‘Uut het scheidsrechterboek’: (1). De scheidsrechter

In deze rubriek wordt iedere week de aandacht gevestigd op een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft als zij het sportcomplex betreden. Met deze week: de scheidsrechter.

De scheidsrechter

Iedere zaterdag worden er tal van wedstrijden afgewerkt op het sportcomplex. Vroeg in de ochtend tot laat in de middag wordt door veel fanatiekelingen hun hobby beoefend. Tussen 22 voetballers loopt er 1 persoonlijkheid die het spel in goede banen leidt. De scheidsrechter is een essentieel onderdeel als je praat over een voetbalwedstrijd. Ze krijgen het soms flink te verduren, maar je kan beslist niet zonder de persoon die de regels hanteert.

De scheidsrechter maakt gebruik bij wedstrijden op een groot veld van assistent-scheidsrechters, wat in de volksmond bekend staat als grensrechter. Samen zijn zij ervoor verantwoordelijk dat iedereen hun vrije zaterdag lekker kan besteden aan voetballen. Scheidsrechters zijn altijd zichtbaar in een andere kleur dan de tenues van de spelende teams. Hiermee wordt meteen onderscheid gemaakt tussen veldspelers en de scheidsrechter die tussen het spel door loopt.

Het mooie van scheidsrechters is dat ze allemaal hun eigen stijl hebben. De leeftijdscategorie varieert tussen jong en oud en iedereen is bereid elkaar verder te helpen. Als scheidsrechter is iedere wedstrijd een nieuwe uitdaging die je niet uit de weg wilt gaan en na afloop bedankt men de scheidsrechter vriendelijk voor zijn bewezen dienst.

Voetbal luidt: ‘zonder respect, geen voetbal’. Maar net zo goed is er zonder een goed opgeleide clubscheidsrechter geen voetbal mogelijk en datgeen zullen we iedere week weer blijven koesteren.