blok-oranje-rood

Vrijwilligerswerk, daar wordt iedereen beter van!

blok-oranje-rood

Een ingezonden bericht van een betrokken vrijwilliger.

Ik krijg net de @ssist binnen in mijn mailbox met daarin een oproep tot het aanmelden voor vrijwilligerswerk bij de FC Zutphen. Daar wil ik toch even op reageren.

Of je nu lid bent – of wil worden – van een zangkoortje, een honden-uitlaat-club, een doe-een-wens-club, een breiclub of een voetbalclub: er is altijd werk te doen. Dat werk wordt geïnventariseerd en verdeeld onder de leden van die club. Ieder draagt zijn/haar steentje bij en doet voor de club waar hij goed in is. Iemand zorgt voor de uitnodigingen van de clubavonden, een ander haalt de contributie op en houdt dat ook bij, een ander bewaakt de goede sfeer in de club en weer een ander zorgt dat er netjes opgeruimd wordt.  Hoe kleiner de club, hoe logischer dat lijkt. De voorzitter, secretaris en penningmeester (het bestuur) van een klein clubje hoeven zich echt geen drie slagen in de rondte te werken om hun clubje draaiende te houden. Bovendien is er altijd wel iemand binnen dat clubje die, gevraagd of ongevraagd, wel een keertje bij wil springen als dat nodig is.

Naarmate de club groter wordt is er vaak ook meer werk te verdelen. Dus zijn er meer mensen nodig om die werkzaamheden uit te voeren. Ja toch? Hartstikke logisch? Je wordt lid van een klein en gezellig breiclubje om leuk met elkaar te breien, en lid worden van een voetbalclub doe je om samen te voetballen. Maar als je aan het eind van de brei-avond wat losse breipatronen ziet liggen dan berg je ze direct op om deze de volgende keer meteen terug kunnen vinden? Logisch toch, bij zo’n klein gezellig clubje?

Bij een grote, gezellige voetbalclub als de FC Zutphen werkt het niet anders. Daar is natuurlijk veel meer werk dat gedaan moet worden om de leden gezellig, gastvrij en deskundig aan het voetballen te krijgen. Maar daar zijn ook veel meer mensen die een klein stukje van dat werk willen uitvoeren.  Zeker als je alle ouders van de jeugdleden meetelt (en dat dóe ik!)  Ieder draagt zijn/haar steentje bij en doet voor de club waar hij goed in is. Dat leek toch zo logisch bij een klein clubje?

Verdorie, in het weekend en op doordeweekse dagen voetballen – en trainen we op prima onderhouden velden, elke speler zit in een team met een eigen trainer en leider die kundig, op niveau, training en begeleiding biedt. Warm douchen na afloop in kleedkamers die er aan het eind van de dag weer spic en span uitzien. Drankje aan de bar, frietje of broodje uit de keuken. Tovenarij? Nee, mensenwerk. Mensen die door hebben dat niets voor niets gaat, die snappen dat je bij een club het werk moet verdelen om geen scheve gezichten te krijgen. Maar ook mensenwerk van mensen die in de gaten hebben gekregen dat niet alleen de club maar ook zijzélf beter zijn geworden van af en toe eens de handen uit de mouwen steken. Een uurtje mee schoonmaken, achter de bar of in de keuken staan, elftalletje begeleiden, wedstrijdje fluiten, stukjes schrijven, iets voor een ander doen. Belangeloos, zonder dat je er zelf beter van wordt. Hoewel: is het niet hartstikke leuk om andere mensen te leren kennen, waardering van andere ouders of (eigen) kinderen krijgen, vaardigheden op te doen waar je in het dagelijkse leven heel wat aan hebt.  Vrijwilligerswerk: daar wordt iedereen beter van!

TIP: Meld je aan voor een vrijwilligerstaak samen met een vriend, vriendin of familielid.

Super-gezellig!

Een vrijwilliger

 

Noot redactie: klik hier om je aan te melden

Vind ik leuk 0