Teampagina FC Zutphen 1 (zat)

Sebastian van Laar schiet FC Zutphen 1 (zat.) naar 2-1 overwinning op DOS ‘37

zaterdag 1 april 2017 - Gerjan Nijland
- Henk ten Cate

FC Zutphen 1 (zat.) heeft zaterdagmiddag heel goede zaken gedaan in de strijd om behoud van het eerste klasse schap. Het bezoekende DOS '37 uit Vriezenveen werd met een 2-1 nederlaag huiswaarts gestuurd. Uitblinker en man of the match bij FC Zutphen was vrije verdediger Sebastian van Laar. Hij zorgde voor beide doelpunten en was daardoor zowel voorin als achterin een grote steunpilaar. Doordat de directe concurrenten verloren deed FC Zutphen goede zaken. Men heeft 8 punten voorsprong op de 11e positie, maar de Zutphenaren hebben nog zeer zware laatste 5 wedstrijden voor de boeg. DOS ’37 had zijn zinnen gezet op de 3e periode, maar is door deze nederlaag vrijwel kansloos.

Aan het begin van de wedstrijd werden Aldo Joaquim en Jelle Macare gehuldigd voor het feit dat zij hun 100e wedstrijd voor het vlaggenschip van FC Zutphen speelden. Daarna was er een minuut stilte vanwege het overlijden van lid van verdienste Gre Tijken.

Mark Bloemendaal moest geblesseerd langs de kant blijven, vanwege een vervelende kwetsuur aan zijn hak.

FC Zutphen begon de wedstrijd voortvarend, en DOS '37, dat te slap aan de wedstrijd begon, mocht van geluk spreken dat men binnen 5 minuten al niet op een 2-0 achterstand stond.

Een mooie dieptepass op Aldo Joaquim bracht de spits van FC Zutphen alleen voor doelman Patrick Nitert. Ondanks dat hij alle tijd had, ging zijn schot net naast het doel. Even later was het Geert Bijl, die met iets meer overleg had kunnen scoren. Hij kreeg een vrije schietkans in de 16 meter, na goed voorbereidend werk van Joshua Palm.

Na deze waarschuwingen kwam DOS '37 langzamerhand beter in de wedstrijd. Een goed schot van Lennard Mulderij belandde net naast het doel. En aan de andere kant had Aldo Joaquim pech dat zijn schot net langs de verkeerde kant van de paal ging.

Daarna ontstond een fase in de wedstrijd dat het niveau daalde. Het spel was rommelig, en FC Zutphen kon op het middenveld niet de gewenste druk op de tegenstander zetten en de duels winnen. Er werd met te weinig overtuiging gespeeld.

Dat resulteerde in een enorme kans voor Tom Hegeman. Hij stevende alleen op doelman Marijn Sangers af, maar deze dreef hem goed naar de buitenkant, waardoor zijn schot in het zijnet belandde.

Onverwacht, op basis van het spelverloop, viel in de 43e minuut de 1-0 voor FC Zutphen. Een mislukt schot van Geert Bijl bracht de bal bij Sebastian van Laar. Deze twijfelde geen moment en de sterk spelende routinier van FC Zutphen schoot op een zeer belangrijk moment de 1-0 binnen.

De spelers van DOS '37 protesteerden vanwege vermeend buitenspel. Maar de goed leidende scheidsrechter Wenneker wees gedecideerd naar de middenstip.

Kort daarna was het bijna gelijk, maar Marijn Sangers tikte met een geweldige redding de bal tot corner.

Het zou het sein zijn voor een mooie en spannende 2e helft.

DOS '37 startte na de rust furieus. De ploeg van trainer Philip Achteres gooide alles op de aanval, want veerkracht en inzet zijn eigenschappen, die deze ploeg niet ontzegd kan worden. De corners van de bezoekers waren goed genomen en gevaarlijk. Uit 1 van die situaties tikte doelman Sangers de bal uitstekend uit de kruising.

FC Zutphen pareerde dit aanvallende spel echter goed. Het middenveld stond beter dan voor de rust, en met name Joshua Palm was een voortdurende plaag voor zijn tegenstanders, vanwege zijn snelle en behendige acties.

Dat resulteerde er in dat hij in de 50e minuut op de rand van de 16 meter onderuit werd gehaald. Bij afwezigheid van Mark Bloemendaal posteerde Sebastian van Laar zich achter de bal, en deze schoot de bal onhoudbaar en feilloos binnen.

DOS '37 gooide er nog eens een flinke schep bovenop, en dat resulteerde in een goede mogelijkheid van Tom Hegeman, die echter in het zijnet schoot. Even later was het opnieuw Marijn Sangers die een inzet van de DOS '37 aanval prima pareerde.

DOS '37 moest continu op letten op de counters van FC Zutphen. Joshua Palm kreeg een goede mogelijkheid, maar zijn inzet belandde in het zijnet.

Even later werd het drama voor DOS '37 nog groter.

Aanvoerder en routinier Dennis Boshoeve kon vertrekken, na 2 gele kaarten die hij op liep in de duels met Joshua Palm, die hem voortdurend te snel af was.

In de 60e minuut bracht de technische staf Jelle Macare voor Aldo Joaquim.

Ondanks voortdurende aanwijzingen van trainer Taco Lourens, langs de kant, liet FC Zutphen zich te veel naar achteren dringen door het tiental van DOS '37. De mannen uit Vriezenveen drongen steeds meer aan en kregen door hun opportunistische spel mogelijkheden.

FC Zutphen had mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar voorin voerde Joshua Palm zijn acties te ver door en had in sommige situaties minder zelfzuchtig moeten zijn.

De technische staf van FC Zutphen probeerde de wedstrijd te doen kantelen met het inbrengen van Ufuk Dulkaroglu voor Daniel Opoku en Wael Anoya voor Niek Bakkerweerd.

Maar DOS '37 gooide in de laatste fase nog een keer alles op de aanval. En dat had bijna succes.

Het was Simon Baysoy die door de verdediging van FC Zutphen soleerde, maar hij vond doelman Marijn Sangers op zijn weg. Baysoy deed eigenlijk alles goed maar de goalie van FC Zutphen pakte in deze 1 tegen 1 situatie de bal voortreffelijk.

In de 93e minuut moest de verdediging van FC Zutphen toch nog capituleren.

Een lange voorzet werd bij de 2e paal voortreffelijk binnen gekopt door de sterk spelende Jochem Oude Booijink.

DOS '37 had echter te weinig tijd om nog een punt mee naar huis te nemen, en moest een zeer teleurstellende nederlaag incasseren.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Niek Bakkerweerd ( 85. Wael Anoya), Sebastian van Laar, Huib Achterkamp, Radjindher Banwari, Daniel Opoku ( 80. Ufuk Dulkaroglu), Thomas Theloesen, Geert Bijl, Aldo Joaquim ( 60. Jelle Macare), Thomas Nijkamp, Joshua Palm.