blok-oranje-rood

Onderzoek rubbergranulaat op de kunstgrasvelden

blok-oranje-rood

De berichtgeving in het NOS journaal heeft opnieuw tot onrust geleid waar het gaat over het al dan niet schadelijk zijn van rubbergranulaat voor de volksgezondheid. Wij begrijpen de onrust heel goed en willen u via de site op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Bandenbranchevereniging VACO heeft naast het onderzoek door de RIVM een eigen onderzoek opgestart naar de schadelijkheid van rubbergranulaatkorrels op kunstgrasvelden. Dit naar aanleiding van een uitzending van Zembla (begin vorige maand).

De NOS mocht de resultaten van een aantal onderzoeken inzien van de VACO en berichtte dit 27 november jl. in de nieuwsuitzendingen. Uit de landelijke resultaten van een aantal onderzoeken komt naar voren dat er een aantal stoffen zijn die de normen voor consumentenproducten zouden overschrijden. Op dit moment is de consumentennorm echter niet van toepassing op rubbergranulaat.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de Gemeente Zutphen 28 november jl. gebeld met de Vereniging Sport en Gemeenten, GGD en de gemeente Apeldoorn.
Uit alle drie reacties kwam naar voren om te wachten op het onderzoek van het RIVM (planning is 15 december) en daarna pas in actie te komen.

Landelijk is op dit moment een werkgroep bezig van het ministerie van VWS, GGD, KNVB, RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten om scenario’s te bedenken, wat te doen bij welk resultaat. Bijvoorbeeld een scenario het valt tegen er is schadelijkheid voor de gezondheid, een scenario er is niets aan de hand of een scenario er is een op lange termijn en bij intensief gebruik een kleine kans op problemen voor de gezondheid.

Het advies van de Gemeente Zutphen en KNVB is om het onderzoek van het RIVM ook af te wachten. Er kan gesport worden op de kunstgrasvelden.

Wij conformeren ons aan het advies van de Gemeente Zutphen en hopen op duidelijkheid na het landelijk onderzoek van RIVM.

Nadere informatie van RIVM kun je vinden op: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Rubbergranulaat

Namens het bestuur
Hans van Bel
Voorzitter

Vind ik leuk 0