Column: As `t net kin sa`t it moat, dan moat it mar sa`t it kin

Column van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB.

Sinds ik bij de KNVB werk, ben ik minder zwaar gaan tillen aan dingen waarop ik gedeeltelijk, nauwelijks of helemaal geen invloed heb.

De voetbalpiramide is zo’n ding. Ooit bedacht met de intentie om het voetbal nog spannender en beter te maken, maar snel nadien gekaapt door opportunisme, eigen belang en wijsheid achteraf. Wat weer leidde tot oeverloze discussies en geruzie over promotie/degradatieregelingen, licentievoorwaarden en deelname van beloftenelftallen uit het betaalde voetbal. Het amateurvoetbal zag geen toegevoegde waarde in deze punten. Toen de vertegenwoordigers van betaald voetbal begin 2017 het verzoek deden om de hoeveelheid beloftenelftallen te verdubbelen, was de maat vol. In datzelfde jaar besloten alle partijen terug te gaan naar de ‘tekentafel’.

As `t net kin sa`t it moat, dan moat it mar sa`t it kin.
(Vertaald uit het Fries: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan)

Alhoewel ik me had ingesteld op een bestuurlijke draak van een wedstrijd, bleek het spel beroerder dan gedacht. Collega Eric Gudde, directeur Betaald Voetbal, noemde het een Gordiaanse knoop. Het is daarom een wonder dat de Bondsvergadering afgelopen donderdag met 47 van de 60 stemmen de verbeterde opzet van de voetbalpiramide heeft goedgekeurd, met aantrekkelijke uitkomsten voor het amateurvoetbal.

Natuurlijk had een groot gedeelte van mijn achterban het liefst alle beloftenelftallen zien verdwijnen, toch valt er met het beperkte aantal clubs uit de huidige afspraak (10, waarvan 6 in de amateurcompetities) goed te leven en doet het recht aan het uitgangspunt van de voetbalpiramide: Optimale ontwikkeling van toptalent in Nederland en voor alle clubs spannende én eerlijke competities.

In dat opzicht heeft het amateurvoetbal meer belangrijke punten binnengehaald. Zo mogen alleen nog maar spelers meedoen onder de 23 jaar, tenzij ze 18 keer voor het eerste elftal zijn uitgekomen. Voetballers van 21 en 22 jaar wordt het toegestaan om maximaal 7 wedstrijden bij de hoofdmacht te spelen. Conclusie? Betaald voetbalorganisaties kunnen het beloftenelftal niet meer gebruiken als alternatieve ploeg voor voetballers die wedstrijdritme willen opdoen.

Tijdens de Bondsvergadering is eveneens overeengekomen, dat het voetbalseizoen 18/19 een overgangsjaar wordt, het seizoen erna staat in het teken van de optimalisering voor het amateurvoetbal.

Toch is mijn grootste opluchting (en tegelijkertijd zorg), dat de onderlinge strijd in het betaalde voetbal, waar de KNVB part noch deel aan heeft, achter ons ligt. Het zal immers grote gevolgen hebben voor ons totale voetbal.

Les van de ’tekentafel’? Ik zorg ervoor dat ik nooit meer in bestuurlijke situaties word gemanoeuvreerd, zonder dat ik voldoende invloed uitoefen en daarmee draagvlak kan creëren. Wie dat van me verlangt, krijgt een kort antwoord:

Sykje it út!
(Zoek het uit)