FC Zutphen (zat) naar 2e ronde na 5-3 overwinning op BAS Biddinghuizen

FC Zutphen heeft zaterdag de 2e ronde van de nacompetitie bereikt na een knappe 5-3 overwinning op BAS. Deze stand werd na 30 minuten verlenging bereikt. Alle spelers zaten er, mede door de warmte volledig door heen. FC Zutphen speelde geen goede wedstrijd, maar toonde wel een geweldige veerkracht door 3 keer na een achterstand terug te komen.

FC Zutphen had opnieuw de net 16 jaar geworden Siem Isselman in doel staan, die een paar uitstekende reddingen verrichtte.

Verder was Hidde Ruessink geschorst, en speelde Jelle Macare laatste man. Een goede keuze gezien zijn snelheid.

Zoals al verwacht werd, beschikte BAS over een goed georganiseerde ploeg, waarbij trainer Arjen Bredewolt een slimme speelwijze had uit gestippeld. De ploeg speelde met veel mensen achter de bal, en liet het balbezit aan de Zutphenaren, en speelde op de counter.

Het eerste gevaar kwam van Patrick Woud, maar zijn schot werd goed gestopt door doelman Isselman. Aan de andere kant was het Luuk Meijer, die zijn schot net naast zag gaan. Even later was er een prima aanval van de gasten waarbij Patrick Woud alleen op doelman Isselman af ging. Zijn schot belandde echter op de paal. Maar in de daaropvolgende aanval was het wel raak. En opnieuw was het Patrick Woud, die op de juiste plaats stond, en 0-1 maakte in de 13e minuut.

FC Zutphen trachtte het spel te verleggen, en had bijna succes via de gedreven spelende Niek Bakkerweerd. Maar hij kopte net naast.

In de daaropvolgende tegenaanval schoot Stefan Tolhoek van grote afstand op de kruising. FC Zutphen ging in deze fase door het oog van de naald.

Even later moest doelman Isselman handelend optreden, en wist hij een inzet corner te tikken.

Maar in de 31e minuut kwam FC Zutphen via een prachtige aanval op 1-1. Zowel Lars Huber als Rik Vlutters waren betrokken bij deze aanval, waarna Niek Bakkerweerd raak schoot.

Na dit doelpunt was het wachten op de voorsprong voor FC Zutphen.

Een goede actie van Nathan Greven bracht de bal bij Jesse de Vries, maar hij stuitte op de uitstekende doelman Sander Westdijk. Even later was het een prima schot van Jelle Macare die via doelman Westdijk op de bovenkant van de lat belandde.

FC Zutphen verzuimde in deze fase afstand te nemen, en dat kwam de ploeg in de 2e helft duur te staan.

In de 2e helft wist FC Zutphen niet door te drukken. Het spel speelde zich grotendeels op het middenveld af. Na een goede kans van BAS stond doelman Isselman opnieuw op de goede plek, en tikte de bal corner. Aan de andere kant was er een goed schot van Jesse de Vries die doelman Westdijk stopte.

Even later pareerde hij een goed schot van Nathan Greven.

In de 72e minuut werden de geblesseerd geraakte Jesse de Vries en Luuk Meijer vervangen door Jan van der Mark en David te Slaa.

FC Zutphen kreeg goede mogelijkheden via Rik Vlutters die net over schoot en Nathan Greven die net naast kopte. Maar even later hadden de Zutphenaren geluk toen Sammy Lagerwey zijn kopbal ook net naast zag gaan.

In de 82e minuut kwam Hugo Groters voor Hidde van Kalker.

Echter een minuut later was heel Zutphen in de mineur toen Sammy Verweij uit een goede voorzet raak kopte, 1-2.

Het pleit voor de Zutphenaren dat ze hun hoofd niet lieten hangen, maar nog 1 keer, ondanks de hitte alles gaven.

En dat had resultaat want in de 89e minuut was er een voorzet die in de 16 meter werd gebracht, waarna de bal via het hoofd van middenvelder Karst van Dijk, die zwaar gehinderd werd, in het doel van BAS verdween.

FC Zutphen zocht de winst maar moest oppassen voor de counters, en dat resulteerde bijna opnieuw in een doelpunt van Karst van Dijk die keihard op de lat kopte.

Daarna was het 2 keer 15 minuten verlengen, waarbij beide ploegen een 4e wissel in mochten brengen. FC Zutphen kon daardoor de geblesseerd geraakte Hugo Groters vervangen door Joran van der Kamp.

BAS zocht de winst en had bijna succes via Stefan Tolhoek. Zijn lob werd echter op miraculeuze wijze door doelman Isselman tot corner verwerkt.

Maar het was uitstel van executie, want in de 93e minuut was het invaller Mike Geres die een goede voorzet doeltreffend af rondde, 2-3.

Maar FC Zutphen toonde deze middag een uitstekende veerkracht.

In de 97e minuut wist het opnieuw op gelijke hoogte te komen.

Een goede actie vanaf rechts van Nathan Greven bracht de bal bij Lars Huber, die doelman Westdijk dit keer kansloos liet, 3-3.

Even later stond de doelman weer op zijn post om een keiharde kopbal van Niek Bakkerweerd over te tikken.

Beide ploegen trachtten in de 2e helft van de verlenging de winst te forceren.

Een goed schot van Jelle Macare, wist doelman Westdijk opnieuw met behulp van de lat tot corner te verwerken.

En even later stevende Sammy Lagerweij alleen op doelman Isselman af, maar deze kwam met een prima redding als overwinnaar uit de strijd.

Beide ploegen waren aan het eind van hun krachten, mede door de hitte.

Doelman Westdijk stopte opnieuw een goed schot van Lars Huber.

In de laatste 5 minuten gooide FC Zutphen nog eenmaal alles op de aanval.

Een goed genomen vrije trap van Rik Vlutters verdween ternauwernood naast het doel.

Maar in de 117e minuut kwam FC Zutphen voor het eerst op voorsprong.

Een goed lopende aanval via Jan van der Mark bracht de bal bij Niek Bakkerweerd. Met een prachtige individuele actie ontdeed hij zich van zijn tegenstander, en liet doelman Westdijk kansloos, 4-3. De hele Zutphen bank met jeugdige aanhang vierde het feestje bij de hoekvlag.

Lars Huber werd uitgeroepen tot man of the match, maar Nathan Greven zette de kroon op de wedstrijd tegen de leeg gespeelde tegenstander.

Na een uitstekende pass van Niek Bakkerweerd schoot hij FC Zutphen definitief in de 2e ronde, 5-3.

Daar wacht op 8 juni de confrontatie in en tegen Rouveen.

Opstelling FC Zutphen: Siem Isselman, Hidde van Kalker ( 82. Hugo Groters, 91. Joran van der Kamp), Jelle Macare, Jort Bleumink, Khen Bakkerweerd, Nathan Greven, Luuk Meijer ( 72. David te Slaa), Rik Vlutters, Lars Huber, Niek Bakkerweerd, Jesse de Vries ( 72. Jan van der Mark).