blok-oranje-rood

‘FC Zutphen en ik hebben allebei niet stilgestaan’

blok-oranje-rood

Vanaf volgend seizoen is Mark Horsman hoofdtrainer van FC Zutphen. De 38-jarige trainer is geen onbekende. Hij keepte lange tijd bij onze club en begon hier ook zijn loopbaan als trainer. Maar dat is al best een flink aantal jaren geleden. ‘Het gevoel voor de club is er na al die jaren nog altijd’, bekent hij in een kort gesprek.

[ux_image id=”19419″ image_size=”original” caption=”true”]

[gap]

Aanvallend voetbal met eigen jeugd

De gesprekken bij FC Zutphen voelden voor Mark goed. ‘Ik heb meerdere gesprekken gevoerd. Het voetbalverhaal van FC Zutphen komt overeen met mijn eigen voetbalvisie. Jeugd speelt daarbij een belangrijke rol. Ik speel ten eerste graag aanvallend voetbal met mijn teams. En dat doe ik het liefst met jonge spelers, die nog midden in hun ontwikkeling zitten. Ik hoop ze individueel te helpen om een betere voetballer te worden. Daarbij heb ik ook veel oog voor het teamproces, zeker bij een jonge groep’.

Nieuwe uitdaging na mooie periode

Toch was het geen eenvoudige beslissing om Sportclub Brummen na dit seizoen te verlaten. ‘Ik heb het enorm naar mijn zin in Brummen. Het is een fijne club, waar ik al 3,5 jaar met veel plezier werk. Maar ik vind ook dat ik de club straks na 4 mooie jaren met een goed gevoel mag verlaten voor deze nieuwe uitdaging bij FC Zutphen. Want dat is wel altijd mijn club gebleven’.

Steentje bijdragen aan jeugdopleiding

Horsman is onder de indruk van de jeugdopleiding van FC Zutphen, waarin opleiden van spelers en trainers centraal staat. ‘Daar is goed over nagedacht. Ik hoop er mijn steentje aan bij te kunnen dragen, want ik kijk verder dan alleen het 1e elftal. En natuurlijk hoop ik dat veel jeugdspelers de stap kunnen maken naar de 1e selectie. Spelen met veel eigen jeugd in het 1e elftal is voor mij altijd een belangrijk kenmerk geweest van de club’.

Nieuwsgierig

Naast gevoel en een gedeelde visie speelt ook nieuwsgierigheid een rol in de keuze voor FC Zutphen. ‘FC Zutphen is een grote club in de regio. Waar in de afgelopen 11 jaar veel is gebeurd. Bijvoorbeeld iets heel tastbaars als een verhuizing. Ik trainde zelf destijds op Noordveen en we speelden onze wedstrijden op Sportpark Helbergen. Straks ga ik ontdekken hoe het is om vrijwel dagelijks op het veel nieuwere Sportpark ‘t Meijerink te zijn. Ik ken het sportpark eigenlijk vooral als trainer van de tegenstander’, lacht Horsman.

Niet stilgestaan

‘Een aantal dingen zijn nog wel zoals 11 jaar geleden. En dat is fijn. Ik heb ook de nodige oude bekenden gesproken. Maar ik merk ook dat deze club niet stil heeft gestaan. Gelukkig maar, want dat geldt voor mij ook natuurlijk. Ook ik heb me de afgelopen jaren ontwikkeld als trainer en als mens’.

Eerst het seizoen afmaken

En zo keert Mark Horsman straks na ruim 11 jaar terug op het oude nest. ‘Dat voelt goed. Ik heb er veel zin in. Maar tot die tijd wil ik Arthur Isselman en Ido te Loo niet voor de voeten lopen. Ik wens ze veel succes en hoop dat FC Zutphen het seizoen mooi afsluit. Ik richt me zelf op Sportclub Brummen, want ik wil daar met opgeheven hoofd vertrekken. We zien elkaar daarna weer’.

Vind ik leuk 0