blok-oranje-rood

‘Het werken met deze jonge gasten bevalt ons hartstikke goed’

blok-oranje-rood

Tom de Haan en Wilco van Osch zijn ook komend seizoen trainers van JO19-1. Tijd voor een dubbel-interview met het trainersduo, dat elkaar inmiddels al wel 25 jaar kent. ‘Het voelde als vanzelfsprekend om deze klus sámen te doen’.

[ux_image id=”20810″ caption=”true”]

[gap]

We zijn bezig aan een raar voetbalseizoen. Hoe is dat voor jullie als trainers?

Wilco: ‘Het is zeker een raar seizoen. We begonnen het seizoen heel voortvarend. Oefenwedstrijden en bekerwedstrijden werden gewonnen. In de competitie speelden we de allereerste wedstrijd de pannen van het dak. Daarna ging het iets minder qua resultaten. En uiteindelijk kwam de lockdown’.

Tom: ‘Qua prestaties is het natuurlijk niet wat ik er van had verwacht. De competitie lag inderdaad al vrij snel stil. Daardoor hebben we bijna geen wedstrijden gespeeld. En wedstrijden spelen is toch wel het leukste. Maar ondanks dat maken we veel plezier met z’n allen en proberen we er toch nog wat van te maken dit jaar’.

Hoe doen jullie dat?

Tom vervolgt: ‘Door zoveel mogelijk leuke trainingen aan te bieden. Veel afwisselende oefenstof. Niet alleen maar partijtjes. Ik kijk veel op websites en social media van profclubs en zo laat ik me inspireren om veel trainingsvormen te bedenken voor ons team’.

Wilco: ‘Over de opkomst bij trainingen en de beleving van de spelers hebben wij niks te klagen. Maar omdat we geen wedstrijden spelen moeten we er wel voor waken dat trainingen, hoe leuk ze ook zijn, niet voelen als bezigheidstherapie. Het zou daarom fijn zijn als we op een of andere manier toch nog wedstrijden mogen spelen’.

[ux_image id=”20813″ caption=”true”]

[gap]

Wat voor groep is JO19-1?

Tom: ‘We hebben een goede groep. Het werken met die jonge gasten bevalt dan ook hartstikke goed. De jongens willen graag voetballen en zich verbeteren. We hebben, zoals Wilco al zei, een hoge trainingsopkomst. En dat doet mij als trainer uiteraard goed’.

Hoe is het om deze klus samen te doen?

Wilco: ‘Tom en ik kennen elkaar al 25 jaar. We hebben jarenlang met elkaar gevoetbald en zien en spreken elkaar privé ook geregeld. Vroeger hebben wij ook samen de E1 en de D1 getraind. En nu zijn we jaren later de uitdaging aangegaan om de talentvolle spelers van de JO19-1 te trainen’.

Tom knikt: ‘Omdat we in het verleden samen trainer zijn geweest, voelde het als vanzelfsprekend om dit nu ook weer samen te doen. Op dat gebeid zijn we onafscheidelijk’.

[ux_image id=”20756″ caption=”true”]

[gap]

En klikte het ook meteen weer als trainersduo?

Tom: ‘Ja joh! We voelen elkaar goed aan als trainers en zitten meestal op 1 lijn. We denken over veel voetbalzaken vrijwel het zelfde en dat maakt het uiteraard prettig samenwerken’.

Wilco: ‘Het voelde al snel weer als vanouds om samen op het veld te staan en de trainingen voor te bereiden en te leiden. En om samen over het spelletje te praten en na te denken’.

Tom: ‘Ook met onze technische staf is er een fijne chemie. Dat is belangrijk voor ons. We hebben het getroffen met de leiders Harry Timmer en Chris Loor. En natuurlijk onze grensrechter Remco Tijmans’.

Waar ligt jullie kracht als duo?

Wilco: ‘We denken vrijwel hetzelfde over voetbal in het algemeen. Zoals over wat we verwachten van spelers op bepaalde posities, over de speelstijl en hoe we dat willen trainen. Het gebeurt regelmatig dat we elkaar aan de telefoon hebben om de training te bespreken en dat dan blijkt dat we nagenoeg dezelfde training in ons hoofd hebben’.

Waar verschillen jullie dan in?

Wilco: ‘We zijn echt wel verschillende persoonlijkheden. Tom is wat rustiger van aard en ik ben wat drukker. Dan heb ik het voornamelijk over een wedstrijd die gespeeld wordt. Ik ben dan wat meer aanwezig en drukker langs de lijn. Tom is rustiger en kan ook goed observeren vanuit die rust’.

[ux_image id=”20814″ caption=”true”]

[gap]

Werken jullie met een taakverdeling?

Tom: ‘We hebben eigenlijk niet echt een taakverdeling. We doen vrijwel alles samen. We corrigeren elkaar als het nodig is en we vullen elkaar aan als het nodig is. We communiceren duidelijk met elkaar. Van daaruit ontstaat vaak vanzelf een taakverdeling. Als we vervolgens iets alleen oppakken, koppelen we dat daarna weer terug aan elkaar’.

Welk potentieel zit er in jullie groep?

Tom: ‘Ze willen heel graag en ze zijn leergierig. Er zit veel talent in. De groep kent een flink aantal ruwe diamanten. Aan ons de taak deze diamanten zo goed mogelijk bij te schaven. Want we willen ze graag klaarstomen voor het seniorenvoetbal. Als het even kan voor de 1e en 2e selectie. Het is voor deze groep wel heel erg jammer dat ze hun talenten niet veel hebben mogen etaleren tijdens wedstrijden dit jaar’.

[ux_image id=”20797″ caption=”true”]

[gap]

Wat verwachten jullie van volgend seizoen?

Wilco: ‘Ik hoop toch zo dat de huidige maatregelen dan voor het grootste gedeelte de prullenbak in zijn verdwenen. Zodat we weer gewoon een lekker potje kunnen ballen tegen andere teams’.

Tom: ‘Inderdaad! Ik kijk daar nu al naar uit. Weer lekker naar wedstrijden toe kunnen werken. Dat is echt een enorm gemis dit jaar. We behouden veel jongens van dit jaar. En er komen een aantal talenten over van de JO17. Ik hoop dat we daar de vruchten van kunnen plukken. Ik verwacht volgend seizoen goede prestaties van de JO19-1’.

Vind ik leuk 0