blok-oranje-rood

Meidentoernooi 2024 in tekst en beeld

blok-oranje-rood

Als we het over het paradepaardje van FC Zutphen hebben, weet iedereen natuurlijk gelijk wie we hiermee bedoelen. De meidenafdeling natuurlijk. Al jaren groeit de meidenafdeling en hebben we in iedere leeftijdscategorie minimaal één team. Er zijn inmiddels zoveel meiden dat het idee ontstond om een onderling toernooi te organiseren in de categorieën MO13, MO15 en MO17.

Een plan krijgt vorm

Allereerst is het natuurlijk altijd goed om voetbal te kunnen aanbieden, maar ook voor de binding tussen de verschillende teams leek dit een goed idee. Een idee is natuurlijk altijd goed, maar wie gaat dat idee omzetten naar een daadwerkelijk toernooi?

Gelukkig heeft de meidenafdeling niet alleen een heleboel enthousiaste meiden, maar ook een heleboel gepassioneerde leiders en trainers. Daarnaast zijn er ook altijd nog wel wat ouders te vinden die willen helpen. Er waren zelfs zoveel vrijwilligers dat we ouders moesten “teleurstellen”. Dat is toch uniek, normaal heb je er daar nooit genoeg van.

Na een paar avonden samen met het toernooigroepje gezeten te hebben, was het plan klaar. Er was zelfs budget vanuit de club voor een geheel verzorgde lunch…nou ja, bijna geheel verzorgd. Nu nog wat meiden om het toernooi mee te vullen.

Dames gaan voor

Uiteindelijk waren er 79 meiden die wel zin hadden in een potje voetbal. Verdeeld over 12 teams in 2 poules werd van 11:00 tot en met 15:00 het hoofdveld het strijdtoneel waarop gemixte meidenteams vochten voor de winst. Er moest nog wel even “gevochten” (= vriendelijk overlegd) worden met de hoofdtrainer, want het eerste had graag tot 11:30 willen trainen. Uiteraard gaan dames dan altijd voor.

Het was mooi om te zien hoe de oudere meiden zich ontfermden over de jonge meiden en, zover mij bekend, iedereen de bal gegund werd.

Warme choco… met slagroom

Hoewel de meiden het lang niet zo koud hadden als sommigen van de toernooileiding, kwam de lunch op een goed moment. Er was genoeg voedsel ingekocht door het horeca team van de club. Onze vrijwilligers hoefden het alleen over de tafels te verdelen. Ook was er nog een broodje knakworst geregeld door het toernooiteam. Onze vrijwilligers hadden alles ruim op tijd klaarstaan op lange tafels.

Mooi om te zien hoe alle meiden samen als één grote groep aan het lunchen waren. Voor mijn gevoel begonnen ze om 12:30 en waren ze om 12:40 klaar met eten. Dat kwam goed uit, konden ze de rest van het gereserveerde uur gebruiken om te kletsen. Het blijven nu eenmaal meiden.

Vlak voor de finale wedstrijden was er zelfs nog warme chocolademelk (met slagroom). Dat maakte voor mij sowieso al dat het toernooi geslaagd was.

Het toernooi

Na de poulewedstrijden speelde ieder team nog een finalewedstrijd tegen het team dat op dezelfde plek geëindigd was in de andere poule. De finale van de nummers één ging tussen Manchester City en Atletico Madrid (voor diegene die nu in de war zijn. We hebben meidenteams de namen gegeven van Europese topclubs). Deze finale eindigde in 0-0. Blijkbaar waren de teams wel tevreden met de uitslag en hebben we uiteindelijk de winnaar bepaald op basis van het aantal gescoorde doelpunten. Dit was in het voordeel van Atletico Madrid.

Geslaagd

Na de uitreiking van de presentatiegids en een groepsfoto van fotograaf Hans ten Brinke (zie onderstaande foto’s), kwam een mooi toernooi tot een einde. Vooral de mensen in de kantine waren hier blij mee. Iets met een microfoon en geluid op standje heel luid (gebeurt niet vaak dat ze vinden dat ik teveel praat).

Ik denk dat iedereen positief terug kan kijken op dit meidentoernooi. Lachende meiden en tevreden toernooileiding, wat willen we nog meer. Er werd zelfs al gesproken over een herhaling. Wie weet? Misschien tot volgend jaar.

Iemand van de organisatie

Vind ik leuk 52