Zwaar bevochten remise voor FC Zutphen

Tegen de verwachting in eindigde de wedstrijd tussen FC Zutphen en HVV Tubantia in een 2-2 gelijkspel. Het jeugdige Tubantia ging furieus van start en stond na 16 minuten al met 0-2 voor, waar het ook 0-3 had kunnen staan. FC Zutphen herpakte zich na de zwakke start en scoorde voor rust de aansluitingstreffer. Na rust werd het 2-2 na een wonderschoon schot van afstand. Het blijkt maar weer eens. De nummer 4 tegen de nummer 12 betekent niet automatisch 3 punten voor de nummer 4. Een gelijkspel waar beide partijen mee konden leven. Het had immers ook maar zo de andere kant op kunnen vallen, want beide ploegen kregen in het verdere verloop van de wedstrijd nog kansen om te winnen.

FC Zutphen slordig van start

Vanaf de start trok er een onophoudelijke striemende regen over Sportpark ‘t Meijerink. De opgekomen toeschouwers vonden overwegend een plek op de overdekte tribune en terras. FC Zutphen bleek in het begin het meest last te hebben van de weersomstandigheden. Het speelde bijzonder slordig, veel passes waren onnauwkeurig en er werd te makkelijk balverlies geleden. Het jeugdige Tubantia (slechts een van hun 11 spelers is geboren vóór de eeuwwisseling) ging furieus van start. Het legde bijzonder veel energie in de wedstrijd en trok direct ten aanval waarbij opviel dat er steeds met veel snel opgekomen spelers werd aangevallen. Ook speelde de jeugdige ploeg volwassen door de fysieke duels niet te schuwen. In de achtste minuut scoorde de spits de 0-1 na een snelle aanval. In de dertiende minuut kwam FC Zutphen goed weg doordat een kopbal van een Tubantia aanvaller via de onderkant van de lat het veld weer in stuiterde en even daarna aanvoerder David te Slaa op de lijn redding wist te brengen na een schot op doel, waar keeper Joey Wolsink al gepasseerd was. Het had anders toen al 0-2 gestaan. Die stand kwam er toch wel toen Philippe de Bruijn in minuut 16 zijn strak genomen vrije trap van de rand van het strafschopgebied binnen zag vallen, doordat keeper Joey Wolsink het zicht werd ontnomen door twee verdedigers en een aanvaller die alle drie naar de bal gingen en deze niet raakten.

FC Zutphen komt beter in de wedstrijd

Beduusd van het overdonderende begin trok FC Zutphen het spel langzaam naar zich toe. Via goede combinaties werd de weg naar het Tubantia doel steeds beter gevonden. Uit een hoekschop kwam de bal bij de tweede paal waar de opgekomen rechtsback Hidde van Kalker de bal binnen kon tikken (1-2). Als er in die fase wat nauwkeuriger zou zijn omgesprongen met de geboden kansen had het vóór rust al gelijk kunnen staan. Tubantia was met snel uitgevoerde uitvallen incidenteel gevaarlijk. Ook vandaag keepte Joey Wolsink echter attent en voorkwam verder leed door steeds tijdig zijn doel uit te komen. De ruststand was 1-2 en het rustsignaal van de rustig leidende scheidsrechter Martin van de Brug gaf spelers en toeschouwers de gelegenheid de warmte van kleedkamer en kantine op te zoeken.

Kansen over en weer na rust

Bij de start van de tweede helft koos Tubantia er niet voor om de voorsprong te verdedigen door zich op eigen helft terug te trekken. Integendeel, zij kozen veelvuldig de aanval waar dat maar even kon. In minuut 50 kwam Zutphen goed weg toen een doelpunt van de Tubantiaspits vanwege buitenspel werd geannuleerd. Toch kreeg FC Zutphen wat meer veldoverwicht. In minuut 67 ontving Koen Hulleman de bal op zeker 25 meter van de goal voor zijn rechtervoet en knalde de bal, die nog licht getoucheerd werd, bijzonder fraai in de kruising, onbereikbaar voor de goed keepende Thom te Vaanholt: 2-2. Een slotoffensief van FC Zutphen, waarbij trainer Mark Horsman de extra aanvallers Mike Teeuw, Jesse de Vries en Niek Bakkerweerd bracht, leidde niet tot het winnende doelpunt. Over de hele wedstrijd gezien zou dat ook niet verdiend zijn geweest. Voor het 2-2 gelijkspel had Tubantia vooraf wellicht getekend, maar gezien de wedstrijd was het gewoon verdiend. Onbegrijpelijk dat zo’n goede ploeg nog zo weinig punten heeft gehaald. Met de gelijke stand gaat FC Zutphen toch met gemengde gevoelens de winterstop in. Tevreden als promovendus met de huidige vierde plek op de ranglijst, maar ook met het gevoel dat deze wedstrijd gelet op het onderlinge verschil op de ranglijst eigenlijk 3 punten had moeten opleveren. De winterstop gaat nu in. De eerstvolgende wedstrijd is thuis op zaterdag 20 januari om 15.00 uur tegen BWO, wederom een Hengelose ploeg. Steun van de trouwe supportersschare is ook dan van groot belang.

Opstelling FC Zutphen: Joey Wolsink, Tim Scholten, Hidde van Kalker (80. Niek Bakkerweerd), David te Slaa, Koen Hulleman (70. Siebe Beuker), Timon Kuiper, Mido Blok, Milan Klaver (70. Jesse de Vries), Michalis Spiridakis, Marnix Marsman en Nathan Greven (6o. Mike Teeuw)