FC Zutphen blijft thuis tegen Gramsbergen steken op 1-1

FC Zutphen heeft zichzelf in de eerste thuiswedstrijd in de 2e Klasse niet beloond. Grote delen van de wedstrijd was het voetballend beter dan de tegenstander uit Gramsbergen. Maar FC Zutphen vergat om de verschillende mogelijkheden te benutten. Na een ruststand van 0-0 kwam het 5 minuten na rust op een verdiende 1-0 voorsprong, maar liet het na om in die goede fase door te drukken. Het ervaren en degelijke SV Gramsbergen kwam langszij en kroop in het vervolg wat meer uit haar schulp. Het bleef 1-1.

Spelbeeld al snel duidelijk

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Hidde van Kalker door voorzitter Gerjan Nijland in de bloemetjes gezet vanwege zijn 100e wedstrijd in het 1e elftal van FC Zutphen. Nadat de ploegen eerst voorzichtig de tegenstander hadden afgetast werd al snel duidelijk hoe de verhoudingen in het veld lagen. FC Zutphen combineerde er flink op los, was dominant aan de bal en swingde vooral op het middenveld. Gramsbergen speelde behoudend en loerde op de lange bal om daarmee de geslepen voorhoede in stelling te brengen. De achterhoede van FC Zutphen speelde geconcentreerd en gaf weinig weg. Nathan Greven was voorin een plaag voor de verdedigers van Gramsbergen, maar het leidde niet tot echt uitgespeelde kansen. Daarvoor werden de combinaties soms te ver doorgevoerd en had een schot op doel doeltreffender kunnen zijn dan je medespeler volledig vrijspelen voor het doel. Een vrije trap van Timon Kuiper van een meter of 20 werd hard op doel geschoten, maar de betrouwbare keeper van Gramsbergen kon de bal in twee handelingen stoppen. Even later belandde een schot van Timon op de lat. Daar kwam Gramsbergen goed weg.

Kansen over en weer

Ook een vrije trap van Gramsbergen op het doel van Zutphen wordt door keeper Joey Wolsink, die goed in de wedstrijd zat, bekwaam gepakt. In de 36ste minuut kwam Milan Klaver op rechts goed door. In de buurt van het doel koos hij er voor om, in plaats van de keeper in de korte hoek te verassen, de bal voor te geven op de inlopende Zidane El Hadouchi, die net te laat kwam. Een minuut later had Gramsbergen een levensgrote kans om op voorsprong te komen. De als doeltreffende spits bekend staande Roy Seinen schoot voor open doel voorlangs dit tot ontzetting van de massaal meegereisde Gramsbergen aanhang. Zo ging de rust in met een stand van 0-0.

FC Zutphen komt sterk uit de kleedkamer

FC Zutphen gaat door met de aanvallende intenties. Dit leidt meteen al tot 2 kansen voor Michalis Spiridakis (te zacht ingeschoten) en Zidane El Hadouchi (mikt te hoog). Het blijft echter oppassen geblazen voor de slimme uitvallen van SV Gramsbergen. De achterhoede onder aanvoering van David te Slaa en Kevin Ooms blijft geconcentreerd en voorkomt dat Gramsbergen echt gevaarlijk kan worden. In de 50ste minuut schiet Michalis Spiridakis de bal onhoudbaar voor de keeper tegen de touwen: 1-0. Dit luidt een zeer sterke fase van FC Zutphen in waarbij de ene na de andere kans ontstaat. Michalis Spiridakis schiet op de paal en Timon Kuiper mikt de bal net naast de verkeerde kant van de paal. In 2 minuten tijd worden binnen de 16 meter achtereenvolgens Milan Klaver en Nathan Greven naar de grond gewerkt. De rustig leidende scheidsrechter Kaya ziet er geen strafschoppen in, welke mening bij het FC Zutphen publiek op weinig instemming kan rekenen. De overtreding op Nathan Greven zorgt er wel voor dat hij geblesseerd van het veld moet en wordt vervangen door Marnix Marsman.

Gramsbergen speelt meer naar voren en gooit fysieke kracht in de strijd

In deze fase van de wedstrijd gaat Gramsbergen aanvallender en fysieker spelen. Hier laat Gramsbergen zien meer ervaring te hebben en volwassener te kunnen spelen. Niet gek wanneer je bedenkt dat de spelers van Gramsbergen gemiddeld 4 jaar ouder zijn dan het jeugdige FC Zutphen. Keeper Joey Wolsink houdt FC Zutphen met 2 reddingen nog op de been. Maar nadat een fysiek duel op links verloren wordt, waarvoor de scheids gerust had kunnen fluiten, kwam de bal bij de vaardige Ivar Nijboer terecht die binnen de 16 meter op kon stomen en met een droge knal Joey Wolsink kansloos liet: 1-1.

Wedstrijd kan alle kanten op

In het laatste kwartier zijn er zowel kansen voor Gramsbergen als FC Zutphen. Gramsbergen wordt dominanter en de spelers van FC Zutphen lijken minder energiek. De laatste en tevens grootste kans is echter voor Marnix Marsman. De invaller schiet via een verdediger richting de bovenhoek. Tot verdriet van alles wat Zutphen lief heeft wordt de bal door een verdediger van de doellijn gehaald. Hierdoor bleef het 1-1. Na afloop was de Gramsbergen aanhang blij met één punt. Die van Zutphen was minder tevreden. Het had op het laatst voor hen echter ook nog slechter kunnen aflopen. Volgende week 7 oktober vindt de uitwedstrijd plaats tegen en in Nieuwleusen. De wedstrijd begint om 14.30 uur op Sportpark Het Klaverblad.

Opstelling FC Zutphen: Joey Wolsink, Hidde van Kalker, Kevin Ooms, David te Slaa, Zidane El Hadouchi, Mido Blok (78. Tim Scholten), Michalis Spiridakis, Nathan Greven (60. Marnix Marsman), Koen Hulleman (83. Martijn Zandbergen), Milan Klaver en Timon Kuiper