‘Uut het scheidsrechterboek’: (3). De uitrusting van de scheidsrechter

In deze rubriek wordt om de 2 weken de aandacht gevestigd op een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft als zij het sportcomplex betreden. Met deze week: de uitrusting van de scheidsrechter.

Met een goede uitstraling kan je vaak goed voor de dag komen. Het is belangrijk dat je iets draagt waar jij je beslist goed bij zal voelen. Dat geldt min of meer ook voor een scheidsrechter op het voetbalveld. Of je nou op een klein veldje je best aan het doen bent of een lastige seniorenwedstrijd staat te begeleiden, met een goede uitstraling sta je figuurlijk met 1-0 voor en sterk in je schoenen!

Een goede uitstraling van de scheidsrechter begint al met de juiste kleding. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de clubkeuren van de teams waarvoor jij de wedstrijd gaat fluiten. Je wilt immers wel duidelijk opvallen tussen de overige 22 spelers. Gelukkig voor de scheidsrechter zijn er talloze kleuren om je wedstrijd in te fluiten, waardoor verwarring gelukkig voorkomen kan worden. En naast de kleuren zijn er ook diverse sportmerken die scheidsrechterkleding kunnen aanbieden. De ene scheidsrechter voelt zich weer prettiger in een tenue van Nike en de ander draagt liever een tenue van Adidas.

Naast de kleding zijn de attributen die een scheidsrechter nodig heeft voor een wedstrijd dusdanig belangrijk om goed voor elkaar te hebben. Voorafgaand aan een wedstrijd moet de scheidsrechter met de aanvoerders van beide teams een toss verrichten met een muntstuk. Nadat de toss is geweest maakt de scheidsrechter in zijn scoreblok de opgaaf gereed welk team als 1emag aftrappen. Als dit is gebeurd blaast de scheidsrechter op zijn fluit voor het begin van de wedstrijd en zet ook meteen zijn stopwatch aan, of maakt gebruik van een horloge om de tijd bij te houden. Voor een wedstrijd op een groot veld is het voor een scheidsrechter ook ontzettend belangrijk om een gele en rode kaart mee te brengen, want deze kunnen worden uitgereikt aan spelers die de regels overtreden.

Er komt dus nog best wat bij kijken voor een goede uitrusting van een scheidsrechter. Maar als er scheidsrechters zijn die week in week uit al hun zaken goed voor elkaar maken om een goede wedstrijd te fluiten zijn het de scheidsrechters van FC Zutphen wel.