Belangrijke 4-2 overwinning van FC Zutphen (zat) op ASC ’62

FC Zutphen heeft afgelopen zaterdag op sportpark ’t Meijerink goede zaken gedaan. Door, in de zware thuiswedstrijd, met 4-2 te zegevieren tegen ASC, hebben de Zutphenaren nu een gaatje van 4 punten geslagen naar de ploegen die 12e en 13e staan, en nacompetitie moeten spelen. Met nog 5 wedstrijden voor de boeg, is de ploeg zeker nog niet veilig, want er wachten in deze 5 wedstrijden nog 3 kampioenskandidaten. Maar deze zaterdag stond er een hecht team waar een ieder keihard voor elkaar knokte. Een knap stukje werk van de ploeg, technische staf en begeleiding.

FC Zutphen speelde een heel goede 1e helft. Men probeerde snel een doelpunt te forceren, en dat lukte uitstekend. Het was Jelle Macare die bijna meteen vanaf de aftrap een goede solo ondernam, maar zijn voorzet werd net niet afgerond door de meegekomen Lars Huber. FC Zutphen moest echter attent blijven op de snelle en goed spelende spitsen van ASC, Roel van Zanten en Matthijs van Gelder. Maar deze middag liet de verdediging onder leiding van de goed spelende Hidde Ruessink een degelijke partij zien.

Aan de andere kant was er een uitstekende pass van Jelle Macare op de hard werkende Nathan Greven. Zijn inzet belandde net over het doel.

In de 14e minuut was het raak, via een voortreffelijke aanval.

Een prachtige pass van Rik Vlutters op Jesse de Vries had tot gevolg dat deze na een goede actie een uitstekende voorzet gaf op de mee sprintende Lars Huber. De man of the match van FC Zutphen zorgde met een prachtig doelpunt voor de 1-0. Dit was de 3e achtereenvolgende wedstrijd waarin hij scoorde.

FC Zutphen ging onverdroten verder. Een goed opgezette aanval door Lars Huber bracht de bal bij Jesse de Vries, die het leer net niet goed mee kreeg om gevaarlijk te worden.

In de 24e minuut viel de 2-0. Een uitstekend genomen corner van Rik Vlutters werd door routinier Jelle Macare koppend verzilverd. Hij anticipeerde prima op de cornerbal.

De zeer enthousiaste speaker van deze middag kwam woorden tekort.

ASC trachtte het tij te verzetten. Maar verder dan een aantal goed genomen corners kwam men voorlopig niet.

Aan de andere kant bleef FC Zutphen goed voetballen. Een uitstekend schot van Nathan Greven werd door doelman Thom Scherpenkate net zo uitstekend tot corner geranseld.

Even later liet Roel van Zanten een enorme kans op de aansluitingstreffer liggen. Door bal verlies op het middenveld kwam hij alleen op doelman Rietman af. Deze omspeelde hij goed, maar met alleen Hidde Ruessink voor zich wist de laatste man van FC Zutphen de bal van de doellijn te keren.

ASC putte daar moed uit, en via een goede aanval was er een gevaarlijk schot van Matthijs van Gelder die door Owen Rietman, die een foutloze wedstrijd speelde, prima tot corner verwerkt.

In de 42e minuut viel een belangrijk doelpunt. De opnieuw sterk spelende Jelle Macare ondernam een solo vanaf de middenlijn, waarbij hij na zeker 4 spelers te hebben uit gespeeld doeltreffend af rondde, 3-0. Het was een prachtig doelpunt.

FC Zutphen ging met 3-0 rusten, want Owen Rietman behoedde zijn ploeg met een prima safe na een vrije trap voor een tegen doelpunt.

De 2e helft gaf een ander spelbeeld. ASC gooide alles op de aanval, en FC Zutphen kreeg het moeilijk.

Een keiharde pegel van Roel van Zanten belandde op de onderkant lat.

Het was uitstel van executie.

Want in de 51e minuut viel de 3-1. Opnieuw belandde een harde inzet op de lat, maar de terug springende bal werd door Roel van Zanten uitstekend raak gekopt.

FC Zutphen trachtte wat terug te doen, maar een goed schot van Jelle Macare belandde net naast het doel.

FC Zutphen bleef het moeilijk houden met de beweeglijke Roel van Zanten, en dat had een vrije trap tot gevolg op de rand van de 16 meter.

Dat was een kolfje naar de hand van Chiel Pasman. Hij schoot de bal onhoudbaar in de kruising. Dat betekende in de 57e minuut de 3-2 aansluitingstreffer.

Trainer Taco Lourens greep in en haalde de licht geblesseerd aan de wedstrijd begonnen spelers Jelle Macare en Nathan Greven in de 59e minuut naar de kant. Zij werden vervangen door de fysiek sterke Michiel van der Beek en Jesper Mentink.

Het mooie was dat de Zutphenaren na deze tegenslag de koppies niet lieten hangen. Achterin was het Hidde van Kalker die een zeer goede wedstrijd speelde. En op het middenveld ging David te Slaa, samen met de beide vervangers vol de duels aan.

En dat gaf in de 61e minuut de beslissing in de wedstrijd.

Een geweldige dieptepass van de sterk spelende Luuk Meijer, zorgde er voor dat de razendsnelle Jesse de Vries gelanceerd werd. Hij liep zijn tegenstander er uit en wist vanuit lastige positie doelman Scherpenkate te passeren. Dat betekende de 4-2 en wederom een fraai doelpunt.

Beide ploegen trachtten hierna een doelpunt te forceren. Het publiek vermaakte zich prima.

Een goede pass van Jesper Mentink bracht David te Slaa in stelling. Maar zijn schot ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Aan de andere kant verrichtte Owen Rietman een prima redding na een schot van Matthijs van Gelder.

In de 77e minuut kwam Jort Bleumink voor de moe gestreden Luuk Meijer, om nog meer verdedigende power in te brengen. Even later had Jesper Mentink een uitstekende kans na een goede pass van David te Slaa. Hij schoot echter te zacht in om het doelman Scherpenkate moeilijk te maken.

De laatste goede mogelijkheden waren voor FC Zutphen.

Lars Huber schoot over en Jesse de Vries zag zijn inzet gestopt worden door doelman Scherpenkate. Michiel van der Beek trachtte van grote afstand de doelman te verschalken, maar zijn prima schot belandde net naast het doel.

Daarmee kwam een einde aan de door FC Zutphen verdiend gewonnen wedstrijd.

Opstelling FC Zutphen: Owen Rietman, Hidde van Kalker, Hidde Ruessink, Luuk Meijer ( 77. Jort Bleumink), Khen Bakkerweerd, David te Slaa, Jelle Macare ( 59. Michiel van der Beek), Lars Huber, Rik Vlutters, Nathan Greven ( 59. Jesper Mentink), Jesse de Vries.