FC Zutphen zet sterke spel van vorige week voort en wint bij De Zweef

Vandaag reisde de selectie van FC Zutphen af naar Nijverdal voor de uitwedstrijd tegen RKSV De Zweef. Het beloofde een mooie strijd te worden. FC Zutphen staat voorafgaand aan de wedstrijd op de 7e plaats met 25 punten, gevolgd door BWO met eenzelfde aantal punten. De Zweef staat één na laatste en moet alle zeilen bijzetten om uit de degradatiezone te komen. Dus voor beide teams was het halen van punten essentieel. Om 15.00 uur floot scheidsrechter Bünyamin Kaya voor de start van de wedstrijd op het mooie sportcomplex van De Zweef waar de bank met reservespelers opgenomen is in de tribune.

De eerste helft nam FC Zutphen direct het heft in handen

Vanaf het eerste fluit signaal was duidelijk dat FC Zutphen het goede spel van vorige week door ging zetten. Er werd vroeg druk gezet op de bal en De Zweef kon niet anders dan verdedigen en lange ballen van achteruit geven. Het goede gedreven spel werd al in de 8e minuut beloond met een fraai doelpunt van Michalis Spiridakis. Hij kreeg vlak voor het 16 meter gebied de bal aangegeven vanuit het middenveld. Michalis bedacht zich niet en schoot de bal met een kleine boog om een verdediger van Nijverdal in de uiterste linkerhoek van het doel voor de 0-1. De keeper van De Zweef had geen enkele kans de bal te pareren.

Kansen De Zweef maar FC Zutphen scoort

Kort nadat FC Zutphen de score opende kreeg De Zweef 2 behoorlijke kansen. De bal werd vanaf links voorgezet. Omdat er geen aanvallers gepositioneerd waren ging deze bal voor het doel van Zutphen langs. Enkele minuten later kwam vanuit een corner de bal voor de voeten van de spits terecht die echter zijn doelpoging op de lat uiteen zag spatten. Hierna draaide de verhouding in het veld weer in het voordeel van FC Zutphen dat tot uiting kwam in nog 2 doelpunten. Zo scoorde Koen Hulleman de 0-2 in de 28e minuut. Hij schoot de bal met sublieme precisie snoeihard in de linker kruising. De keeper van Nijverdal had het nakijken. Mido Blok gaf de assist voor dit doelpunt. Drie minuten later gaf de rechtsbuiten van FC Zutphen, Jesse de Vries, een goed geplaatste voorzet op het hoofd van Niek Bakkerweerd die deze bal knap binnenkopte voor de 0-3. Een smetje op de eerste helft was dat Mido Blok in de 36e minuut het veld geblesseerd moest verlaten. Hij werd vervangen door Hidde van Kalker. Al met al was FC Zutphen in de eerste helft verreweg de betere ploeg en was 0-3 een terechte stand in de rust.

De Zweef geeft de tweede helft meer weerstand

Vanaf het begin van de tweede helft speelde De Zweef met meer energie dan ze in de eerste helft hadden laten zien. Zo werd er meer en meer strijd geleverd op het middenveld zonder dat er veel kansen uit voortkwamen. FC Zutphen had niet veel moeite met dit spel maar moest bij vlagen collectief een tandje bijzetten. Af en toe was het vertoonde spel aan beide zijden een beetje rommelig met veel balverlies en foute passes. Echter in de 66e minuut werd via goed en snel samenspel aan de linkerkant door Niek Bakkerweerd een strakke pass op Zidane El Hadouchi gegeven. Deze schoot de bal onberispelijk in de kruising: 0-4. Daarna golfde het spel wat op en neer. De Zweef ging niet met lege handen terug naar de kleedkamers; in de 70e minuut was de spits de achterhoede van FC Zutphen te slim af en wist de bal in de verre hoek binnen te schieten net buiten bereik van Joey Wolsink. Trainer Mark Horsman zette in de 72ste minuut 2 verse spelers in. Zo gingen Zidane El Hadouchi en Niek Bakkerweerd naar de kant en werden vervangen door respectievelijk Nathan Greven en Marnix Marsman. Even later werd Jesse de Vries vervangen door Martijn Zandbergen. Net als de eerste helft eindigde de tweede helft ook met een klein smetje: Tim Scholten moest het veld geblesseerd verlaten. Met als gevolg dat FC Zutphen de laatste minuten van de wedstrijd met 10 spelers moest uitspelen. Hier heeft De Zweef niet van kunnen profiteren. Het collectief van FC Zutphen stond te goed.

Tot slot

De supporters hebben vandaag een FC Zutphen gezien dat het sterke spel van vorige week voortzette door onder andere als één collectief de strijd aan te gaan en elkaar te steunen. Dit met de juiste instelling en beleving. De eindstand 1-4 is een mooie afspiegeling van de gespeelde wedstrijd onder de goede leiding van scheidsrechter Bünyamin Kaya, die belangrijke beslissingen durfde te nemen.

Opstelling FC Zutphen: Joey Wolsink, Hidde Ruessink, Kevin Ooms, Zidane El Hadouchi (72. Nathan Greven), Mido Blok (36. Hidde van Kalker), Niek Bakkerweerd (72. Marnix Marsman), Michalis Spiridakis, Jesse de Vries (75. Martijn Zandbergen), Tim Scholten, David te Slaa, Koen Hulleman