FC Zutphen (zat.) op bezoek bij kampioenskandidaat Sparta Enschede

Na de succesvolle laatste 3 wedstrijden van FC Zutphen waarin 7 punten werden behaald, gaat men zaterdag 13 april op bezoek in Enschede bij Sparta. Thuis kregen de Zutphenaren tegen Sparta een enorme afstraffing met 1-6, dus het belooft een zware middag te worden. Sparta staat 2 punten achter koploper DOS Kampen dus doet volop mee in de strijd om het kampioenschap.

Zowel Sparta als DOS waren tot afgelopen zaterdag met afstand de 2 sterkste ploegen, en de rest stond dan ook op grote achterstand van deze beide toppers. Maar zaterdag ging het voor beide koplopers mis. DOS kreeg thuis een geweldige 2-6 nederlaag te slikken tegen runner up SVI en Sparta verloor kansloos in Zwolle met 4-0 bij Be Quick ’28. Deze stand was al na 28 minuten bereikt. FC Zutphen wacht daarom zaterdag een zeer gemotiveerde tegenstander, die zich geen enkel puntverlies meer kan veroorloven.

Als we de wedstrijd van een paar maanden geleden in ogenschouw nemen is Sparta voor FC Zutphen duidelijk nog een maatje te groot. Maar de 7 punten in de afgelopen 3 wedstrijden moeten het nodige zelfvertrouwen geven. In de laatste wedstrijd tussen beide ploegen, lag de bal binnen 1 minuut achter doelman Owen Rietman, en liep men vanaf dat moment achter de feiten aan. Dat mag komende zaterdag absoluut niet gebeuren. Sparta zal direct vanaf de aftrap de aanval zoeken, en het hele team van FC Zutphen zal meteen vol de duels aan moeten gaan.

Trainer Taco Lourens gaf na afloop van de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen ASC ’62 aan, dat hij zijn ploeg dit seizoen niet heeft kunnen betrappen op een gebrek aan werklust. En daarin had hij volkomen gelijk. Daarbij hebben de jongens uit de jeugd een groot enthousiasme binnen het team te weeg gebracht dat ook aanstekelijk werkt op de oudere jongens. Dat moet de komende wedstrijden tegen de ploegen uit het linker rijtje worden vast gehouden. En daarbij moet de naiviteit, wisselvalligheid, en soms de gemakzucht er uit. Tegen een ervaren team als Sparta kan men zich dat absoluut niet veroorloven.

Het worden voor de Zutphenaren nog 5 zware wedstrijden. Maar de uitdaging zal er niet minder om zijn. Afgelopen zaterdag stonden er 8 jongens die dit seizoen eerste jaars waren of nog in de jeugd thuis horen, in de basis. De technische staf heeft daarmee een groot risico genomen. Want als het mis gaat staat iedereen met zijn of haar kritiek klaar. Maar het vormt tegelijkertijd een geweldige stimulans om dit seizoen goed af te sluiten, en met deze basis, de jongens die nog over komen van de jeugd, en een paar sterke geroutineerde krachten te bouwen aan een goed team voor de komende jaren.

Voorafgaand aan deze wedstrijd speelt het 2e elftal om 12.30 uur in Kampen bij Go Ahead. Zij gaan tegen deze hoogvlieger eveneens een lastige middag tegemoet. Maar ook bij hen zal de uitdaging er niet minder om zijn.

De vele supporters van FC Zutphen zullen beide teams op de voet volgen.

GJN