blok-oranje-rood

Kantine medewerkers volgen cursus Reanimatie en AED gebruik

blok-oranje-rood

Je hoopt het nooit mee te maken; een reanimatie. Toch is het fijn te weten wat je kunt doen in geval van nood. Zeker omdat bij bewusteloosheid of een hartstilstand elke seconde telt. Hoe eerder jij in actie durft te komen, des te groter de kans is dat het slachtoffer het overleeft.

AED

Ook op en rond het voetbalveld kan deze situatie zich voordoen. FC Zutphen beschikt over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit apparaat kan in handen van mensen die het weten te gebruiken een groot verschil maken.

Cursus bij FC Zutphen

Vanavond volgden een aantal kantinemedewerkers de cursus Reanimatie en AED gebruik. Deze vond plaats in de bestuurskamer. De cursus werd aangeboden op initiatief van oud-bestuurslid Pepijn van Schaardenburgh. Pepijn verzorgde de cursus samen met Dorien van Rooij.

Leerzaam

Tijdens de cursus werden noodsituaties nagebootst waarbij de cursisten verschillende technieken leerden, zoals borst compressies en beademing. Ook werd er geoefend met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Deelnemers leerden hoe je iemand in veiligheid brengt, hoe je de situatie beoordeelt, welke hulpdiensten je moet alarmeren en hoe je EHBO verleent bij:

  • hartstilstand: reanimatie en gebruik AED
  • bewusteloosheid met ademhaling
  • bewusteloosheid zonder ademhaling
  • verslikken (luchtwegbelemmering)

Natuurlijk hopen we dat de cursisten hun opgedane kennis en ervaring niet hoeven toe te passen in de werkelijkheid. Anderzijds is het geruststellend te weten dat er meerdere mensen binnen onze club weten hoe ze in noodgevallen moeten handelen.

Pepijn en Dorien, hartelijk dank!

Vind ik leuk 11