blok-oranje-rood

Bewegen & Taal voor statushouders gestart bij FC Zutphen

blok-oranje-rood

Op maandagochtend 25 oktober zijn er 10 statushouders begonnen aan een beweeg- en taalproject bij FC Zutphen. Het gaat om een pilotproject van 10 weken. Doel van het project is om statushouders te helpen bij het aanleren van de basis van de Nederlandse taal in combinatie met sport- en beweegactiviteiten. Bij deze activiteiten passen ze de Nederlandse taal direct toe.

[ux_gallery ids=”25869,25868″ style=”none” type=”slider” columns=”1″ depth_hover=”2″ slider_nav_style=”circle” auto_slide=”5000″]

[gap]

Het veld op

Na de Nederlandse les gaan de deelnemers het veld op om de theorie direct gezamenlijk toe te passen in de praktijk. Deze sport- en beweegactiviteiten sluiten mooi aan op de theorie. Ze worden aangeboden door derdejaars Sport- en Beweegstudenten van het Graafschap College uit Doetinchem.

[message_box bg=”#eaeaea”]

Statushouder // Asielzoekers die als vluchteling worden erkend krijgen een vluchtelingenstatus. Zij worden ook wel statushouder of vergunninghouder genoemd. Statushouders mogen een opleiding volgen of werken in Nederland.
Bron: encyclo.nl

[/message_box]
[gap]

Ervaring delen

Binnen de pilotfase zijn er 4 momenten waarop een statushouder, die een studie volgt aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en al vloeiend Nederlands spreekt, zijn ervaring deelt. Hij vertelt over de Nederlandse cultuur en waar de kansen voor de statushouders liggen om zichzelf (door) te ontwikkelen binnen onze landsgrenzen. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen of uitleg te krijgen over de informatie die statushouders ontvangen van bijvoorbeeld de gemeente.

Samenwerkende partijen

FC Zutphen is initiatiefnemer van het project. En daarbij werken we samen met het asielzoekerscentrum Zutphen, het Taalhuis, Graafschap Bibliotheek, Perspectief Zutphen, Graafschap College (Sport en Bewegen) en studenten van Hogeschool Arnhem & Nijmegen.

Volwaardig project

In deze pilotfase doen deze partijen nog vrijwillig mee. De komende weken evalueren we de verschillende activiteiten en taallessen. Dat doen we om uiteindelijk tot een volwaardig project te komen. We verwachten dan nog meer statushouders, die al staan te popelen om mee te doen, te kunnen helpen om nog beter en sneller de Nederlandse taal machtig te worden. We kijken daarbij ook van welke subsidieregelingen we gebruik kunnen maken. Als dat lukt willen we het project op meer plekken in Zutphen aanbieden, zodat we nog meer mensen kunnen helpen.

Waarom dit project?

FC Zutphen staat midden in de maatschappij en we maken volwaardig deel uit van de maatschappij. We geloven dat het helpt om sporten in te zetten als middel om mensen met een afstand tot de maatschappij of de arbeidsmarkt te helpen.

Michiel van der Beek

Vind ik leuk 0