Forse nederlaag voor FC Zutphen O23 in Hanze Cup

FC Zutphen heeft dinsdagavond in de winnaarspoule de eerste nederlaag geleden. In eigen huis kreeg het een flinke oorwassing van het jeugdteam van Go Ahead Eagles, het werd 2-7. Daardoor kan FC Zutphen de 1e plaats alleen nog bereiken met een monsterscore tegen SC Overwetering. Die wedstrijd moet met 6 of meer doelpunten verschil worden gewonnen. Go Ahead Eagles is uitgespeeld en heeft 2 punten voorsprong op SC Overwetering en 3 punten op FC Zutphen, die beiden nog een wedstrijd tegen elkaar tegoed hebben. Deze vindt plaats op dinsdag 6 juni in Olst.

Gelijk opgaand begin

Het zag er in de eerste 35 minuten niet naar uit dat FC Zutphen een zware nederlaag zou lijden. De eerste kansen waren voor Nathan Greven en Zidane el Hadouchi. Maar de mannen uit Deventer bleken zeer efficiënt met de kansen om te springen. In de 10e minuut werd het 0-1 na zwak verdedigend werk. Maar in de 19e minuut scoorde Benjamin Roters de gelijkmaker na een bal die knap werd veroverd door Michalis Spiridakis.

In 8 minuten de wedstrijd beslist

FC Zutphen was in de duels niet scherp genoeg en verdedigde vaak slordig uit. Dat werd genadeloos afgestraft. In de 35e minuut viel de 1-2 na een mooie aanval. In de 40e minuut werd het 1-3 na een boogbal over de verdediging die prachtig werd aangenomen en verzilverd. En in de 43e minuut was het 1-4 na een goede aanval over rechts waarbij de verdedigers werden uitgespeeld. Vlak voor rust liet Nathan Greven nog een grote mogelijkheid liggen om de score dragelijker te maken.

Sterk countervoetbal

FC Zutphen trachtte na de rust wat terug te doen, maar werd op de counter genadeloos afgestraft. Een mooie aanval en een schot van Timon Kuiper werd door de doelman onschadelijk gemaakt. Maar in de 50e en 52e minuut werd het 1-5 en 1-6 na 2 afgeslagen aanvallen en een snelle uitbraak. En in de 70e minuut viel de 1-7 na een goed afstandsschot. Timon Kuiper schoot in de 75e minuut de 2-7 binnen uit een strafschop. Deze werd veroorzaakt door een overtreding op de sterk spelende Marnix Marsman, die in de 2e helft was ingevallen. FC Zutphen kreeg zo een flinke kater te verwerken. Het was duidelijk te zien dat de ploeg niet was ingespeeld. En als er dan te veel duels worden verloren, te veel gelopen met de bal en te slordig wordt gecombineerd, dan wordt het een kansloze operatie tegen ploegen van dit niveau.

Opstelling FC Zutphen: Ezra Arends, Tim Scholten, Hidde van Kalker, Timon Kuiper, Tycho Bloemen (60. Aleck Boeijink), Nathan Greven, Michalis Spiridakis, Mido Blok (75. Tom Wijnhoven), Floris de Boer (60. Aland Kader), Benjamin Roters (75. Steye Kleijzen), Zidane el Hadouchi (60. Marnix Marsman)