‘Uut het scheidsrechterboek’: (4). De tijdstraf na een gele kaart

In deze rubriek wordt om de 2 weken de aandacht gevestigd op een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft als zij het sportcomplex betreden. Met deze week: de tijdstraf na een gele kaart.

Een poos geleden is er landelijk besloten om de tijdstraf in te voeren. De tijdstraf is bedoeld om af te stappen van het betalen voor gele kaarten als deze worden opgelegd. Wanneer een speler van een scheidsrechter een gele kaart ontvangt, dan moet de speler 10 minuten buiten het speelveld plaats nemen op de bank.

Voor prestatieteams is de tijdstraf niet van toepassing. Denk hierbij aan een 1eteam van een vereniging of een JO19-1 wat hoger speelt dan de eerste klasse. Wanneer een speler van deze teams een gele kaart ontvangt zal deze worden genoteerd in het mDWF (mobiel digitaal wedstrijdformulier) en na meerdere keren een gele kaart in competitieverband te hebben ontvangen zal op den duur een schorsing volgen.

Het voordeel van een tijdstraf is dat amateurspelers zonder gevolgen na 10 minuten het spel kunnen hervatten. Het is echter niet zo dat de betreffende speler die een tijdstraf heeft uitgezeten weer op 0 staat, want wanneer de scheidsrechter nog een keer de gele kaart moet tonen aan de betreffende speler zal directe worden uitgesloten voor verdere deelname aan de wedstrijd.

Het komt relatief vaak voor dat er een tijdstraf wordt uitgedeeld aan een speler. Positief om te zien is dat de spelers zich bewust zullen worden van hun fout, want jouw team kan in die 10 minuten dat jij een tijdstraf uitzit flink eronder gaan lijden.

Aan de scheidsrechter is dan de belangrijke taak om de tijdstraf bij te houden en de betreffende speler weer toe te laten als de straf is uitgezeten. Over een tijdstraf zal de betreffende speler niet in discussie mogen gaan met de scheidsrechter. Dat geldt eveneens voor een aanvoerder die hiermee zijn ‘recht’ heeft verloren voor de komende 10 minuten als deze een tijdstraf heeft gekregen. Een andere veldspeler zal zijn rol voor zolang het duurt moeten waarnemen.

Bij de FC Zutphen zijn meerdere teams die op dusdanig niveau spelen dat zij niet in aanmerking komen voor de tijdstraf regeling. Onder meer de JO13-1, JO15-1, JO17-1, JO19-1 en daarnaast nog een aantal seniorenteams. Dit komt omdat deze teams voetballen in Categorie A, wat een hoger niveau is dan de andere teams van de vereniging.