blok-oranje-rood.png

Sportpark Helbergen

blok-oranje-rood.png

Jarenlang was Sportpark Helbergen het decor van thuiswedstrijden van FC Zutphen teams. Het was er klein en gezellig. Juist omdat het sportpark klein was, stonden de toeschouwers soms rijendik langs de lijn. Dat bracht sfeer. En zo werden er op Sportpark Helbergen prachtige voetbalduels uitgevochten.

Gezellig binnen en buiten

Maar niet alleen langs de velden hing er een ouderwets fijne voetbalsfeer. Ook in de kantine, waar voor, tijdens en na de wedstrijden door leden, supporters en bezoekers gezellig – en vaak tot in de late uurtjes – werd gelachen en gepraat. Er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan.

FC Barcelona, OZC, DZC ’68 en WVF

Mooi rijtje. Al deze clubs speelden historische wedstrijden op Sportpark Helbergen. Het FC Barcelona van Johan Cruyff, met o.a. Richard Witschge en Ronald Koeman, speelde op een volgepakt Helbergen tegen SV Zutphen. Er is geen lid van de voormalige SV Zutphen die zich deze wedstrijd niet kan herinneren. Na een stroeve start wisselde Cruyff zijn hele team! Jaren later vonden even verderop bij WHcZ ware krakers plaats in de strijd om het kampioenschap of promotie. Wie herinnert zich niet de thrillers die WHcZ op een bomvol Sportpark Helbergen tegen OZC, DZC en WVF speelde?

Thuis

Maar bovenal voelde je je op Sportpark Helbergen thuis. Jeugdleden waren er hele dagen. Doordeweeks om te trainen of gewoon om met je voetbalvrienden een balletje te trappen. Glas drinken in de kantine. En een snoepzakje of een ijsje. De vertrouwde aanwezigheid van vrijwilligers. Op zaterdag en zondag kon je er de hele dag zijn. Zelf voetballen, wedstrijdjes kijken, patatje eten. En lekker bij het 1e kijken. Later als je groot was dronk je bier. Lachen, kletsen, heerlijk ouwehoeren. En zingend op het fietsje naar huis.

Verhuizen

Maar als de kosten van onderhoud en reparaties stijgen en het ledenaantal ook blijft groeien, wordt het tijd om te verhuizen. Daar gaat een boel gedoe rondom vergunningen aan vooraf. In 2012 verkast FC Zutphen van het oude Sportpark Helbergen naar het splinternieuwe Sportpark ‘t Meijerink. We boffen met zo’n prachtige nieuwe accommodatie! En gelukkig is het er hartstikke gezellig. Maar toch, heel soms… denken we nog even terug aan die goeie ouwe tijd. Op Sportpark Helbergen. Aan de Waarden. In de Zutphense Zuidwijken. Langs de IJssel. Het was er mooi.

Het laatste rondje op Helbergen

Dankzij een speciale aflevering van FC Zutphen Internet TV kun je nog even terugkijken naar beelden van de slotavond op Sportpark Helbergen.

Hoe ziet Sportpark Helbergen er tegenwoordig uit?

Wie anno 2020 goed kijkt ziet nog steeds de historie van Sportpark Helbergen terug. Waar er in 2012 nog werd gevoetbald op de velden langs de IJssel, werken zich nu natuurliefhebbers in het zweet. Het park heeft een andere bestemming gekregen. Er zijn tientallen moestuinen gevestigd op het deel waar vroeger werd gevoetbald. De voormalige kantine staat er nog wel en roept bij het zien herinneringen op aan de gezellige zaterdagen en zondagen. En aan de feestjes, activiteiten en… en…

Nieuwbouw

Op de velden en de plek waar de kantine van SV Zutphen stond staan inmiddels mooie vrijstaande huizen. Niets wijst meer op de aanwezigheid van een voetbalclub. Maar natuurlijk, de gedachten aan vroegere tijden en het oude beeldmateriaal dat er nog is houden de herinnering springlevend.

Sportpark Helbergen @ footballculture.com

In juli 2013 publiceerde de website Footballculture.com een artikel over het dan al een beetje vervallen Sportpark Helbergen. Met prachtige foto’s van en dankzij Yannick Theloesen.