blok-oranje-rood

Sporten op kunstgras: onderzoek RIVM

blok-oranje-rood

Hieronder (een deel van) de reactie van de GGD aan de gemeente:

Aanleiding onderzoek en advies
Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar aanleiding van vragen over de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat die werden gesteld na de uitzending van Zembla op 5 oktober 2016. Uit het onderzoek blijkt dat gevaarlijke stoffen in het rubber voorkomen, maar dat het risico voor de gezondheid van sporten op deze kunstgrasvelden verwaarloosbaar is. Er kan dus veilig worden gesport op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. GGD NOG onderschrijft deze conclusie en adviseert kinderen en volwassenen om vooral te blijven sporten.

Rubbergranulaat bestaat uit kleine zwarte korreltjes, die vaak gemaakt zijn van oude rubberproducten zoals autobanden.

Het RIVM heeft het volgende onderzocht:
Welke schadelijke stoffen komen voor in het rubbergranulaat?
In de rubberkorrels zijn verschillende schadelijke stoffen aangetroffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, weekmakers (ftalaten) en bisfenol A. Benzeen, wat mogelijk leukemie of lymfeklierkanker veroorzaakt, heeft het RIVM niet in de korrels aangetroffen.

Kunnen de stoffen vrijkomen uit het rubbergranulaat en in het lichaam van de mens terechtkomen?
Zolang deze stoffen in de korrels zitten en daar niet uit vrijkomen, kan de stof ook niet in het lichaam terechtkomen. Als de stof niet of nauwelijks in het lichaam terechtkomt, is er ook geen of nauwelijks een risico voor de gezondheid. Hoe meer van deze stoffen in het lichaam terechtkomen, hoe groter het risico voor de gezondheid. Voor de blootstelling is gekeken naar verschillende contactmogelijkheden, namelijk contact met de huid, via inademing of na inslikken. Uit laboratoriumproeven blijkt dat er weinig van de stoffen vrijkomt uit de rubberkorrels en dat er nog minder in het lichaam terecht komt.

Zijn er alternatieven voor rubberen korrels?
Verschillende partijen denken nu na over alternatieven voor rubbergranulaat. Elke ondergrond 2 voor sportvelden heeft voor- en nadelen. De GGD adviseert om bij vervanging van een veld, goed na te denken over deze voor- en nadelen en gezondheid daarbij niet te vergeten. De GGD denkt graag mee over een eventuele vervanging van een veld en kan als dat gewenst is, op maat adviseren.

Conclusie en adviezen van de GGD
De adviezen die de GGD nu geeft, zijn gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis. Op basis van deze kennis heeft de GGD geen aanwijzingen dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat tot risico’s leidt voor de gezondheid. Daarom kunnen sporters de velden gewoon gebruiken.
De GGD is het ermee eens dat er breed nagedacht wordt over alternatieven voor rubbergranulaat. Maar dringt erop aan bij alternatieven ook te kijken naar mogelijke gezondheidsrisico’s.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom adviseert de GGD om vooral te blijven sporten. De GGD begrijpt dat sommige ouders zich toch zorgen blijven maken, ondanks de uitkomsten uit het RIVM-onderzoek. Normaal hygiënische gedrag zorgt er voor dat contact met de rubberkorrels zo klein mogelijk is.

De GGD benadrukt dat dit gedrag altijd gewenst is na sporten, op welke ondergrond dan ook.

  • Neem een douche na het sporten, en trek daarna schone kleren aan;
  • Klop sportschoenen en –kleding buiten uit;
  • Maak open wonden of schaafwonden goed schoon en dek ze af vóór het spelen op het veld;
  • Zorg ervoor dat de korrels niet in de mond komen: dus let op je kinderen en sluit bidons op het veld af na gebruik.
Vind ik leuk 0