Teampagina FC Zutphen 1 (zat)

Berkum doet goede zaken in Zutphen 1 (zat.) en wint met 2-1

zaterdag 22 april 2017 - Gerjan Nijland
- Henk ten Cate

Koploper Berkum deed zaterdag op sportpark ’t Meijerink goede zaken voor het kampioenschap. Door de overwinning met 2-1 tegen FC Zutphen 1 (zat.) en de nederlaag van nummer 2 WHC bedraagt de voorsprong nu 4 punten met nog 3 wedstrijden te gaan. Het thuis altijd sterk spelende FC Zutphen 1 (zat.) kon het de kampioenskandidaat niet echt lastig maken. Daarvoor kwamen de Zutphenaren nog kwaliteit en routine tekort. Een punt tegen de koploper was mogelijk geweest, maar dan had men zelf beter in de wedstrijd moeten zitten. Ook gezien de kansen had FC Zutphen 1 (zat.) deze middag zeker geen recht op een punt.

De wind was deze middag een belangrijke bepalende factor in deze wedstrijd, die goed geleid werd door scheidsrechter J. Bessels.

Berkum, dat vorige week de eerste nederlaag in de competitie leed, begon, met de wind mee, overtuigend aan de wedstrijd. De Zutphenaren wilden achterin de nul vasthouden, maar dat ging al in de 10e minuut mis. De beste man bij Berkum, Meran Ali Pour Asli, strafte slordig balverlies in de verdediging van FC Zutphen direct af. Hij stevende alleen op doelman Marijn Sangers af, en liet deze met een goed geplaatste schuiver kansloos, 0-1.

Daarna kreeg Berkum nog 2 goede kansen om de score uit te breiden, maar Marijn Sangers redde goed op een vrije trap, en Chris van der Meulen miste na een goede voorzet vanaf rechts.

De eerste de beste kans van FC Zutphen in de 25e minuut was direct raak. Een dieptepass op Joshua Palm bleef wat hangen door de wind, waardoor de bal niet goed weg gewerkt werd door de verdediging van Berkum. De Zutphen spits wurmde zich goed voor zijn man, en doelpuntte prima raak, 1-1.

Lang profiteerde FC Zutphen niet van de voorsprong. Eerst was er een cornerbal van Berkum, die gedragen door de wind, op de kruising belandde.

Maar het was uitstel van executie. Een opnieuw goed genomen corner belandde in de 28e minuut op het hoofd van Timo ter Haar, die volledig ongedekt stond. Deze kopte onhoudbaar de 1-2 binnen.  Berkum had voor de rust de score nog kunnen vergroten. De sterk spelende Sebastian van Laar haalde een bal van de lijn, en even later tikte Marijn Sangers een goed schot uit de kruising.

Door wederom slordig balverlies op het middenveld van FC Zutphen was het Ali Pour Asli, die wederom oog in oog kwam met Marijn Sangers. Maar deze keer won de sterk keepende doelman van FC Zutphen.

Aan de andere kant stopte doelman Dominic van Hoof een goede kopbal van Jelle Macare. En had Sebastian van Laar pech dat een goed schot net naast ging.

In de 2e helft was FC Zutphen met de wind mee de ploeg die het meest in de aanval was. Berkum kwam echter niet in de problemen, en was continu dreigend met de counter. Een kopbal van Jordi Lemmens belandde net over het doel. En Jelle Macare had een unieke kans op de gelijkmaker. Hij ondernam een prima solo, maar in plaats van voor te geven, ging hij voor eigen succes.

Aan de andere kant was er een uitstekende redding van Marijn Sangers, die een inzet corner tikte. De Zutphen doelman werd terecht tot man of the match gekozen.

In de 75e minuut kwam Daniel Opoku voor Aldo Joaquim. Maar Berkum had te veel klasse om in de problemen te komen. FC Zutphen had geluk dat een vrije trap van Berkum op de paal belandde.

In de 80e minuut werd Ufuk Dulkaroglu gebracht voor Jelle Macare. In die laatste 10 minuten probeerden beide ploegen nog een doelpunt te forceren. Johnsen Bacuna miste een enorme kans en Ali Pour Asli vond opnieuw Marijn Sangers op zijn weg. Aan de andere kant was er een uitstekend genomen corner van Mark Bloemendaal die in een kluwen van spelers van de doellijn werd gehaald.

In de stand kwam echter geen verandering meer. Berkum gaat als topfavoriet voor het kampioenschap  de laatste 3 wedstrijden in. FC Zutphen heeft nog 2 tot 3 punten nodig om zich definitief veilig te spelen.

Zaterdag wacht echter de loodzware uitwedstrijd tegen nummer 3 DUNO Doorwerth. De kans op succes is dan wederom niet zo groot.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Niek Bakkerweerd, Sebastian van Laar, Huib Achterkamp, Radjindher Banwari, Geert Bijl, Aldo Joaquim ( 75. Daniel Opoku), Thomas Nijkamp, Jelle Macare ( 80. Ufuk Dulkaroglu), Mark Bloemendaal, Joshua Palm.