Mark Mol is komend seizoen trainer van FC Zutphen JO17-1. De jeugdtrainer is na een aantal avonturen als trainer bij verschillende clubs in de regio weer helemaal terug bij onze club. We zochten hem op voor een interview.

‘Vorig jaar keerde ik na een lange tijd van afwezigheid weer terug bij de club. Op het oude nest zoals ze dat zo mooi noemen. En zo voelde dat voor mij ook echt. Ik zag veel bekende gezichten, maar ook veel onbekende. De tijd heeft niet stilgestaan. Maar ik vond meteen heel makkelijk mijn weg weer binnen de club. Dat was een enorm voordeel wat ik had ten opzichte van een nieuwe trainer die van buiten komt. De sfeer binnen de club is ook weer prettig. Ik voel mij weer thuis bij de club’.

Waarom besloot je terug te keren?

‘De visie van de club op het opleiden van jeugdvoetballers past goed bij mijn eigen ideeën. Dat is de reden geweest waarom ik vorig jaar ‘ja’ heb gezegd op de vraag of ik de JO17-2 van FC Zutphen onder mijn hoede wilde nemen. Het was geen selectieteam, maar dat moest het wel gaan worden. Dat zag ik wel zitten’.

En toen?

‘Ik ben vorige zomer samen met Ralph Dangremond van de Technische Commissie lekker aan de slag gegaan. Ralph met het vinden van spelers. Uit alle hoeken en gaten trok hij vergeten, enthousiaste en welwillende spelers tevoorschijn om de selectie kwantitatief op peil te krijgen. Toen ben ik in de voorbereiding met die 20 spelers aan de slag gegaan. Er bleven uiteindelijk 16 spelers over. Mijn ervaring als trainer/coach kon ik goed gebruiken om van deze verzameling spelers een hecht team te maken. Daarmee bedoel ik: een voetballend team en een gezellig team’.

Is dat gelukt?

‘Dat moeten anderen maar bepalen. Maar het feit dat de club mij vraagt of ik volgend seizoen de JO17-1 op mij wil nemen, zegt mij wel dat ik op de goede weg ben. Ik ben zelf in ieder geval tevreden over mijn team, hun ontwikkeling en mijn bijdrage daaraan’.

Als je het zo erg naar je zin hebt, waarom dan toch een ander team?

‘Als voetballer wilde ik altijd al het hoogst haalbare halen. En daarbij dus ook het maximale uit mezelf halen. Als trainer is dat voor mij niet anders. In de JO17-1 spelen betere voetballers dan in de JO17-2. Ze spelen ook op een hoger niveau. Dus daarmee is de JO17-1 voor mij een stapje omhoog. Dit is trouwens gewone voetballogica en op geen enkele manier bedoeld als een diskwalificatie richting mijn huidige team’.

Individueel goede voetballers maken nog niet automatisch een goed team

Wat verwacht je van je nieuwe klus?

‘De club en ik denken dat ik iets toe kan voegen aan de nieuwe JO17-1 selectie. Ik breng iets waar de jongens weer van kunnen leren. Mijn aanpak zal in de basis niet eens heel veel anders zijn dan bij de JO17-2. Ik verwacht niet dat ik spelers nog moet leren hoe ze een bal moeten passen of hoe positiespel werkt, hooguit details daarbij. In de JO17-1 spelen namelijk jongens die voetbaltechnisch best wel veel kunnen. Dat hebben ze ook al laten zien. Maar individueel goede voetballers maken nog niet automatisch een goed team. Daar ga ik aan werken het komend jaar’.

Hoe stel je die groep samen?

‘Dat doe ik niet alleen hoor. We doen dat als trainers en leiders samen met de Voetbaltechnisch Coördinator. En ook de afdelingscoördinator kijkt mee. Veel spelers uit de huidige JO17-1 en JO17-2 zijn nu eerstejaars en blijven dus. Er komen ook veel spelers uit de huidige JO15-1 en JO15-2 over. Zo ontstaat er een hele grote groep spelers. Daar willen we graag 2 of misschien wel 3 selectieteams van smeden. Een mooie uitdaging die ik samen met de andere trainers graag aanga’.

Welke uitdaging zie je nog meer?

‘Vanuit de club ligt er de opdracht om de JO17 in het 4-4-2 systeem te laten spelen en daar dus ervaring mee op te laten doen. Dat spelsysteem is niet iets wat spelers van FC Zutphen in het bloed zit. Dat vind ik extra leuk en uitdagend, om deze gasten kennis te laten maken met deze wijze van spelen. Zo worden het completere voetballers’.

Waar ligt jouw kracht als trainer?

‘Als trainer/coach vind ik mentaliteit eigenlijk net zo belangrijk als de voetbaltechnische vaardigheden. De mentaliteit en de absolute wil om te winnen, is een onderdeel van het voetballen waar we bij onze club nog aan moeten werken. Daar is genoeg ruimte voor verbetering. Ik ga daar het komend seizoen mijn steentje aan bijdragen. Ik vind dat ook erg belangrijk in de ontwikkeling van deze spelers. Ik doe dat op mijn manier. Met veel enthousiasme, plezier en discipline’.

Oei, ben je zo streng?

‘Haha, soms. We hebben regels die we zullen hanteren. En waar regels zijn, ontstaan ook overtredingen en dus ook een bijpassende maatregel. We voetballen natuurlijk ook niet alleen maar voor het plezier. Ik hoop dat we aan het einde van de opleidingsrit binnen de jeugd van FC Zutphen voetballers hebben, die klaar zijn voor de volgende stap. Omdat ze dan over een complete set aan voetbalkwaliteiten beschikken; technisch, tactisch en mentaal. Daarmee gaan we als club een mooie toekomst tegemoet en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik heb er veel zin in!’.

Vind ik leuk 0

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Hou me op de hoogte van
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Wat vind jij van dit bericht? Laat een reactie achter.x
We gebruiken cookies die helpen om onze website goed te laten presteren. Als je onze site bezoekt gaan we er vanuit dat je dat goed vindt.
Feedback
Feedback
Jouw mening telt! We streven naar een top website. Jouw feedback is daarom waardevol. Wat vind je van fczutphen.nl?
Wat wil je kwijt over de website of een onderdeel daarvan?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je op mogen nemen over jouw feedback.
Terug
Verzenden
Bedankt voor je feedback!