FC Zutphen verslaat AZC na shoot outs

FC Zutphen en stadsgenoot AZC speelden vanavond een felle pot voetbal in de strijd om een plek in de volgende ronde van de Achterhoek Cup. Vanwege de competitiebelangen van beide teams werd er veel gewisseld. Bij FC Zutphen kregen veel jonge spelers uit de jeugd en het 2e elftal de gelegenheid om zich te laten zien. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. FC Zutphen bleek vervolgens het meest bedreven in de daarop volgende shoot outs (3-2).

Wat zijn shoot outs?

Iets over de middenlijn start de speler en gaat met de bal alleen op de keeper af. De speler probeert vervolgens te scoren in het 16 meter gebied. De bal mag alleen een voorwaartse beweging maken. AZC zag 3 van de 5 shoot outs mislukken. Maar bij FC Zutphen wisten Mido Blok, David te Slaa en Sandro Bruil te scoren. Daardoor gaat FC Zutphen naar de volgende ronde.

Sterk begin van AZC

AZC begon goed aan de wedstrijd en het sterke centrale duo bij FC Zutphen, dat werd gevormd door Joran van der Kamp en Stan Murray, moest direct alle zeilen bij zetten. Van beide kanten werden er enkele flinke tackles in gezet. Maar gelukkig leverden die geen blessures op. Op het middenveld wist de sterk spelende Mido Blok, die vaak niet te stoppen was door zijn tegenstanders, goed de bakens te verzetten.

FC Zutphen opent de score

In eerste instantie was er enig geluk bij AZC dat een goede kopbal van Joran van der Kamp niet in het doel verdween, maar net in een kluwen van spelers gekeerd werd. Maar even later was het goed doorzetten van Mido Blok die de 1-0 opleverde. Dat gebeurde in de 30e minuut. Hij ging goed door op een iets te kort gespeelde terugspeelbal, die hij met een prima sliding onderschepte.

AZC komt terug

Nadat Stan Murray een paar keer goed had ingegrepen bij de snelle aanvallen van AZC, veroorzaakte hij op slag van rust een strafschop, die in de 45e minuut onhoudbaar werd ingeschoten door Luuk Wassink. Dat was jammer voor de jonge verdedigers, omdat ze tot dan toe weinig kansen had weggegeven.

AZC op voorsprong

De jonge garde van FC Zutphen kon technisch goed meekomen, maar had duidelijk moeite met het tempo en de fysieke kracht van de tegenstander. Dat resulteerde in de 55e minuut in de 1-2 van Ronai Aksan. Hij rondde een goede aanval en voorzet vanaf de rechterkant prima af.

Hard werkend FC Zutphen

De trainers Mark Horsman en Toon Hillebrand brachten met Tom Wijnhoven en Max Oostendorp in de 62e minuut 2 verse krachten in. En dat leverde meteen een goede mogelijkheid op voor de keihard werkende Niek Bakkerweerd. Ook David te Slaa maakte in de 65e minuut zijn opwachting. Even later was er een schitterende actie van Mido Blok. Hij bracht Niek Bakkerweerd in stelling. Deze had moeten scoren, maar zag zijn bal over het doel gaan. FC Zutphen bracht in de 70e minuut Tycho Bloemen en Tim Scholten in de ploeg voor Hugo Groters en Noah Bolt. Met deze frisse invallers zette FC Zutphen de laatste 20 minuten volop druk op de tegenstander.

Gelijkmaker in de laatste minuut

In de 89e minuut viel toch nog de niet meer verwachte, maar wel verdiende gelijkmaker. Het was meteen het mooiste doelpunt van de avond. Een prachtige aanval van achteruit bracht de bal via Sandro Bruil bij Max Oostendorp. De kleine behendige FC Zutphen aanvaller legde de bal uitstekend terug op de instormende Niek Bakkerweerd. Deze keer schoot de FC Zutphen spits de bal keihard in het dak van het doel. Daarna volgden de shoot outs waardoor FC Zutphen toch nog aan het langste eind trok.

Opstelling FC Zutphen: Ezra Arends; Hugo Groters (70. Tycho Bloemen), Joran van der Kamp (65. David te Slaa), Stan Murray; Koen Hulleman, Steye Kleizen (62. Max Oostendorp), Mido Blok, Noah Bolt (70. Tim Scholten), Ivan Staring (62. Tom Wijnhoven); Niek Bakkerweerd, Sandro Bruil

Verslag: Gerjan Nijland