FC Zutphen pakt ver in blessuretijd 3 punten tegen Barbaros

FC Zutphen speelde vandaag de eerste wedstrijd van het tweede deel van de competitie tegen Barbaros uit Hengelo. In Hengelo werd het destijds een gelijkspel. Vandaag werd met bij vlagen goed voetbal een verdiende overwinning (2-1) geboekt, die overigens maar moeizaam tot stand kwam.

Het elftal van FC Zutphen kende vandaag een aantal afwezigen, maar dat deerde de 11 spelers die bij de aftrap in het veld stonden allerminst. Als een raket schoot FC Zutphen uit de startblokken. Er werd goed gecombineerd en er was veel beweging. De spelers van Barbaros werden er haast tureluurs van. In de 5e minuut viel de 1-0. Marnix Marsman, die vandaag in zeer goede doen was, speelde zich knap vrij op de achterlijn en gaf Michalis Spiridakis een niet te missen kans, die hij dan ook prima binnenschoot.

Barbaros werd met name gevaarlijk uit standaard situaties. Hierbij waren doorgaans oud-FC Zutphen speler Muhammed Kaya als aangever en centrale verdediger Douglas Teixeira als slimme targetman betrokken. Door geconcentreerd verdedigen en een goede mandekking bleven deze standaard situaties gelukkig zonder resultaat. FC Zutphen ging door met het energieke aanvallen. Nu was het Michalis Spiridakis die zich prachtig vrijspeelde en de bal voortrok. De mee opgekomen back Koen Hulleman hoefde de bal alleen nog maar binnen schieten. De sterke keeper Yusuf Cekic van Barbaros gooide zich ervoor en voorkwam zo de 2-0.

In de 19de minuut mocht FC Zutphen dicht bij de zijlijn een vrije trap nemen die scherp voor de goal langs ging. Twee aanstormende spelers van FC Zutphen mistten op een haar na de bal. Kansen op een ruimere voorsprong werden zo niet benut. Zo ging de wedstrijd gestaag richting de rust. Gezegd moet worden dat Barbaros in het laatste deel van de eerste helft wat meer grip op de wedstrijd kreeg. Vlak voor rust ontstond een gevaarlijke situatie voor het doel van keeper Joey Wolsink door onzorgvuldig uitverdedigen. Een vlammend schot van de kant van Barbaros kon nog net door hem worden gekeerd maar werd daarmee een prooi voor de inlopende spits Patrick Samba die de bal hard in de touwen joeg. De eerste echte kans voor Barbaros was daarmee meteen raak 1-1. Direct daarna floot scheidsrechter Niels Goutier voor de rust.

In de tweede helft was het spelbeeld anders. Trainer John van Dijk van Barbaros had zijn mannen aangegeven hoger druk te zetten op de opbouw van FC Zutphen. Daarmee konden de aanvalsgolven van FC Zutphen wat worden getemperd. Er ontstonden aan beide kanten geen grote kansen. Barbaros wisselde een aantal keer. De energie van de gemiddeld wat oudere ploeg van Barbaros raakte immers langzaam wat op. FC Zutphen bleef proberen een voorsprong te nemen maar slaagde daar niet echt in. Barbaros leek zich tevreden te stellen met een gelijkspel.

In de 90e minuut kreeg aanvoerder David te Slaa de kans om van afstand op doel te schieten. De bal verdween maar net buiten het bereik van de keeper langs de verkeerde kant van de paal. De scheidsrechter trok in totaal 10 minuten blessuretijd bij. Dit kwam vooral door een langdurige blessurebehandeling van invaller Romin Ahmadi die zijn knie in een onschuldig duel aan de zijlijn verdraaide en op de brancard het veld moest verlaten. In de laatste minuut van de blessure tijd kreeg Kevin Ooms, die vanmiddag meer richting het middenveld was geposteerd een kans om van afstand op doel te schieten. Het schot was niet eens erg hard. Maar via een verdediger van Barbaros werd de bal van richting veranderd en daarmee ongrijpbaar voor de keeper: 2-1. Misschien een wat gelukkig doelpunt, maar gelet op het betere spel in de gehele wedstrijd een volkomen terechte overwinning.

Kevin Ooms werd vandaag benoemd tot Man of the Match vanwege zijn goede spel in de gehele wedstrijd en zijn belangrijk doelpunt. Hiermee bleef hij de hard werkende Marnix Marsman, die ook een prima wedstrijd speelde, nipt voor. De eerstvolgende wedstrijd is uit tegen VV Gramsbergen op zaterdag 24 februari.

Opstelling FC Zutphen: Joey Wolsink, Koen Hulleman (80. Martijn Zandbergen), Tim Scholten, Hidde Ruessink, Kevin Ooms, David te Slaa, Timon Kuiper, Mido Blok, Michalis Spiridakis, Marnix Marsman en Jesse de Vries (70. Milan Klaver)