaat het hard. In 2018 alleen al, schreven meer dan negentigduizend jeugdspelers zich uit.

Waarom ze stoppen?

– Weinig plezier in het spel
– Belabberde trainer
– Niet meer met vrienden in één team
– Onvoldoende ontwikkeling

En in de oudere leeftijdsgroepen (vanaf 13 jaar) spelen ook blessures mee, de sfeer in het team en tijdgebrek door school en bijbaantjes.

De KNVB heeft daarom onder leiding van Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling, nog drie grote voetbalveranderingen in gang gezet, waarvan de grootste aankomend seizoen wordt uitgerold: iedere voetballer een goede trainer. Of dat nu de enthousiaste ouder van de allerjongste jeugd is, of de hoofdtrainer van het eerste.

Voor de andere twee grote veranderingen hebben we dit seizoen alvast een start gemaakt. Zo onderzoeken we met een aantal amateurclubs op welke leeftijd je met het selectiebeleid van kinderen begint en hoe je de optimale vorm weet te vinden voor de teamindeling. Uitgangspunt daarbij is dat ieder kind een eerlijke kans verdient. Daarnaast wordt onderzocht vanaf welke leeftijd we meidencompetities gaan aanbieden en studeren we op de vraag hoe we gelijkheid voor ieder lid van een vereniging kunnen creëren. Want waarom zou je genoegen nemen met een mindere trainer en voetballen op een bijveldje als je niet het talent hebt om bij een selectieteam te spelen?

In het pupillenvoetbal zien we inmiddels de eerste positieve resultaten van de introductie van de nieuwe wedstrijdvormen. Zo zijn spelers veel meer aan de bal, wordt het spel steeds sneller en neemt het voetbalplezier toe. Zelfs de kritiek lijkt te verstommen.

Mede dankzij de KNVB Ledenraad.

Ik roep daarom alle bestuurders in het amateurvoetbal op hun stem uit te brengen op 12, 13 en 14 december. Het gaat over de toekomst van jouw voetbal. Een kans die je niet mag laten liggen.

Vind ik leuk 0

Artikel delen