blok-oranje-rood

FC Zutphen MO15-1 laat zien dat werken loont

blok-oranje-rood

Het is 4 november. Tijd voor de 2e fase. Na de ongeslagen status in de 1e fase zijn we ingedeeld in de 1e klasse. Een mooie uitdaging voor de meiden om een niveau hoger te spelen. Het betekent ook dat de meiden zorgvuldiger met hun kansen om moeten gaan. In de 2e klasse was het vaak zo dat we zoveel creëerden dat een paar missers niet zoveel uitmaakte. Nog een verschil met de 2e klasse is de wijze van druk zetten. Je zal veel minder tijd krijgen om een bal goed te leggen en goed door te spelen. Het zal dus aanpoten worden tegen onze tegenstander VDZ-MO15-1. Die hadden in de 1e fase al in de 1e klasse gespeeld en zeker niet onverdienstelijk met een mooie tweede plaats.

11:00 uur stipt floot Martijn voor het begin van de wedstrijd. De eerste 10 minuten was VDZ de bovenliggende partij. De meiden hadden het zichtbaar moeilijk met het snelle spel en het felle druk zetten van de tegenstander. We kwamen niet aan aanvallen toe, maar daarentegen kon VDZ ook nog geen uitgespeelde kansen bij elkaar spelen. Ze kwamen niet verder dan een aantal schoten van afstand of een bal in de diepte. De meeste ballen vlogen vrij ver langs de paal naast en de diepe ballen werden vakkundig onderschept door onze backs Lola en Indy of door Nienke die vandaag overal tussen zat. Het was echt overleven, maar naarmate de tijd vorderde wisten we VDZ verder op hun helft terug te dringen. We wisten elkaar beter te vinden op het middenveld en voorzichtig aan richting de goal van de tegenstander te voetballen. Het resulteerde in enkele kansen die werden gekraakt door de keeper, maar die keepster was niet heel zeker. Ze durfde de bal een aantal keer niet op te pakken terwijl dat wel mocht. Door fanatiek druk zetten van onze kant konden we daar bijna van profiteren, maar voor VDZ liep dit gelukkig goed af. Het was wel een startsein voor ons om nog meer energie in deze wedstrijd te gooien. Het harde werken wierp zijn vruchten af, want in de 17e minuut kwamen we op voorsprong. Marley kwam eindelijk los van haar directe tegenstander en kwam oog in oog met de keepster. Ze schoot de bal snoeihard net onder de lat en in mijn ogen was het niet meer dan terecht dat we op voorsprong kwamen. De drive die de meiden vandaag hadden was van enorme klasse. Het leken wel Duracelkonijntjes. De meiden bleven maar doorgaan. We creëerden verder een paar kansjes, maar wisten de score niet uit te breiden. 5 minuten voor rust kwam de tegenstander weer een beetje in hun spel en dwong ons weer terug op eigen helft, maar meer dan een paar afstandsschoten konden ze niet afmaken en hierdoor gingen we met 1-0 de rust in.

In de rust was het rustig in de kleedkamer. Ik dacht eerst dat de meiden misschien wel al hun kruit verschoten hadden. Het was wat dat betreft een zware wedstrijd. Er werd met veel passie gespeeld en ik kon hier alleen maar van genieten. De eerste 10 minuten na rust zouden cruciaal zijn. Scoor je binnen die tijd een doelpunt, dan neem je al een stukje hoop van VDZ weg en zou je meer ruimte krijgen, maar als je hem in de eerste 10 minuten tegen krijgt, dan zouden ze de wedstrijd nog om kunnen draaien.

Met hernieuwde energie begonnen we aan de 2e helft. De meiden speelden met net zoveel drive als in de 1e helft. Het zorgde ervoor dat de meiden weer veel te vinden waren op de helft van VDZ. Er werd steeds korter gedekt en VDZ kwam er steeds moeilijker uit. In de 8e minuut was het Ziva die de bal wist te onderscheppen en speelde Leonie in. Die draaide weg van haar tegenstander en schoot de bal met links in de verre hoek. Het zorgde voor ontlading langs de kant en opluchting bij de trainer. Die kneep hem af en toe wel eventjes. VDZ trapte het gaspedaal nog een keer in en wist na 15 minuten toch wel een gevaarlijke voorzet te geven, maar deze was niet op maat. Dit had als gevolg dat Lieke die bal weg kon werken uit onze 16 met hulp van de rest van de verdediging. Hierna kwamen de meiden niet meer in gevaar. We konden makkelijker combineren en de vermoeidheid sloeg toe bij VDZ. In de 20e minuut werd Marley diep gestuurd. Ze rende de hele verdediging voorbij en schoot in de korte hoek de 3-0 binnen. Nu was het een kwestie van uitspelen. VDZ kon geen vuist meer maken en wij speelden de bal rustig rond. We kregen nog wel een aantal kansen, maar deze werden jammer genoeg gemist. Na 36 minuten was het genoeg geweest en was de overwinning binnen!

Wat een begin in de 2e fase. Je eerste wedstrijd tegen een lastige tegenstander winnen is al bewonderingswaardig, maar hiervoor heb je 2 fanatieke teams nodig. VDZ was voetballend een stuk sterker, maar door de drive van de meiden stapten wij als winnaar van het veld. Een mooie sportieve wedstrijd met nog genoeg mogelijkheden voor meer. We gaan zien waar het schip strandt, maar mijn complimenten naar de meiden! Wat een genot was het vandaag om langs de lijn te staan. Volgende week komt de volgende test er alweer aan. Een uitwedstrijd tegen Longa ’30 in Lichtenvoorde. Dit smaakt naar meer!

De trainer

Vind ik leuk 11