‘Uut het scheidsrechterboek’: (5). Kampioenschap, degradatie en nacompetitie

In deze rubriek wordt om de 2 weken de aandacht gevestigd op een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft als zij het sportcomplex betreden.

Met deze week: Kampioenschappen, degradaties en nacompetities.

Voor ieder team nadert het einde van het seizoen met grote passen. De maand Mei is altijd een maand waarin voor veel teams de beslissingen zullen vallen. Worden we kampioen, degraderen we rechtstreeks, of weten wij ons te handhaven via de nacompetitie? Het levert de nodige spanningen op.

Ook voor scheidsrechters zijn dit wedstrijden waarin je jezelf niet moet laten kennen. Wanneer een team ergens voor wilt gaan verwachten ze vaak de medewerking van een scheidsrechter, maar zo gemakkelijk is het gelukkig niet. Als een team in de slotfase de wedstrijd uit handen heeft gegeven is de scheidsrechter vaak de gebeten hond. Emoties voeren de boventoon, maar van een scheidsrechter kan verwacht worden dat deze zich beslist niet gek zal laten maken. Met een goede uitstraling vanaf de buitenkant heers je als scheidsrechter over de teleurgestelde voetballers heen.

Maar het kan natuurlijk ook anders. Wanneer een team kampioen kan worden en de wedstrijd ook volledig naar zich toe trekt geeft dat een scheidsrechter ontzettend veel voldoening. Je voelt meestal aan wanneer de knock-out is uitgedeeld door een team en je controleert de wedstrijd volledig vanaf dat moment. Het verliezende team kan frustraties tonen, maar een scherpe, gemotiveerde scheidsrechter zal zich niet schuilhouden en ook in dit soort wedstrijden altijd de veiligheid van de spelers willen waarborgen.

Nacompetitie zijn wedstrijden met 2 gezichten. Het ene team wilt promotie afdwingen, terwijl het andere team degradatie probeert te vermijden. In het betaald voetbal zijn deze wedstrijden allemaal gespeeld en was goed duidelijk hoe lastig supporters het vonden om met dit soort teleurstellingen om te gaan. Op amateurniveau is dit gelukkig veel minder extreem, maar teleurstelling of blijdschap zal altijd aanwezig zijn na het laatste fluitsignaal. Het toont aan dat nacompetitiewedstrijden wellicht wel de lastigste wedstrijden van het seizoen zijn voor scheidsrechters.