FC Zutphen legt ‘Angstgegner’ vv Dieren binnen kwartier over de knie

Het was vandaag precies 1 jaar, 7 maanden en 2 dagen geleden dat FC Zutphen voor het laatst verloor in de competitie. In de strijd om het kampioenschap in de 3e klasse A won Dieren toen met 3-0 van FC Zutphen. Dieren ging vervolgens ten koste van FC Zutphen, dat tweede werd, aan de haal met het kampioenschap. Vandaag was de wedstrijd tegen vv Dieren een gespiegelde kopie van die wedstrijd. Ook vandaag was de stand 3-0, maar dan in het voordeel van FC Zutphen. En net als toen vielen de doelpunten binnen een kwartier na aanvang van de wedstrijd. Met deze uitslag staat FC Zutphen, op basis van doelgemiddelde, op kop in de ongelooflijk spannende 2e klasse I van district Oost. Een groot aantal toeschouwers, waaronder veel uit Dieren, waren op deze Gelderse derby afgekomen. Zij zagen een bij vlagen mooie pot voetbal.

Energieke start FC Zutphen

Na het eerste fluitsignaal van de goed en rustig leidende scheidsrechter Wieger Braaksma uit Borne ging FC Zutphen direct sterk van start. Dieren was vandaag weer goed op sterkte. De selectie was na schorsingen en blessures weer zo goed als compleet. Zij kozen ervoor om het spel via de keeper rustig op te bouwen en niet direct de lange bal te hanteren. FC Zutphen zette vanaf het begin hoog druk om die opbouw te verstoren. Dit leidde meteen al tot de eerste kans van de wedstrijd waarbij een strak schot van Timon Kuiper maar net over de kruising vloog. Een minuut later was het wel raak. Keeper Olijslager trapte onder druk de bal door het midden uit. De attente Michalis Spiridakis kon deze bal in een fel duel onderscheppen en opstomen naar het doel. Met een geplaatst schot liet hij de keeper kansloos (1-0). FC Zutphen ging door met kansen creëren en had volledig controle over de wedstrijd. Bij vlagen kwam VV Dieren er via de behendige buitenspelers Gianluca van der Wulp en Milan Sanders uit, maar meer dan een hoekschop leverde dit niet op.

Voorsprong wordt verder uitgebouwd

Via prachtige combinaties op het Zutphense middenveld werd Marnix Marsman, die zich na de vele speelminuten van de afgelopen tijd steeds beter ontwikkelt, mooi vrijgespeeld op rechts. Hij wachtte met zijn voorzet totdat hij zag dat Nathan Greven de zestien meter binnenstormde en gaf de bal op maat voor. Nathan Greven bleek de sterkste in een duel met zijn directe tegenstander en de Dierense doelman en tikte heel knap de 2-0 binnen. Vier minuten later mocht Timon Kuiper een vrije trap nemen aan de zijkant van het zestienmetergebied. Iedereen dacht dat de bal voor zou worden gegeven op de oplopende FC Zutphen spelers. Zo ook de keeper van Dieren die een stap vooruit deed. Dit gaf Timon de mogelijkheid de bal bij de eerste paal binnen te schieten, wat hij met zijn strakke trap dan ook prachtig deed (3-0). De wedstrijd was op dat moment nog maar ruim één kwartier oud. De kopjes van de Dieren spelers gingen hangen en veel vertrouwen in een goede afloop hadden zij niet meer. Toch probeerden zij het echt wel. In de 27ste minuut speelde Gianluca van der Wulp zich prachtig vrij. Hij zag de vrije hoek naast keeper Joey Wolsink en schoot gecontroleerd in die richting. Linksback Koen Hulleman stond echter ook op de lijn en wist deze bal, als assistent van zijn keeper, knap te keren. Tot aan de rust kregen beide ploegen nog kleine kansjes. Maar al met al kon je zeggen dat FC Zutphen de wedstrijd controleerde door geconcentreerd en energiek te spelen. Met deze aanpak werden bijna alle één op één duels gewonnen.

Na de rust minder enerverend

Achteraf kun je zeggen dat de wedstrijd in de eerste helft reeds was gespeeld. Er veranderde wel wat, maar veel was het niet. VV Dieren ging wat hoger druk zetten, met het risico dat ze door de flitsende combinaties en goed positiespel van FC Zutphen werden uitgespeeld. De duels werden feller hetgeen de scheidsrechter noopte af en toe een gele kaart te trekken. VV Dieren probeerde het wel, maar FC Zutphen bleef de gevaarlijkste ploeg. Zij speelden gecontroleerd en gaven nagenoeg niets weg. Er werd volop gewisseld, maar het spelbeeld veranderde er niet door. Zo liep de wedstrijd naar het einde en had FC Zutphen afgerekend met de ploeg waarvan de vorige keren 2 keer was verloren. Er was dus sprake van een ware revanche.

Al met al heeft FC Zutphen een prima wedstrijd gespeeld en terecht gewonnen van een jong en kwalitatief sterk VV Dieren, dat vandaag mede door het spel van Zutphen niet zijn beste wedstrijd speelde. Mede op basis van de uitslagen op de andere velden staat FC Zutphen nu op doelsaldo op de eerste plaats. Volgende week wordt er uit gespeeld tegen Oranje Nassau uit Almelo dat derde staat met maar 1 punt minder. Wederom een uitdagende en spannende pot voetbal. Deze wedstrijd op Sportpark Ossenkoppelerhoek begint om 15.00 uur en steun van de supporters kan FC Zutphen goed gebruiken.

Opstelling FC Zutphen: Joey Wolsink, Tim Scholten (60. Hidde van Kalker), Kevin Ooms, David te Slaa, Koen Hulleman, Timon Kuiper, Mido Blok, Milan Klaver (85. Siebe Beuker), Michalis Spiridakis, Marnix Marsman (80. Martijn Zandbergen) en Nathan Greven